e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Κυριακή μετά την Ύψωση του Σταυρού 2023 στη Φανερωμένη Βανάτου


Πρωί Κυριακής μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 17ης Σεπτεμβρίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, συναγμένοι για την Ευχαριστιακή Σύναξη της ημέρας, τιμώντας ταυτόχρονα με Αρτοκλασία την μνήμη των Αγίων ενδόξων Μαρτύρων Σοφίας μετά των τριών θυγατέρων της: Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης. 
            Τον ιερουργό Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας, Σπυρίδων Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος. 
        Ο κ. Ζούλας, εγκρατής περί την θεολογία, ομίλησε -ως συνήθως- απ' άμβωνος, τέρποντας πνευματικώς τους εκκλησιασθέντες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην πανήγυρι του Αγ. Ηρακλειδίου Μητροπόλεως Ταμασού

Λαμπρά εορτάστηκε την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023, η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ηρακλειδίου στην πανηγυρίζουσα ομώνυμη περικαλλή Ιερά Μονή στο Πολιτικό της Επαρχίας Λευκωσίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Ροτόντα του Αγ. Θεοδώρου Ρώμης (Θ. Λειτουργία, 1.10.23)


Χειροθεσία Αρχιμανδρίτη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στο Σύδνεϋ

Με θρησκευτική λαμπρότητα τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 16 Σεπτεμβρίου 2023, ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών Αυτής θυγατέρων, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, στον εορτάζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στην πλατεία Taylor Square στο Σύδνεϋ.

Värska Laululava Εσθονίας: 80 φωτοστιγμές από την υπαίθρια Πατριαρχική Λειτουργία

Φωτογραφίες από την υπαίθρια Θεία Λειτουργία που τελέστηκε προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, στην περιοχή Värska Laululava της Εσθονίας, το Σάββατο μετά την Ύψωση, 16 Σεπτεμβρίου 2023.

Κυριακή μετά την Ύψωση 2023 στο Φανάρι

Πρωί Κυριακής μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 17ης Σεπτεμβρίου 2023, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, έλαβε χώραν η θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου.

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Η Αγία Σοφία και οι αγίες κόρες της, Πίστις, Ελπίς και Αγάπη

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η οικογένεια αποτελεί πρώτιστη αξία για την χριστιανική μας πίστη, η οποία χαρακτηριζόταν στην αρχαία εποχή ως «κατ οίκον εκκλησία». Μια από αυτές τις άγιες οικογένειες υπήρξε και αυτή της αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης. 

Απάρνηση του εαυτού του και άρση του δικού του σταυρού

 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

Κυριακή μετά την Ύψωση, 17 Σεπτεμβρίου 2023

(Μαρκ. 8,34 – 9,1)

Του π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΠΟΜΟΝΗ

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αναφέρεται στο σταυρό που φέρει στους ώμους του ο πραγματικός χριστιανός, ο πραγματικός μαθητής του Κυρίου, μέσω του οποίου γίνεται μέτοχος της αληθινής ζωής.

Το νικημένο εγώ μας


Ὅς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν  (Μάρκ. 8, 35)

Διότι ὅποιος θέλει νὰ σώσῃ τὴν ζωή του, αὐτὸς θὰ τὴν χάσῃ, ἐκεῖνος δὲ ποὺ θὰ χάσῃ τὴν ζωήν του ἐξ αἰτίας ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, αὐτὸς θὰ τὴν σώσῃ. 

Οι δυο σταυροί

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ 

Το 2019 κυκλοφόρησε η άκρως δραματική ταινία «Με λένε Σάρα» (My name is Sara), αναφερόμενη στη σκληρή πραγματικότητα του τελευταίου παγκοσμίου πολέμου. Στα συγκλονιστικά περιστατικά που περιγράφει ανήκει και το ακόλουθο. Κάπου στην Ουκρανία, το 1943, μια στρατιωτική βάση των Γερμανών δέχεται επίθεση από ομάδα αντιστασιακών και σκοτώνονται δυο Γερμανοί στρατιώτες. Σε αντίποινα οι Γερμανοί εφαρμόζουν τη γνωστή πάγια, βάναυση, αλλά και άνανδρη τακτική τους. Συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους του χωριού και για κάθε νεκρό Γερμανό στρατιώτη επιλέγουν στην τύχη δέκα αμάχους για εκτέλεση. Έτσι μέσα σε κλάματα και απεγνωσμένες φωνές είκοσι άνθρωποι στήνονται στον τοίχο, απέναντι από τα πολυβόλα.

Νόμος και Πίστη ["Φωνή Κυρίου", 17.9.2023]

Ο Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος περί της αγιοκατατάξεως του Σμύρνης Χρυσοστόμου

Γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς*

Όταν επέστη ο καιρός και ήλθε το «πλήρωμα του χρόνου» για την αγιοκατάταξη του μαρτυρικού Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου ως Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος «εις τας αψευδείς και αιωνίους Δέλτους» της Ορθοδόξου κατ’ Ανατολάς Εκκλησίας του Χριστού, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέθεσε στον περισπούδαστο και σοφό εν Ιεραρχαίς αοίδιμο Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο Βαλληνδρά, ο οποίος κατά την συνοδική περίοδο 1991-1992 ήταν και αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, την εκπόνηση και παρουσίαση ενώπιον της εν Συνόδω συνερχομένης και συγκροτουμένης καθ’ Ελλάδα Εκκλησίας την, όπως πάντοτε, εμπεριστατωμένη σχετική εισήγηση αυτού επί του εν λόγω ζητήματος, όπερ και εγένετο.