e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Βαρθολομαίος: “Η ύπαρξις των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών μέσα στην Ελληνική επικράτεια είναι μία ευλογία του Θεού”

Η Α.  Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος δέχθηκε το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, σε ακρόαση, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Νικάνορα, Ηγούμενο της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, με μέλη της Αδελφότητός του και όμιλο προσκυνητών από την Ελασσώνα, καθώς και την Οσιωτ. Μοναχή κ. Αντωνίνη, Ηγουμένη της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, από την περιοχή της Δράμας, πλαισιούμενη από Αδελφές της Μονής.

Με αφορμή το προσκύνημα που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στην Αγιοτόκο Καππαδοκία ο υπό τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Νικάνορα όμιλος από την Ελασσώνα, ο Παναγιώτατος μίλησε για τις προσκυνηματικές επισκέψεις του στη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Αναφερόμενος στην παρουσία των Ηγουμένων των δύο Μονών, ο Παναγιώτατος επεσήμανε ότι η ύπαρξη Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών στην Ελλάδα αποτελεί ευλογία και πνευματικό εμπλουτισμό για τις τοπικές κοινωνίες. 

“Η ύπαρξις των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών μέσα στην Ελληνική επικράτεια είναι μία ευλογία του Θεού, ευλογία του Πατριαρχείου μας, είναι ένας πνευματικός εμπλουτισμός για τις τοπικές κοινωνίες και από αυτής της απόψεως λυπούμαι διότι υπάρχουν μερικοί αδελφοί Μητροπολίται, οι οποίοι δεν χαίρονται για την παρουσία Πατριαρχικών Μονών στο έδαφός τους, αλλά υποβλέπουν τα Πατριαρχικά Μοναστήρια και δεν διευκολύνουν τη ζωή και τη διακονία τους. Αλλά αυτό δεν είναι η περίπτωσις ούτε του αγίου Ελασσώνος, ούτε του αγίου Δράμας· απεναντίας είναι και οι δύο προσφιλείς αδελφοί, τους οποίους χαιρετώ μέσω υμών εγκαρδίως από την Μητέρα Εκκλησία.”

__________

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου




Δεν υπάρχουν σχόλια: