e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Μιμητές των Μυροφόρων

Κυριακή  Γ΄ από του Πάσχα (των Μυροφόρων) 

19/5/24

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Εκτός του μοναδικού γεγονότος της Αναστάσεως Του Κυρίου, όπως παρουσιάζεται σήμερα στην ευαγγελική περικοπή, εξέχουσα θέση κατέχει η βαθιά αγάπη του Ιωσήφ  του από Αριμαθαίας και των τριών Μυροφόρων γυναικών, που προχώρησαν σε παράτολμες πράξεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια της ατομικότητάς τους. Ο Ιωσήφ, ένας από τους κρυφούς μαθητές του Ιησού ζητά από τον Πιλάτο το σώμα του Κυρίου, και αφού ο Πιλάτος του επιτρέπει να το ενταφιάσει, πηγαίνει σε ένα μνημείο όπου είχε κατασκευαστεί πιθανόν από τον ίδιο, το τοποθετεί εντός του και κατόπιν κλείνει την είσοδό του με έναν ευμεγέθη λίθο.

Την επόμενη του Σαββάτου ήρθαν στο μνημείο για να αποδώσουν νεκρικές τιμές στο σώμα του Ιησού, η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία η μητέρα του Ιακώβου και η Σαλώμη, οι οποίες είχαν αγοράσει αρώματα για να αλείψουν το σώμα του Ιησού. Όταν όμως έφθασαν στο μνημείο διαπίστωσαν ότι ο λίθος δεν υπήρχε στην είσοδο.  Όταν προχώρησαν στο εσωτερικό είδαν έναν νεαρό με λευκή ενδυμασία, ο οποίος τις πληροφορεί ότι ο Ιησούς αναστήθηκε και πορεύεται προς την Γαλιλαία.

Από την μια ο Ιωσήφ, ο οποίος ήταν -όπως πληροφορούμαστε από τον ιερό ευαγγελιστή- ευσχήμων βουλευτής, ήταν δηλαδή μέλος του μεγάλου Συνεδρίου, του ανωτάτου διοικητικού, δικαστικού και θρησκευτικού σώματος των Ιουδαίων. Ήταν εκείνος που με παρρησία  εμφανίστηκε μπροστά στον Πόντιο Πιλάτο και ζήτησε το σώμα του Κυρίου. Και από την άλλη οι Μυροφόρες γυναίκες, μαθήτριες και αυτές του Ιησού, παρά τη θέση τους, η οποία ήταν υποβαθμισμένη στην ανδροκρατούμενη τότε εποχή και κοινωνία δεν διστάζουν παρά τον φόβο που ενδεχομένως ήταν διάχυτος γύρω τους, να σπεύσουν να αποδώσουν τιμές στο άψυχο σώμα του Δασκάλου Τους.

Οι άνθρωποι αυτοί, οπλισμένοι με θάρρος και γενναιότητα που πηγάζουν από την αγάπη και την πίστη προς τον Δάσκαλο τους, υπερνικούν τον φόβο -που ενδεχομένως καλλιεργείται από τους έχοντες την εξουσία- και περιβάλλουν το σώμα του Κυρίου με στοργή.

Αγαπητοί μου, 

ο Ιωσήφ και οι μυροφόρες γυναίκες, έτσι όπως παρουσιάζονται μέσα από τη σημερινή ευαγγελική περικοπή, γίνονται λαμπρά παραδείγματα βαθιάς πίστης και ανιδιοτελούς αγάπης, ταυτόχρονα θάρρους, γενναιότητας και παρρησίας. Ο καθένας από εμάς μπορεί να λάβει ως μέτρο και να αξιολογήσει τον εαυτό του ως χριστιανό της ουσίας και όχι του ονόματος, αυτούς τους ανθρώπους που δεν δίστασαν με τις πράξεις τους να ομολογήσουν την πίστη τους στον Χριστό. Μέσα στη χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου που βιώνουμε ας αντλήσουμε θάρρος, γενναιότητα και προπαντός πίστη από τα φωτεινά παραδείγματα που γνωρίσαμε σήμερα. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: