e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Βαρθολομαίος από την Κουμαριώτισσα: "Είμαστε πολίτες, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας αυτής"


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Πέμπτη, 10 Αυγούστου, στην Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ι. Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης της Κοινότητος Νεοχωρίου.

Τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας και αντιφώνησε καταλλήλως ο Πατριάρχης.

Πανηγυρικά Εσπέρια στον Άγ. Σπυρίδωνα Κερκύρας για την διάσωση της νήσου από τους Οθωμανούς (1716) [video-photos]

Ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα με την ευκαιρία της ανάμνησης της διάσωσης του νησιού από την πολιορκία των Οθωμανών Τούρκων στις 11 Αυγούστου 1716, χάρις σε θαυματουργική παρέμβαση του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος.

Ο Πρόεδρος Zelenskiy συναντήθηκε με τον Γέροντα Χαλκηδόνος [video-photos]

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος έφτασε στη χώρα. 

Νοερό προσκύνημα στις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας {β΄ μέρος} [video]


Το βράδυ της Πέμπτης, 10ης Αυγούστου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στη σειρά των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» ανέπτυξε το πρώτο μέρος της ομιλίας του με θέμα: «Οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας μας».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Πατριαρχική Παράκληση στην Παναγία Κουμαριώτισσα Νεοχωρίου Βοσπόρου [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, Πέμπτη 10η Αυγούστου 2023, στην Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον περιώνυμο Ναό Παναγίας της Κουμαριωτίσσης εκκλησιαστικής Κοινότητος Νεοχωρίου του Βοσπόρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Στην Ουκρανία ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου

Στις 10 Αυγούστου 2023, ο αποκλειστικός εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, έφτασε στην Ουκρανία μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Επιφάνιου και του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyi, και είχε συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας στην κατοικία του, στο μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς τρούλους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Παναγία Σουμελά του Πόντου το 15αύγουστο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προστή της πανηγύρεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας της Σουμελά στον Πόντο, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.

Πρόγραμμα Πανηγυριού 2023 Παναγούλας Βανάτου εν Ζακύνθω


"Τήν θείαν ταύτην καί πάντιμον τελοῦντες ἑορτήν οἱ θεόφρονες τῆς Θεομήτορος,
δεῦτε τάς χεῖρας κροτήσωμεν, τόν ἐξ  αὐτῆς τεχθέντα, Θεόν δοξάζοντες".

Κατά τήν ἑορτή τῆς Κοιμήσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἡμέρα κατά τήν ὁποία ἑορτάζει ὁ Ἱερός Ἐνοριακός Ναός
Π Α Ν Α Γ Ο Υ Λ Α Σ    Μ Π Α Ν Α Τ Ο Υ,
Προστάτιδος καί Πολιούχου τῆς περιοχῆς,
θά πραγματοποιηθεῖ μέ κάθε ἐκκλησιαστική ἐπισημότητα
τό Πανηγύρι τοῦ Μπανάτου.

Παρακαλοῦμε νά μᾶς τιμήσετε μέ τή χαρά τῆς παρουσίας Σας, σύμφωνα μέ τό ἀκόλουθο Πρόγραμμα τῆς Ἑορτῆς.

5. ΒΑΓΓΕΛΙΣΤΡΑ {Μεγαλυνάρια για θεομητορικές Εικόνες του Βανάτου}

ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΑ 

ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ

θησαυριζομένην εις τον φερώνυμον Ναόν Μαριναίικων Βανάτου Ζακύνθου

Ποιήματα π. Παναγιώτου Καποδίστρια

Άγιος Μάρτυς Λαυρέντιος ο Αρχιδιάκονος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού  

Η ορθόδοξη χριστιανική Δύση έχει να μας επιδείξει μέγα, ανάλογο αριθμό μαρτύρων, με την ορθόδοξη Ανατολή. Η κοσμοκράτειρα Ρώμη αποτέλεσε, για τρεις και πλέον αιώνες το κέντρο όπου διαδραματίζονταν η πάλη του παλιού και γερασμένου προχριστιανικού κόσμου με τον νέο και εύρωστο χριστιανικό κόσμο, τη νέα ελπίδα της ανθρωπότητας. Εκεί συντελέστηκε η μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της θνήσκουσας ειδωλολατρίας και της Εκκλησίας του Χριστού. Η ρωμαϊκή εξουσία είχε κηρύξει την ολοκληρωτική εξόντωση του Χριστιανισμού, υποβάλλοντας σε ανείπωτους διωγμούς. Η πλειοψηφία των χριστιανών Μαρτύρων της αρχαίας Εκκλησίας ήταν Ρωμαίοι, διότι ως πολίτες της πρωτεύουσας του απέραντου ρωμαϊκού κράτους, βρισκόταν κοντά στην εξουσία και ως εκ τούτου ήταν πιο εύκολο να συλληφθούν και να μαρτυρήσουν για την χριστιανική τους πίστη, η οποία θεωρούνταν έγκλημα. Ένας από αυτούς ήταν και ο άγιος Μάρτυρας Λαυρέντιος ο Αρχιδιάκονος της Εκκλησίας της Ρώμης.