e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Ευχαριστιακή Σύναξη στην Beira της Μοζαμβίκης

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Τοποτηρητής της Ιεράς  Επισκοπής Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ιερό Ναό  της Αγίας Τριάδας στην πόλη Μπέιρα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, εμφανώς συγκινημένος, τοποθέτησε τον νέο εφημέριο π. Ιωάννη Τόμας και αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ναού και της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας, η προσφορά της οποίας στην τοπική κοινωνία είναι αδιάψευστη ιστορική μαρτυρία.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης τόνισε, απευθυνόμενος στο νέο Εφημέριο, τα εξής:

«Με τη βοήθεια του Θεού και τις ευχές του Πατριάρχη μας, από σήμερα αρχίζεις ένα νέο  πνευματικό σταθμό στην ιστορία αυτού του τόπου. Θα υπηρετήσεις την πατρίδα σου. Το χωράφι μπορεί να είναι χέρσο και ακαλλιέργητο, μα ο καιρός της βροχής είναι σιμά και γι’ αυτό δε φοβάμαι. Είμαι σίγουρος ότι θα το καλλιεργήσεις με τον καλύτερο τρόπο, που εσύ γνωρίζεις, αφού είναι ο τόπος σου και θα δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό».   

Ο Σεβασμιώτατος επίσης ευχαρίστησε τους παρισταμένους στην ιστορική αυτή στιγμή και ιδιαιτέρως  τα μέλη της Ελληνικής Στρατιωτικής Εκπαιδευτικής Αποστολής, οι οποίοι υπηρετούν στη Μοζαμβίκη, στην περιοχή Chimoio, συμμετέχοντας στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νέος εφημέριος π. Ιωάννης Τόμας είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής και δάσκαλος, με καταγωγή από τη Μπέιρα. Πρόκειται για έναν νέο, δραστήριο και καταρτισμένο κληρικό, ο οποίος καλείται από εδώ και στο εξής να κάνει ένα νέο ξεκίνημα για τον ιστορικό ναό της πάλαι ποτέ ακμάζουσας  Ελληνορθόδοξης  Κοινότητας, ο οποίος κάποτε έσφυζε από ζωή. Στο πλευρό του θα βρίσκεται πάντα ο π. Στυλιανός, ο οποίος θα  δίνει τις κατευθύνσεις για το ιεραποστολικό έργο που καλείται να επιτελέσει.






Δεν υπάρχουν σχόλια: