e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Βαρθολομαίος στον Εσπερινό των Ονομαστηρίων του: Όχι στην εσωστρέφεια και τον αυτοεγκλεισμό

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε το απόγευμα του Σαββάτου, 10 Ιουνίου 2023, κατά τον Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, ο οποίος τελέστηκε στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, συμπροσευχομένων πλήθους Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, καθώς επίσης και των Σεβ. Αρχιεπισκόπου Ντμανίσι και Άγαρα-Τασιρίσις κ. Ζήνωνα, εκ προσώπου του Πατριαρχείου Γεωργίας, Μητροπολίτου Μπίλα Τσέρκβα κ. Ευστρατίου, εκ προσώπου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτου Τετόβου κ. Ιωσήφ, εκ προσώπου του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου, Ιεραρχών, κληρικών, μοναχών, Αρχόντων Οφφικιαλίων της Μ.τ.Χ.Ε., με επί κεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Αδελφότητος “Παναγία η Παμμακάριστος” Άρχοντα Διδάσκαλο του Γένους Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή.

Στο Φανάρι ο επί κεφαλής της Ουκρανικής Κρατικής Υπηρεσίας για τις εθνοτικές υποθέσεις και την ελευθερία της συνειδήσεως

Την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισκέφθηκε το Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023, ο επί κεφαλής της Ουκρανικής Κρατικής Υπηρεσίας για τις εθνοτικές υποθέσεις και την ελευθερία της συνειδήσεως Εξοχ. κ. Viktor Yelensky.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΙΚΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ-Ρ/ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΜΙΚΤΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

15η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, 1-7 Ιουνίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Η δέκατη πέμπτη σύγκληση της ολομέλειας της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής για τον Θεολογικό Διάλογο μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από 1 έως 7 Ιουνίου 2023 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Τη συνάντηση φιλοξένησε αβραμιαίως και πατρικώς ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

JOINT INTERNATIONAL COMMISSION FOR THE THEOLOGICAL DIALOGUE BETWEEN THE ROMAN CATHOLIC CHURCH AND THE ORTHODOX CHURCH

15th PLENARY SESSION

Alexandria, Egypt, 1-7 June 2023

COMMUNIQUÉ

The fifteenth plenary meeting of the Joint International Commission for Theological Dialogue between the Roman Catholic Church and the Orthodox Church was held from 1 to 7 June 2023 in Alexandria, Egypt. The meeting was most generously and paternally hosted by His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa.

Βανάτο Ζακύνθου: Τιμάται ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός. Κυριακή Αγ. Πάντων, 11.6.2023


Επικειμένης της σεπτής μνήμης του θαυματουργού Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, θα εορτάσουμε τη μαρτυρική αυτή φυσιογνωμία του 20ού αιώνα, εδώ στην Ενορία μας, αύριο, Κυριακή των Αγίων Πάντων, 11 Ιουνίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου

Χειροτονία ιατρού σε Πρεσβύτερο από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στη Βρισβάνη

«Η αγία μας Εκκλησία διακονεί τον άνθρωπο για να τον σώσει από την κατάσταση της αμαρτίας, να τον συμφιλιώσει με τον Θεό, να του δείξει πως υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος που δεν καταλήγει στον τάφο και την απώλεια, αλλά στη ζωή και την Ανάσταση. Και αυτό ακριβώς οφείλει να κάνει ο ιερέας, να ζει δηλαδή διαρκώς μέσα στην προοπτική της Αναστάσεως και να καλεί τους πιστούς να ζουν κι εκείνοι αυτήν τη χαρά της Αναστάσεως, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα αυτής της ζωής. Και αυτή τη χαρά της Αναστάσεως την προγευόμαστε, ακριβώς, μέσα στο Μυστήριο της Ευχαριστίας».

Μοναστές από την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος στα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου Ίμβρου

Η καθολική αγαλλίαση πριν δύο μέρες στην Ίμβρο, για τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Κυρίλλου του Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και για την ονομαστική εορτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, συνέχισε και την επόμενη μέρα, την Παρασκευή, με επιστέγασμα της εκκλησιαστικής ενότητας – τη Θεία Ευχαριστία. Αυτό το μυστήριο της πίστεως, μυστήριο της ενότητος, μυστήριο των μυστηρίων, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δίπλα στη Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου. Της Θείας Λειτουργίας χοροστάτησε ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και του συλλειτουργούσε ο Γέροντάς μας, Επίσκοπος Αντανίας κ. Παρθένιος με τους πατέρες Αρχιμανδρίτες, ιερομονάχους και ιεροδιακόνους από την Ιερά Μονή μας καθώς και με τον Αρχιμανδρίτη κ. Γρηγόριο από την Ίμβρο. Η Αγία και Θεία Λειτουργία ήταν ένα αληθινό πνευματικό ταξίδι στις ομορφιές της ενότητας, που προηγουμένως για δεκαετίες ήταν αδύνατο ούτε να το φανταστεί κανείς, και πόσο μάλλον να το βιώσει.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος εκφώνησε λόγο ευχαριστήριο, γεμάτο αγάπη:

Προσκύνημα Μοναστών εκ της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος στην αγιοτόκο Ίμβρο

Στην αγκαλιά των αστραφτερών νερών του Αιγαίου, εκεί όπου το απαλό άγγιγμα του χρόνου συναντά τους ψίθυρους αρχαίων θρύλων, μύθων και ιστοριών, βρίσκεται το μυστικό και θαυμαστό νησί της Ίμβρου. Εδώ, μέσα στην γαλάζια έκταση, αντηχούν οι απόηχοι της ιστορίας, υφαίνοντας μια πλούσια πνευματική ταπετσαρία που συνυφαίνει την ομορφιά του Θεού, την αρχαία αίγλη, την ανθρώπινη σοφία και τη βυζαντινή ευπρέπεια. 

Ομιλία Μητροπολίτου Σουηδίας στην Κυριακή των Αγίων Πάντων. Αναφορά στα Ονομαστήρια Βαρθολομαίου

Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης
11 Ιουνίου 2023
Πανοσιολογιώτατε,
Μουσικολογιώτατοι,
Αγαπητοί μου Αδελφοί,
Η σημερινή Κυριακή, η πρώτη μετά την Πεντηκοστή, ονομάζεται πρώτη Κυριακή του Ευαγγελιστή Ματθαίου, διότι αρχίζει η ανάγνωση των περικοπών από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου και ταυτόχρονα να επιτελείται η μνήμα πάντων των αγίων. Η σημερινή ευαγγελική περικοπή έχει άμεση σχέση με τη μνήμη των Αγίων Πάντων, διότι όλοι τους, κληρικοί και λαϊκοί, έδωσαν την καλή μαρτυρία «ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων».

Λευκωσία: Πεντηκοστή 2023 στον Καθεδρικό του Αγίου Βαρνάβα [video]


Πρωί Κυριακής της Πεντηκοστής, 4ης Ιουνίου 2023, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Βαρνάβα Λευκωσίας, προεστώτος του Θεοφ. Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ: