e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Φανερωμένη Βανάτου: Κυριακάτικη Λειτουργία, 26.11.23, με προεορτασμό Αγίου Φιλουμένου


Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά, 26 Νοεμβρίου 2023, ημέρα μνήμης των Αγίων Στυλιανού του Παφλαγόνος και Νίκωνος του Μετανοείτε, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου. Συνάμα προεορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νεοϊερομάρτυρος Φιλουμένου του Αγιοταφίτου (εκ της 29ης Νοεμβρίου), εξαιτίας του ότι στην Ενορία υπάρχει μικρό παρεκκλήσιο για τη χάρη Του, όπου φυλάσσονται καλαίσθητο Εικόνισμά Του και απότμημα εκ του τιμίου Δέρματός Του. 

Ο Βαρθολομαίος μνημόνευσε τα θύματα του Χολοντομόρ (1932-33) και του νυν πολέμου στην Ουκρανία [photos]

Την ευχή οι προσπάθειες όλων να είναι αφιερωμένες στη δημιουργία ενός κόσμου, όπου η δικαιοσύνη, η συμπόνια και η ιερότητα της ζωής θα προστατεύονται ως ιερές αξίες, εξέφρασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε, την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023, στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου, στο τέλος της οποίας τελέστηκε Ι. Μνημόσυνο για τα θύματα του “Χολοντομόρ” [1932-1933], της προκληθείσας επισιτιστικής κρίσεως στην Ουκρανία, κατά την οποία εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την πείνα, καθώς και για τα θύματα του εν εξελίξει πολέμου στη χώρα αυτή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε ομιλία του Μητροπολίτου Μύρων

Το απόγευμα της Κυριακής, 26 Νοεμβρίου 2023, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κοινότητα Νεοχωρίου, στην Κοινοτική Αίθουσα του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου, κατά την οποία μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, με θέμα: “Ο Άγιος Νικόλαος των Μύρων: Μία σύγχρονή πορεία ζωής και μαρτυρίας από το 1995 μέχρι σήμερα”.

ΚΠόλη: Χειροτονία Διακόνου στον Ναό Παναγίας Εξ Μαρμάρων Υψωμαθείων

Την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Επόπτης της Περιφερείας Υψωμαθείων, ιερούργησε στον Ιερό Ναό Παναγίας Εξ Μαρμάρων.

Πάτρα: Μνήμη Αγίων της Αχαΐας συν τω Γερβασίω τω νεοαγιοκαταταγέντι [photos-video]

Η Κυριακή προ της εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου είναι αφιερωμένη στους Αγίους τους εν Αχαΐα και εξ Αχαΐας οι οποίοι εορτάζονται με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, στην Πάτρα, όπου είναι θησαυρισμένη η Αγία Εικόνα τους.

Όμιλος ΡΚαθολικών Ιεραρχών και κληρικών στο Φανάρι

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023, όμιλο ΡΚαθολικών Ιεραρχών και κληρικών από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Την προηγούμενη ημέρα, οι ΡΚαθολικοί Ιεράρχες συμμετείχαν στην χειροτονία του νέου ΡΚαθολικού Επισκόπου στην περιοχή της Αλεξανδρέτας κ. Antuan Ilgit, που τελέστηκε στον ΡΚαθολικό Ναό του Αγίου Αντώνιου της Πάδοβας στην Πόλη, κατά την οποία παρέστη ο Παναγιώτατος.

Επίσκεψη μαθητών της Μεγάλης του Γένους Σχολής στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Επίσκεψη πραγματοποίησε Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2023, όμιλος Καθηγητών και μαθητών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής και του συνεργαζομένου με αυτήν 3ου Γυμνασίου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, υπό την ηγεσία του Διευθυντή του ιστορικού σχολείου της Ομογένειας, Καθηγητή κ. Δημητρίου Ζώτου.

Αγωνία για το στολίδι της Πριγκήπου

…Τυλιγμένο σε μια εκκωφαντική μοναξιά, ατενίζει τη θάλασσα του Μαρμαρά από το ψηλότερο μνημείο της Πριγκήπου: Το μεγαλύτερο ξύλινο μνημείο της Ευρώπης, ηλικίας 125 ετών, δίνει μια σιωπηλή αλλά τιτάνια μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

"Προς Εκκλησιασμόν" με τον μαέστρο και μουσικοπαιδαγωγό Μιχάλη Πατσέα [video]

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην 72η εκπομπή προσκεκλημένος ο μαέστρος, μουσικοπαιδαγωγός και μουσικολόγος κ. Μιχάλης Πατσέας. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.
Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Pretoria: Οι Ουκρανοί της Ν. Αφρικής τίμησαν τα θύματα του Μεγάλου Λιμού (Γολοντομόρ) 1932-33

24 Νοεμβρίου 2023, εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, στον καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, ο εφημέριος Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Βισβίνης, πλαισιούμενος και από τον συλλειτουργό του ιερέα π. Στυλιανό, τέλεσαν ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Ουκρανικής Γενοκτονίας των ετών 1932-1933, καθώς έχει ορισθεί να τιμάται η μνήμη του Γολοντομόρ από τους όπου γης Ουκρανούς.

Άγ. Νικόλαος Τζιβαλίου: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Θ. Λειτουργία για τους Ουκρανούς της ΚΠόλεως [video]

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Κοινότητος Τζιβαλίου (Περιφέρεια Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου), χοροστάτησε σήμερα Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στην ουκρανική γλώσσα και εκκλησιάστηκε η Ουκρανική Παροικία της Πόλης. 

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Πατριάρχης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της γενοκτονίας του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας, του λεγομένου «Γολοντομόρ», επί τη 90ή επετείω (1932-1933).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Μνημόσυνο θυμάτων του Γολοντομόρ στο Σύδνεϋ, από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Την Ουκρανική Ορθόδοξη Ενορία – Κοινότητα του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω, στο προάστιο Banksia του Σύδνεϋ, επισκέφθηκε την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Θεσσαλονίκη: Εικόνα που είχε διασωθεί από την πυρκαγιά του 1917, επέστρεψε στον Ναό Αγ. Δημητρίου

Την εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου, την οποία διέσωσε οικογένεια Θεσσαλονικέων από την πυρκαγιά του 1917 που έκαψε τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου αλλά και όλη τη Θεσσαλονίκη, παρέδωσε την Κυριακή στον Ναό ο νεοενθρονιστείς Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος. Η εικόνα αυτή βρισκόταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και την διέσωσε η οικογένεια Καλτσά, η οποία την πήρε μαζί της όταν το 1930 έφυγε από τη Θεσσαλονίκη και αργότερα εγκαταστάθηκε στη Χαλκίδα.

Ναός Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης: Η πρώτη Λειτουργία του νέου Μητροπολίτου [live]

 ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Άγιος Νίκων ο "Μετανοείτε": Ο φλογερός κήρυκας της Μετάνοιας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ο ορθόδοξος μοναχισμός είναι συχνά συνδεδεμένος και με την ιεραποστολή της Εκκλησίας μας. Φλογεροί μοναχοί διέδωσαν τη σώζουσα χριστιανική διδασκαλία σε φυλές και λαούς, που δεν είχαν ακούσει το σωτήριο λόγο του Ευαγγελίου. Ένας τέτοιος φλογερός μοναχός ιεραπόστολος υπήρξε και ο άγιος Νίκων ο επονομαζόμενος «Μετανοείτε», από την προτροπή του για μετάνοια.

Να πλουτίσουμε εν Κυρίω με έργα αγαθά

ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά, 26 /11/2023

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Τη συνάντηση του Κυρίου με κάποιο πλούσιο άρχοντα και την συνομιλία τους, παρουσιάζει σήμερα ο ιερός συγγραφέας. 

Το χρήμα και η βασιλεία του Θεού

«Πῶς δυσκόλως οἱ τὰ χρήματα ἔχοντες εἰσελεύσονται εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ!» (Λουκ. 18,24) 

«Πόσο δύσκολα εκείνοι που έχουν τα χρήματα μπαίνουν στη βασιλεία του Θεού!» 

Αίσθηση αθανασίας

π. Δημητρίου Μπόκου

«Τί ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω;» Είναι το ερώτημα που απευθύνει ένας πλούσιος άρχοντας στον Ιησού (Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά). Αλλά ταυτόχρονα είναι το αγωνιώδες ερώτημα όλων των ανθρώπων. Σύμπασα η ανθρωπότητα σε όλες τις εποχές, όλοι οι πολιτισμοί, όλες οι θρησκείες, στάθηκαν με ιδιαίτερο προβληματισμό μπρος στο μεγάλο ερώτημα: Υπάρχει αιώνια ζωή; Υπάρχει αθανασία; Και πώς μπορεί να την κληρονομήσει ο άνθρωπος;