e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Βαρθολομαίος: Η Εκκλησία υπάρχει όχι για να καταδικάζη, αλλά για να ελευθερώνη, όχι για να τιμωρή, αλλά για να σώζη [video-photos]


Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, σήμερα, Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2024, εορτή του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των κηπουρών, των αμπελουργών και εν γένει των γεωργών, στον Ι.Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος ευλόγησε τα κόλλυβα στη μνήμη του Αγίου και ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Καισάριος Χρόνης, Αρχειοφύλακας του Πατριαρχείου, ανέγνωσε τον εξορκισμό του Αγίου Τρύφωνος που διαβάζεται, ανήμερα της εορτής του, σε κήπους και καλλιέργειες.

Αμέσως μετά, στην Κοινοτική αίθουσα, ο Παναγιώτατος, μιλώντας προς τους εκκλησιασθέντες, σημείωσε ότι επισκέφθηκε την ακραία αυτή Κοινότητα της Περιφέρειας Υψωμαθείων για να καταδείξει ότι η Μητέρα Εκκλησία ουδένα πιστό και ουδεμία Κοινότητα υποτιμά ή περιφρονεί ή λησμονεί, ακόμα και την πλέον απομακρυσμένη και απογυμνωμένη από ενορίτες Κοινότητα. 

“Άλλωστε, ο Κύριος για τους μικρούς και τους ελαχίστους δεν ήλθεν επί της γης; Πως, λοιπόν, η Εκκλησία Του, η οποία είναι η εις τους αιώνας προέκτασί Του, θα φανή κατωτέρα του Κυρίου της; Πως δύναται να αγνοήση εκείνους τους οποίους ο ίδιος ωνόμασε αδελφούς Του ή εκείνα τα μικρά και ασήμαντα διά τους πολλούς πράγματα, τα οποία, όμως, συνθέτουν όλην την ανθρώπινην ζωήν;

Η Εκκλησία υπάρχει όχι για να καταδικάζη, αλλά για να ελευθερώνη, όχι για να τιμωρή, αλλά για να σώζη. Περιμένει κάθε πονεμένη και βασανισμένη ψυχή για να της προσφέρη παρηγορία και παραμυθία. Αγκαλιάζει τους πάντες άνευ διακρίσεων, διότι βλέπει εις τον κάθε άνθρωπο την μοναδική και ανεπανάληπτη εικόνα του Θεού. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής εορτής του Αγίου Τρύφωνος, του προστάτου των φαινομενικώς ασήμων γεωργών, κηπουρών και αμπελουργών. Κανείς δεν λησμονείται! Κανείς δεν εξαιρείται του σχεδίου της σωτηρίας του συγκαταβάντος τω γένει των ανθρώπων Λυτρωτού μας! ”

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του, καταδίκασε εκ νέου την πρόσφατη δολοφονική επίθεση που συνέβη στον Ρωμαιοκαθολικό Ναό της Παναγίας Βαθυρρύακος.

“Επαναλαμβάνουμε την καταδίκη και τον αυστηρό έλεγχο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας διά την αποτρόπαια δολοφονία ενός συμπολίτου μας, και δη εντός χώρου θρησκευτικής λατρείας, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Εκφράζουμε, και από αυτής της θέσεως, τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ημετέρας Μετριότητος προσωπικώς προς την οικογένεια του θύματος, συγχαίρουμε δε τις τοπικές αρχές για την ταχεία διελεύκανσι της θλιβεράς αυτής υποθέσεως. Ήταν και αυτό ένας σταυρός, τον οποίον εκλήθησαν να άρουν οι ενταύθα διαβιούντες Ρωμαιοκαθολικοί αδελφοί μας, υπό τον Θεοφιλ. Επίσκοπο κ. Massimiliano Palinuro, ολίγες μόνον εβδομάδες μετά την τέλεσι μιάς άλλης βδελυράς πράξεως: της δολοφονικής επιθέσεως κατά του Σοφολογιωτάτου Ιμάμη του Τζαμιού του Fatih, και πάλιν εντός χώρου λατρείας, μετά το πέρας της βραδινής προσευχής. 

Οι τραγωδίες αυτές που έπληξαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τη Χριστιανική και τη Μουσουλμανική Κοινότητα της Πόλεώς μας έρχονται ως θλιβερά υπόμνησις της υποχρεώσεως που έχουμε όλοι μας όχι μόνον να καταδικάζουμε απεριφράστως κάθε μορφή και εκδήλωσι θρησκευτικού φονταμενταλισμού, αλλά και να κάνουμε το παν διά να την αποτρέπουμε. Προς τούτο, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε από τους αδελφούς μας άλλων δογμάτων ή θρησκειών. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλά που μας ενώνουν, με κυριώτερη τη διαπίστωσι ότι η ζωή του κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, είναι μία εναλλαγή σταυρωσίμων και αναστασίμων στιγμών και ημερών. Αυτή ακριβώς η εναλλαγή θα πρέπει να μας φέρνη πιο κοντά, προκειμένου να λαμβάνη ο ένας από τον άλλον ενθάρρυνσι, αισιοδοξία, σθένος και ελπίδα, προς καρτερική αντιμετώπισι των δυσάρεστων καταστάσεων, εφ’ όσον θα ακολουθήσουν οι άλλες, οι αναστάσιμες.”

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του προέτρεψε τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής να συνεργάζονται αρμονικά με τον Επόπτη της Περιφερείας Υψωμαθείων, Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, “ο οποίος υποδειγματικώς ασκεί την εν φόβω Θεού τιμία διακονία του, κρατών αναμμένη την κανδήλα της πίστεως τόσον εις τας καρδίας και τας ψυχάς των ενοριτών, όσον και επάνω από το θυσιαστήριον της Εκκλησίας αυτής των Πατέρων των, αλλά και κάθε άλλου Ιερού Ναού της ιστορικής και ευλογημένης αυτής Περιφερείας”.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε με θερμούς λόγους ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Πατριαρχικής παρουσίας στις Κοινότητες της Περιφέρειας Υψωμαθείων, αλλά και σε κάθε Κοινότητα της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, καθώς ενθαρρύνει και ενισχύει κλήρο και λαό στην επιτέλεση της διακονίας τους. 

_________

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου





































Δεν υπάρχουν σχόλια: