e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Μνήμη Μ. Βασιλείου στην Ουκρανική Ενορία – Κοινότητα Αγ. Βασιλείου και Γεωργίου Newcastle

Με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος επισκέφθηκε την Ουκρανική Ενορία – Κοινότητα Αγίων Βασιλείου και Γεωργίου στην πόλη Newcastle της Νέας Νοτίου Ουαλίας και ιερούργησε επί τη εορτή του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Στον εορτασμό παρευρέθηκαν πολλοί επίσημοι, μεταξύ των οποίων ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στο Newcastle κ. Ζήσης Αντωνιάδης. Ο Πρόεδρος της Ενορίας καλωσόρισε τον Θεοφιλέστατο κ. Ιάκωβος με ψωμί και αλάτι, συμφώνως προς την ουκρανική παράδοση, και διηύθυνε άψογα την εκκλησιαστική χορωδία.

Στο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος Μιλητουπόλεως εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, που του ζήτησε να τον εκπροσωπήσει στον συγκεκριμένο εορτασμό, και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους επισήμους την υποστήριξη της Ενορίας – Κοινότητας. Υπενθυμίζοντας το παράδειγμα του Αγίου Βασιλείου και τα λόγια του Χριστού, προέτρεψε το εκκλησίασμα να θυμάται τους εμπειρίστατους αδελφούς μας και να στηρίζει τις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο, κ. Peter Deriashnyj, ο Θεοφιλέστατος τον ευχαρίστησε για την ηγεσία του στην ενορία, όσο και στη χορωδία, σημειώνοντας την απρόσκοπτη τέλεση της Θείας Λειτουργίας σε τρεις γλώσσες.

Αντιφωνώντας, ο εφημέριος της Ενορίας π. Edward Waters υπενθύμισε στο εκκλησίασμα την πρόσφατη χοροστασία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στον εορτασμό των Χριστουγέννων με Ουκρανούς και Ρώσους στην Κωνσταντινούπολη, ενώ χαιρέτησε την επίσκεψη του Θεοφιλεστάτου κ. Ιακώβου στην Ενορία – Κοινότητα Αγίων Βασιλείου και Γεωργίου ως επιπλέον μαρτυρία του ενοποιητικού ρόλου του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος δεν επιδιώκει να χωρίσει τους ανθρώπους με βάση τη γλώσσα, την εθνικότητα ή το ημερολόγιο, αλλά να συγκεντρώσει όλους εν Χριστώ.

Η Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε με τον πνευματικό ύμνο της Ουκρανίας: «Боже великий єдиний”.





Δεν υπάρχουν σχόλια: