e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Εόρτιος Εσπερινός 2023 στην Παναγία τη Βλαχέραινα Βανάτου


Εσπέρας Σαββάτου, 1ης Ιουλίου 2023, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Βλαχέραινας Βανάτου, για τον Αναστάσιμο Εσπερινό, σε συνδυασμό με τα εόρτια ψάλματα για την αυριανή Κατάθεση της τιμίας Εσθήτος της Θεομήτορος στον εν Κωνσταντινουπόλει ναό των Βλαχερνών.
        Τον οικείο Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πλαισίωσαν από του ψαλτηρίου οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Δρογγίτης. Εξ αυτών ο κ. Ζούλας ομίλησε κατάλληλα προς το ικανό εκκλησίασμα. Έγινε και Αρτοκλασία υπέρ υγείας πάντων και πασών.
        Μετά την ιερά Ακολουθία υπήρξαν κεράσματα για όλους. Ο παραδοσιακός "κουμπόστος" είναι ήδη έτοιμος [δείτε φωτογραφίες κατωτέρω] και 330 μερίδες αναμένεται αύριο, μετά τη θεία Λειτουργία, να διανεμηθούν -ως ευλογία- σε όσους πρόκειται να εκκλησιασθούν.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Νιγηρίας Αλέξανδρος: Ιεράρχης με ήθος, θεολογικό ύψος και βάθος, άνθρωπος με καρδιά μικρού παιδιού

Γράφει ο Επίσκοπος Κωνσταντιανής Κοσμάς

"Ὡς χρυσόν ἐν χωνευτηρίῳ ἐδοκιμάσεν αὐτόν καί ὡς ὁλοκάρπωμα θυσίας προσεδέξατο αυτόν..." (Σοφ. Σολομ. Κεφ. 3, 5-6).

Επικήδειος Λόγος Μητροπολίτου Καμερούν Γρηγορίου για τον Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλέξανδρο

Στη φωτό: Η ώρα, που το λείψανο του μακαριστού Μητροπολίτου Νιγηρίας Αλεξάνδρου κατέρχεται και θάπτεται σε κρύπτη της Μονής Αγ. Πορφυρίου, Μήλεσι Αττικής.

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΚΥΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

01-07-2023

Οι ανιδιοτελείς θεραπευτές άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός εορτάστηκαν στον Πύργο Ηλείας

Mε την δέουσα εκκλησιαστική ευταξία και κατάνυξη εορτάστηκαν στον Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, οι ανιδιοτελείς θεραπευτές με την ανόθευτη πίστη, Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός οι εκ Ρώμης καταγόμενοι. Άνθρωποι που έκαναν την αγάπη καθημερινό τρόπο ζωής τους. Άνθρωποι που με τον αγώνα τους πάλεψαν για να θεραπεύσουν κάθε μέλος του σώματος του Χριστού! Οι Άγιοι Ανάργυροι ως Ιατροί, χρησιμοποιούσαν τα διάφορα φάρμακα μάλλον ως πρόσχημα ενώ στην πραγματικότητα θεράπευαν όλα τα νοσήματα των ανθρώπων με την επίκληση του ονόματος του Χριστού, χωρίς ποτέ να παίρνουν ως αμοιβή τους αργύρια, γι' αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι!  

Αμπελόκηποι Ζακύνθου: Αρχιερατική Λειτουργία για τους Αγ. Αναργύρους και Λουκά τον Ιατρό


Συνεορτάστηκαν σήμερα, 1η Ιουλίου 2023, οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, αλλά και ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, ο εκ Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, στον Ενοριακό Ναό των Αμπελοκήπων (Ρόιδου) Ζακύνθου, με Αρχιερατική λειτουργία, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, οποίος ομίλησε εποικοδομητικά προς τους πιστούς. 
        Μεταξύ του εκκλησιάσματος ήταν ο επανεκλεγείς Βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Κακολύρης. 
        Για όλα είχε μεριμνήσει δεόντως ο οικείος Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Κεφαλληνός.

Τελευταίος ασπασμός στον Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλέξανδρο [photos-video]

Τον τελευταίο ασπασμό έδωσαν σήμερα, 1η Ιουλίου 2023, Κλήρος και Λαός εκ περάτων, στον αοίδιμο Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλέξανδρο. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του Μεταστάντος πραγματοποιήθηκαν στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι της Αττικής.

Άπνους ο Νιγηρίας Αλέξανδρος


Τώρα, στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, Μήλεσι Αττικής. Ο άγγελος της Νιγηρίας, ο ηγαπημένος φίλος μας, ο δυναμικός ιεράρχης του δευτερόθρονου Πατριαρχείου, ο ανδρείος υπερασπιστής της καθαρής Θεολογίας, των ιερών Κανόνων και των δικαίων της Ορθοδοξίας, ο απλούς εν τη μεγαλοπρεπεία του, κείται ολοένα προ των θυρών του Ουρανού άπνους. Ασπαζόμαστε ταπεινά και αγαπητικά το σεπτό λείψανό του και αναφωνούμε από καρδίας: Ιεράρχα Αλέξανδρε, θυμήσου μας στο Εκεί που μεταβαίνεις!!!
π. Π. Κ.

Ενώ βράζει ο "Κουμπόστος" για την αυριανή γιορτή της Βλαχέραινας στο Μπανάτο Ζακύνθου

Ενόψει της αυριανής γιορτής της Βλαχέραινας και του πανηγυριού της στον φερώνυμο Ναό του Μπανάτου Ζακύνθου, ετοιμάζεται (και διανέμεται αύριο απολείτουργα προς τους αντεταδόρους πιστούς) ο πατροπαράδοτος "κουμπόστος". Κατά τον Λεωνίδα Χ. Ζώη, στο Λεξικό του, πρόκειται για  "έδεσμα εκ νέου σίτου ημικοπανισμένου και βεβρασμένου μετά μέλιτος ή ζαχάρεως"!

Για να προκύψει όμως ο "κουμπόστος", από σήμερα το πρωί κάποιοι πασχίζουν και παρασκευάζουν το ειδικό αυτό έδεσμα, εκφράζοντας έτσι την πιστότητά τους στην ζακυνθινή παράδοση. Έτσι, κυρίως η οικογένεια Παύλου Δρογγίτη, με πρωτοστάτρια τη γιαγιά Γιωργία ώς τον Σπύρο τον εγγονό, βοηθά την Οικογένεια των Αδελφών Παράσχη, για την προετοιμασία τόσο του "κουμπόστου" (περί τις 300 μερίδες), όσο και της όλης γιορτής. Αψευδείς μάρτυρες, οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες! 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο Μητροπολίτης Ιεραπόλεως και ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Την Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος δέχθηκε με πολλή χαρά την επίσκεψη του Μητροπολίτου Ιεραπόλεως κ. Αντωνίου και του Αρχιεπισκόπου Παμφίλου κ. Δανιήλ, Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη διαποίμανση των αδελφών μας Ουκρανών στη Διασπορά.