e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Σπάτα Αχαΐας: Λαμπρή η παμπελοποννησιακή εορτή του Αγίου Νικολάου (9-10.5.24)

Ευρισκόμενοι μέσα εις την ανεκλάλητη χαρά της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού, και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε κλίμα απόλυτης θρησκευτικής κατάνυξης αλλά και πνευματικής περισυλλογής, πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 9 και 10 Μαΐου 2024, εις την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σπάτα Αχαΐας, οι καθιερωμένες λατρευτικές εκδηλώσεις, για την πάροδο των Τιμίων και Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, από τα Μύρα της Λυκίας εις το Μπάρι της Ιταλίας κατά το έτος (1087).
Την παραμονή της εορτής Πέμπτη 9 Μαΐου, τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασιών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθανασίου του Β', ο οποίος κήρυξε και τον Θείον Λόγον, πλαισιούμενος υπό του Πρωτοσυγκέλλου π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου και πλειάδας Ιερέων. Το μεταμεσονύκτιο, ακολούθησε ιερά αγρυπνία ιερουργούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Κυρίλλου Χατζηχαραλάμπους και άλλων Ιερέων.
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής Παρασκευή 10 Μαΐου, τελέσθηκε η ακολουθία του Αναστάσιμου Όρθρου μετ' αρτοκλασιών και η Αρχιερατική Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Αθανασίου, ο οποίος ορθοτόμησε και τον Θείον Λόγον, πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς μας Μητροπόλεως Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Χριστόφορο Κωλλέτη, καθώς επίσης τον Οσιολογιότατο π. Γερμανό Ανδριόπουλο και τον Ιερολογιότατο Διάκονο π. Βασίλειο Σμέρο. Ακολούθησε η συνήθης λιτάνευση της χαριτοβρύτης και θαυματουργής εικόνας του Αγίου Νικολάου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Αθανάσιος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Βουλευτές, Δημάρχους, καθώς επίσης τους λοιπούς εκπροσώπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων ασφαλείας της περιοχής και τέλος τους φιλέορτους και φιλάγιους Χριστιανούς, για την πάνδημη συμμετοχή τους, στις λατρευτικές αυτές θρησκευτικές εκδηλώσεις, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Τους Εκκλησιαστικούς Ύμνους, απέδωσε θαυμάσια, χορωδία Ιεροψαλτών της περιοχής Βουπρασίας, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Προσκυνήματος κ. Δημητρίου Θανόπουλου, Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος φιλεόρτων Χριστιανών οι οποίοι ευλαβούνται τον Άγιο Νικόλαο από την Αχαΐα, την Ηλεία και από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, αφού πρόκειται για Παμπελοποννησιακή πανήγυρη, συνέρρευσε στην Ιερά Μονή όπου ευρίσκεται και ο ξενώνας των κακοποιημένων γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεως, για να προσκυνήσει την θαυματουργή και χαριτόβρυτη εικόνα του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να λάβει, την ευλογία και την βοήθεια του γνήσιου φίλου του Αναστάντος Κυρίου και αδάμαντα της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας Πίστης, Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, ο οποίος είναι ένα ευωδιαστό λουλούδι στο περιβόλι του Ουρανού!
Ιερέως Νικολάου Κατσηδήμα.





























Δεν υπάρχουν σχόλια: