e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Κήποι Ζακύνθου: Παράκληση προς της Αγία Βαρβάρα


Εσπέρας 4ης Δεκεμβρίου 2023, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Βαρβάρας Κήπων πόλεως Ζακύνθου, εψάλη Παρακλητικός Κανόνας προς την Αθληφόρο. Προέστη ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, πλαισιώνοντας τον οικείο Εφημέριο π. Ιωάννη Κλάδη. Έψαλε ο κ. Διονύσης Αλαμάνος. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Οικονόμος Σταυροφόρος Πέτρος Μαρούδας.

Βανάτο Ζακύνθου: Λαμπρή εορτή Αγίας Βαρβάρας, Γιάτρισσας των Ζακυνθίων

Πρωί Δευτέρας, 4ης Δεκεμβρίου 2023, στον εορτάζοντα Ναό της Παναγούλας Βανάτου, όπου υπάρχει παλαιόθεν περίπυστη Εικόνα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, τιμώντας την πανεύφημη μνήμη Της, με λαμπρή Ευχαριστιακή Σύναξη, αναθυμούμενοι συνάμα την σωτηρία της νήσου Ζακύνθου από την θανατερή επιδημία της Βλογιάς, το 1628. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ επίκαιρη, λόγω της Πανδημίας του καιρού μας. 

Δράκα Ζακύνθου: Εορτή Αγίας Βαρβάρας στο γραφικό Παρεκκλήσιό Της


Πρωί 4ης Δεκεμβρίου 2023, εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, έλαβε χώραν η Ευχαριστιακή Σύναξη στο φερώνυμο Παρεκκλήσι της Ενορίας Δράκα Ζακύνθου, ιερουργούντος του Εφημερίου, Οικονόμου Σταυροφόρου π. Ιωάννου Ρένεση. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας έγινε λιτάνευση της ιερής Εικόνας της Αθληφόρου Μάρτυρος πέριξ του Ναού. Ακολούθησαν κεράσματα προς τους ευάριθμους εκκλησιασθέντες.

Ονομαστήρια Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Σεραφείμ στο Σύδνεϋ

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ.

Κήποι Ζακύνθου: Λαμπρό Ιερατικό Συλλείτουργο τιμώντας την Αγία Βαρβάρα


Πρωί Δευτέρας, 4ης Δεκεμβρίου 2023, στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίας Βαρβάρας Κήπων Ζακύνθου, τελέσθηκε Ιερατικό Συλλείτουργο, τιμώντας την Ιατρό των Ζακυνθινών από τη λοιμική ασθένεια της Βλογιάς. Συλλειτούργησαν ο Οικονόμος Σταυροφόρος Αντώνιος Καλόφωνος και ο οικείος Εφημέριος Ιωάννης Κλάδης.
[Φωτογραφίες: Διονύσης Αλαμάνος]

Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Ορισμένοι άγιοι της Εκκλησίας μας έχουν την προσωνυμία Μεγαλομάρτυρες, διότι υπέστησαν ιδιαίτερα σκληρά βασανιστήρια, κατά την ομολογία τους στο Χριστό και την άρνησή τους να ασπασθούν αλλότριους ψεύτικους «θεούς» και να θυσιάσουν στα άψυχα είδωλα. Ανάμεσα σ’ αυτούς συγκαταλέγεται η Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα, μια ηρωική κόρη, η οποία αντάλλαξε τις δόξες του κόσμου με την πίστη της και την προσήλωσή τους στο Σωτήρα Χριστό. 

Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός: Ο μεγάλος θεολόγος και υμνογράφος της Εκκλησίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας έβαλαν τη δική τους σφραγίδα ο καθένας στη διατύπωση της  αποκαλυμμένης και σώζουσας αλήθειας. Είναι όντως θαυμαστό το γεγονός ότι ουδέποτε υπήρξε χρόνος στη δισχιλιόχρονη πορεία της Εκκλησίας μας να μην υπάρχουν Πατέρες και διδάσκαλοι, οι οποίοι εκφράζουν την αυτοσυνειδησία Της. 

Αγιος ιερομάρτυς Σεραφείμ, Επίσκοπος Φαναρίου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Τους ποταμούς αιμάτων, τα οποία χύθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των τετρακοσίων χρόνων της τουρκικής δουλείας, είναι εμπλουτισμένα και με το αίμα χιλιάδων κληρικών, όλων των βαθμών. Ένας από αυτούς ο οποίος έδωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της ελευθερίας και της ποιμαντικής του συνέπειας είναι και ο άγιος Ιερομάρτυς Σεραφείμ, επίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου. Ένας αληθινός και αφοσιωμένος Ιεράρχης και συνάμα ένας φλογερός πατριώτης.