e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Αργάσι Ζακύνθου: Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ναό Αγ. Σπυρίδωνος στις Σγούρνες


Απόγευμα 11ης Δεκεμβρίου 2023, στον παραθαλάσσιο γραφικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στη θέση Σγούρνες του Αργασίου Ζακύνθου, εόρτιος Εσπερινός, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 

Μουσική πανδαισία στη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία "Άναρχος αρχή λαμβάνει" του "Αληθώς" [video]

Με τη συμμετοχή πλήθους φιλόμουσων και φιλέορτων Ζακυνθίων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, 10ης Δεκεμβρίου 2023, η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του "Αληθώς", δηλαδή του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου και Τέχνης Ενορίας Βανάτου Ζακύνθου, εντός του Ναού της Παναγούλας, ως είθισται, υπό τον πολλά δηλωτικό τίτλο: "ΑΝΑΡΧΟΣ ΑΡΧΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ. Χριστούγεννα στις μουσικές του κόσμου".

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ζάκυνθος: Εόρτια Εσπέρια για τον Άγιο Σπυρίδωνα στον Ναό Θείας Αναλήψεως πόλεως

Εσπέρας Δευτέρας, 11ης Δεκεμβρίου 2023, στον πανηγυρίζοντα τον Άγιο Σπυρίδωνα Ναό της Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω κεντρικός Ναός της πόλεως διασώζει το πανηγύρι του πάλαι ποτέ διαλάμψαντος Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος του Φλαμπουριάρη, ο οποίος δεν υπάρχει σήμερα, διότι καταστράφηκε από την φοβερή σεισμοπυρκαγιά του 1953.

Κέρκυρα live: Αρχιερατικά Εσπέρια τιμώντας τον Πολιούχο Άγιο Σπυρίδωνα

Συνεχίστηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για την μνήμη του προστάτου του νησιού Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος. Στον Εσπερινό της εορτής που τελέστηκε το απόγευμα της 11ης Δεκεμβρίου 2023, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Συγχοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Η Μυρτιδιώτισσα για πρώτη φορά στην ιστορία εξήλθε από τα Κύθηρα

Στον ιστορικό Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Κισάμου τελέστηκε Θεία Λειτουργία τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, ενώπιον της ιεράς και χαριτοβρύτου Εικόνος της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης εκ της νήσου των Κυθηραίων, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. κ. Αμφιλοχίου, και συνευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Γενεύη για Διάσκεψη του Ο.Η.Ε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, προσκληθείς επισήμως, αναχώρησε τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, για τη Γενεύη της Ελβετίας, για να συμμετάσχει και ομιλήσει στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες («Global Refugee Forum»), που οργανώνεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και την οργάνωση «Religions for Peace».

Πανηγυρικός Εσπερινός στον εορτάζοντα Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο Σύδνεϋ

Με θρησκευτική λαμπρότητα τελέστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 11 Δεκεμβρίου 2023, στην εορτάζουσα Ενορία Αγίου Σπυρίδωνος στο προάστιο Kingsford του Σύδνεϋ, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος, του Θαυματουργού.

«Ἰδοὺ ἀναβαίνομεν…»

Σκέψεις μὲ ἀφορμὴ τὴν ἐνθρόνιση τοῦ Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου

Τὰ σαρανταπέντε χρόνια ἱερατικοῦ βίου καὶ τὰ ἑβδομηντατέσσερα τῆς ἡλικίας μου νομίζω ὅτι μοῦ ἀφήνουν ὅλα τὰ περιθώρια, ὥστε νὰ μιλήσω ἁπλᾶ, νὰ μοῦ δοθεῖ αὐτὴ ἡ χάρη -ὅπως λέει κι ὁ ποιητής-, ὥστε νὰ καταθέσω τὸν δικό μου, ἁπλὸ κι ἴσως ἐντελῶς ἀσήμαντο λόγο μου, ἀναφορικὰ μὲ τὴν ἐνθρόνιση τοῦ πάγκαλου καὶ φιλότιμου ἀδελφοῦ, συλλειτουργοῦ καὶ πνευματικοῦ συγγενοῦς, τοῦ Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης π. Φιλοθέου Θεοχάρη, ἐκ Χαλκίδος ὁρμωμένου καὶ ἐν τῇ ἁγιοβαδίστῳ Ἐκκλησιαστικῇ Ἐπαρχία τῆς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ἰστιαίας καὶ Βορείων Σποράδων ἁγιοπνευματικῶς ἐνηλικιωθέντος.

Νέο βιβλίο:"Εις Ίασιν" του π. Νικολάου Παπαγεωργίου

 

Εις Ίασιν 

Λειτουργική και Πνευματική Διακονία
του π. Νικολάου Παπαγεωργίου
Εκδόσεις Κυριακίδη

Το παρόν βιβλίο σκοπεύει να λειτουργήσει ως ένας πρακτικός οδηγός με σαφείς θέσεις επί θεολογικών, λειτουργικών και πνευματικών θεμάτων, αναφορικά με το καίριο και λεπτό θέμα της πνευματικής διακονίας στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στο πλευρό του πάσχοντος συνανθρώπου.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης καταδικάζει την κατάληψη της Μονής Εσφιγμένου

Την Κυριακή 10.12.2023 ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αρχ.  Βαρθολομαίος, έγινε δεκτός, μαζί με την συνοδεία του, από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο στο μητροπολιτικό μέγαρο.