e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Αγιοβασιλόπιττα 2024 στο Πικρίδιον Κωνσταντινουπόλεως

Η ευλαβής Ρουμανική Παροικία της Πόλεως, με επικεφαλής τον Ιερέα π. Σέργιο Vlad, έκοψε και εφέτος την πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιττα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής, στο ιστορικό Πικρίδιο και σημερινό Χάσκιοϊ, στις όχθες του Κερατίου Κόλπου. Πρόκειται για τον Ναό που παραχωρήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις λειτουργικές ανάγκες των Ρουμάνων Ορθοδόξων πιστών, και στον οποίο φυλάσσεται ως μεγάλη ευλογία για την Κοινότητα του Πικριδίου, αλλά και για όλη την Πόλη, το ιερό λείψανο της Αγίας Μάρτυρος Αργυρής.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε ο Όρθρος, κατά το Ρουμανικό Τυπικό, και ακολούθως η Θεία Λειτουργία, εν μέσω εκκλησιάσματος από την εκεί Ρουμανική Παροικία και προσκυνητών από την Πόλη, στην οποία χοροστάτησε ο Επόπτης της Περιφέρειας Ταταούλων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στα Ρουμανικά και στα Ελληνικά, όπως και η ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου έγινε και στις δύο γλώσσες, χάριν της εξυπηρετήσεως των Ρουμάνων και των Ρωμηών προσκυνητών. Ομοίως και η διακονία του Αναλογίου έγινε και στις δύο γλώσσες, από τον καλλίφωνο Ρουμάνο ιεροψάλτη του Ναού.

Ακολούθως, Κλήρος και λαός κατευθυνθήκαν στην Κοινοτική Αίθουσα όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης χαιρέτησε τους πιστούς και διαβίβασε στα μέλη της Ρουμανικής Παροικίας τις ευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, για μία ευλογημένη χρονιά και την ευλογία Του σε όλες τις δραστηριότητες της Κοινότητος. Έπειτα, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα και την μοίρασε στους πιστούς. Το χρυσό νόμισμα έτυχε στην κ. Βερόνικα Ισκίτ. Κατόπιν όλοι οι συμπροσευχηθέντες απόλαυσαν το πλούσιο γεύμα, το οποίο ετοίμασε και πρόσφερε με πολλή αγάπη η Ρουμανική Παροικία. Παρέστησαν μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Κοινότητος, υπό την προεδρία της Διακονίσσης κ. Ραφαήλκας Κιουτσούκνιλ.

Η Κοινότητα του Πικριδίου αποτελεί ένα παράδειγμα αγαστής συνεργασίας στην Πόλη, μεταξύ της Επιτροπής και της Ρουμανικής Παροικίας για την ευπρέπεια του Ναού. Συγχαρητήρια οφείλονται τόσο στη δραστήρια Επιτροπή, όσο και στον ικανό και αφοσιωμένο Ιερέα π. Σέργιο Vlad για τον ζήλο και την προθυμία του, και σε όλους τους Ρουμάνους Ορθοδόξους πιστούς, διότι συντηρούν ζωντανή μία απομακρυσμένη Κοινότητα της Πόλεως.







Δεν υπάρχουν σχόλια: