e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου


Εσπέρας 24ης Μαΐου 2023, στον πανηγυρίζοντα Ναό Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου, έλαβε χώραν -εν πληθούση εκκλησία- ο εόρτιος Εσπερινός της μεγάλης εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου, αφού προηγήθηκε η Εναρκτήριος Ακολουθία του Πάσχα. 
        Χοροστάτησε ο παρεπισδημών στη γενέτειρά του, Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς ο οικείος Ποιμενάρχης απουσιάζει στην Αθήνα για λόγους υγείας της κατά σάρκα οικογενείας του. 
        Τον θείο λόγο κήρυξε δι' ολίγων ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Παρέστησαν οι τοπικές Αρχές, με επικεφαλής τον Βουλευτή Ζακύνθου.
        Για την όλη προετοιμασία και αρτίωση της πανηγύρεως μερίμνησε δεόντως ο οικείος Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Παπαδάτος κλπ φίλοι του διαδικτύου]

Το άγχος των εξετάσεων, το άγχος των γονέων


Καθώς πλησιάζουν οι εξετάσεις, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, κυρίως όμως αυτές των Πανελλαδικών, οι μαθητές και οι μαθήτριες προετοιμάζονται για να αποδείξουν ότι ο κόπος που κατέβαλαν την χρονιά ή τις χρονιές που προηγήθηκαν, έχει αποτέλεσμα. Κατέχουν την γνώση. Είναι επαρκείς, ώστε να μπορούν να κάνουν το επόμενο βήματα στην πορεία της ζωής τους. Μαζί τους όμως καρδιοχτυπούν αρκετά έως πολύ και οι γονείς. Αυτό το καρδιοχτύπι εκφράζεται με παρατηρήσεις, όπως “διάβασε”, “μην έχεις άγχος” (οποία υπερβολή, ένας ή μία που παλεύει, προφανώς και θα σκέφτεται το αποτέλεσμα της έκβασης και θα έχει ψυχική ένταση μέσα από την σκέψη), “μη φοβάσαι”, “και τώρα προλαβαίνεις”. Άλλοτε πάλι είναι κρυφό. Εκδηλώνεται ως φόβος από την πλευρά των γονέων ότι το παιδί τους μπορεί και να αποτύχει, να στενοχωρηθεί, να πληγωθεί, να μην είναι σε θέση να αποδώσει όπως θα ήθελε και όπως θα ήθελαν. Κάποτε οι γονείς έχουν άγχος διότι στο πρόσωπο του παιδιού τους θεωρούν ότι καθρεφτίζεται ο δικός τους εαυτός, ότι η επιτυχία ή η αποτυχία του είναι στην πραγματικότητα και δική τους.

Φανάρι: Πατριαρχικός Εσπερινός Αναλήψεως του Κυρίου 2023

Σήμερα το απόγευμα, 24 Μαΐου 2023, ο απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό κατά τον Μ. Εσπερινό για την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του KAICIID στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε την Τετάρτη, 24 Μαΐου 2023, ο νέος Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Κέντρου Διαλόγου (KAICIΙD) Εντιμ. Dr Zuhair Alharthi.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Δεν υπήρξε ποτέ και ούτε βεβαίως θα υπάρξη «ιερός πόλεμος»!

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία της Αποδόσεως της εορτής του Πάσχα, χοροστάτησε την Τετάρτη, 24 Μαΐου 2023, κατά την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ποτηρά – Αντιφωνητή Φαναρίου.

"Ανελήφθης εν δόξη Χριστέ ο Θεός". Θεολογικό σχόλιο στην εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

       Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού αποτελεί έναν χαρμόσυνο εορτολογικό σταθμό μέσα στην όντως ευφρόσυνη αναστάσιμη περίοδο της Εκκλησίας μας. Με αισθήματα αγαλλιάσεως οι ορθόδοξοι πιστοί κατακλύζουμε την ιερή αυτή ημέρα τους ναούς για να αναπέμψουμε ευχαριστήριες ωδές στο Σωτήρα και Λυτρωτή μας Κύριο και να υμνήσουμε την αγία Ανάληψή Του στους ουρανούς, εκεί από όπου καταδέχθηκε να κατέβει, προκειμένου να επιτελέσει το σωτήριο έργο του ανθρωπίνου γένους (Ιωάν. 3,13. Φιλιπ. 2,6-11). Υμνούμε την επάνοδό Του στο θείο θρόνο της άφατης μεγαλοσύνης Του, στα δεξιά του Θεού Πατέρα, προς τον Οποίο θα είναι εσαεί ο μεγάλος και αιώνιος μεσίτης μας (Α΄ Τιμ. 2,5).

Πύργος Ηλείας: Αγρυπνία Αποδόσεως Πάσχα 2023 στον Ναό Αγ. Σπυρίδωνος


«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!! όλα μου κράζουν

και στη θλιμμένη μου καρδιά γαλήνης βάλσαμο σταλάζουν».

(Γ. Βερίτης)

Άγ. Γεώργιος Αντιφωνητής ΚΠόλεως: Πατριαρχική Χοροστασία στην Απόδοση του Πάσχα 2023

Απόδοση του Πάσχα, σήμερα, 24 Μαΐου 2023, στον Ναό Αγίου Γεωργίου του Αντιφωνητή, με Χοροστασία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Παναγούλα Βανάτου: Κατανυκτική Αγρυπνία για την Απόδοση του Πάσχα 2023

Στο πλαίσιο της Αποδόσεως της παμμέγιστης Εορτής της Αναστάσεως (24.5.2023), πραγματοποιήθηκε αποβραδίς, δηλαδή το βράδυ της 23ης Μαΐου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, εόρτια Αγρυπνία.