e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Μεγαλυνάρια για την Παναγία την Χρυσοπηγή Μποχάλεως Ζακύνθου

[Ο αγαπητός συν-αδελφός, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κεφαλληνός, ζήτησε σήμερα από τον ταπεινό ποιήσαντα, να συνθέσει -ει δυνατόν- μεγαλυνάριόν τι για την περίπυστη και περιώνυμη Εικόνα της Παναγίας της Χρυσοπηγής, εφέστια Εικόνα της Ενορίας του, στην Μπόχαλη Ζακύνθου. Κάνοντας, λοιπόν, υπακοή στην φιλόκαλη παράκληση του αδελφού, απέρρευσαν τα ακόλουθα τάχα υμνογραφήματα, τα οποία παραδίδουμε στους ενδιαφερομένους και σεβομένους την "Θεοτόκον και Μητέρα του Φωτός" ως ευλαβική ευχή - προσευχή! π. Π. Κ.]

Εκδρομή κατηχητοπαίδων Μητροπόλεως Δέρκων στην Προύσα - Μουδανιά - Τρίγλια

Το Σάββατο, 17 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο της λήξεως των κατηχητικών συνάξεων για τη φετινή χρονιά, το κατηχητικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων πραγματοποίησε εκδρομή στα ιστορικά μέρη της Προύσας, των Μουδανιών και της Τρίγλιας.

Η Ευχαριστία δίνει περιεχόμενο στην άσκηση (Συνέντευξη Δ. Μαυρόπουλου για τον Περγάμου Ιωάννη στον Δ. Σκλήρη)

Πώς γνωρίσατε τον μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα και πώς σας επηρέασε η θεολογική του σκέψη;

Όταν γνώρισα τον Ιωάννη Ζηζιούλα στη δεκαετία του 1980, και μετά διάβασα τις πολυγραφημένες σημειώσεις των μαθημάτων του στη Θεολογική Θεσσαλονίκης που μου έδωσε ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, η αίσθησή μου ήταν κάτι το παράξενο, διότι αυτά που έγραφε ο Ζηζιούλας για την Εκκλησιολογία και για τη Θεία Ευχαριστία εγώ τα ήξερα από τον Δημήτρη Κουτρουμπή. Και παραξενεύτηκα. Αναρωτήθηκα τι συμβαίνει; Σιγά σιγά κατάλαβα ότι είχαν την ίδια πηγή, τον π. Γεώργιο Φλορόφσκι. Ο Ζηζιούλας είναι παιδί του Φλορόφσκι. Αυτά που ο Φλορόφσκι μας τα έχει πει, αλλά δεν τα έχει αναπτύξει, γιατί ήταν ιστορικός, ο Ζηζιούλας τα πήρε και τα ανέπτυξε ως συστηματικός θεολόγος και στοχαστής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης για τα ναυάγια με μετανάστες: «Όλοι είναι παιδιά του Θεού»

Με αφορμή τα πρόσφατα ναυάγια στη λεκάνη της Μεσογείου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος μίλησε αποκλειστικά στο neakrtiti.gr, κάνοντας σαφές πως: «Όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά του Θεού». Το μήνυμά του είναι ανθρωπολογικό.

Ο Γέρων Πριγκηποννήσων σε εγκαίνια πολιτιστικού κέντρου


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Ο Ποιμενάρχης μας Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, χθές Κυριακήν, 18ην Ιουνίου 2023, εχοροστάτησεν εν τω Μητροπολιτικώ Ναώ του Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου, το δ’ εσπέρας συνοδευόμενος υπό του Ιερολ. Διακόνου της Μητροπόλεως κ. Βασιλείου Καρατζίκου και της Ελλογ. κας Αγνής Νικολαΐδου, Προέδρου της Εφοροεπιτροπής Πριγκήπου, προσκληθείς παρέστη εις τα θυρανοίξια του υπό του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλης διεξοδικώς ανακαινισθέντος και εις Πολιτιστικόν Κέντρον διασκευασθέντος, επί σειρά δε ετών λειτουργήσαντος ως σχολικού κτιρίου της νήσου, του γνωριζομένου ως (TAŞ MEKTEP).

Νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων (CEC)


Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) εξελέγη την Δευτέρα, 19 Ιουνίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας. Αντιπρόεδροι εξελέγησαν η Επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Dr. Dagmar Winter και ο ιερέας κ. Frank Kopania εκ της Προτεσταντικής Εκκλησίας εν Γερμανία.