e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Η αναγκαιότητα του Αγίου Πνεύματος στη ζωή κάθε ανθρώπου

Κυριακή της Πεντηκοστής

23/6/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

 Η σημερινή ευαγγελική περικοπή προέρχεται από την έντονη κηρυκτική δραστηριότητα του Ιησού, κατά τη μεγάλη ιουδαϊκή εορτή της Σκηνοπηγίας, που είχε επταήμερη διάρκεια. Το τελετουργικό αυτής της εορτής όριζε -μεταξύ άλλων- και τη μεταφορά από έναν ιερέα αγιασμένου νερού από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ, με το οποίο κατόπιν ράντιζε το θυσιαστήριο.

Ο Κύριος, λαμβάνοντας αφορμή από το αγιασμένο νερό της κολυμβήθρας του Σιλωάμ, και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι εορταστικές εκδηλώσεις κατά την όγδοη ημέρα, εξηγεί στον λαό ότι, μπορεί να ολοκληρώθηκε ο εορτασμός και το νερό της κολυμβήθρας που ήρθε σε αυτούς ως ευλογία να τελείωσε, αλλά όποιος πραγματικά ήθελε να ξεδιψάσει πνευματικά, μπορούσε να έρθει στην πηγή του ζώντος ύδατος, που δεν είναι άλλη από τον ίδιο τον Κύριο. Ο ιερός συγγραφέας εδώ -μπορούμε να πούμε- παραπέμπει σιωπηρά στην έλευση του Παναγίου Πνεύματος κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, μετά τον θάνατο και την Ανάσταση του Κυρίου. Ο Ιησούς, μες από την αναφορά στο ζωντανό νερό, κάνει γνωστή την αναγκαιότητα του Αγίου Πνεύματος στη ζωή κάθε ανθρώπου, το οποίο όμως είναι θείο δώρο για εκείνους που θα πιστέψουν στον θάνατο και την Ανάσταση Του.

Αγαπητοί μου, η έλευση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής, ως ζών ύδωρ και φώς, έρχεται ως επιστέγασμα μιας πορείας που περνάει μες από μια τρομακτική σύγχυση του ιουδαϊκού λαού και των αρχόντων του μετά τον θάνατο του Ιησού, σταθμός σημαντικός αυτής της πορείας είναι η γενέθλιος αυτή ημέρα της Εκκλησίας, όπου οι Άγιοι Απόστολοι έλαβαν τη δωρεά και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, στο εξής μάλιστα μπορούμε κι εμείς να γίνουμε μέτοχοι της χάριτος του Αγίου Πνεύματος.

Η θεία Χάρις όμως, και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος δεν έρχονται ποτέ απρόσκλητες. Έρχονται μες από την πνευματική και σωματική άσκησή μας. Έρχονται μες από τον αγώνα της καταπολέμησης ή έστω του περιορισμού των παθών μας. Έρχονται μες από την αδιάλειπτη επίκληση και προσευχητική πρόσκληση του Παναγίου Πνεύματος στη ζωή και τα έργα μας. Υπόδειγμα σχετικής προσευχής ας έχουμε κατά νου, το εξής κεντρικό ψάλμα της σημερινής εορτής της Πεντηκοστής: “Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρών, καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν, καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.  Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: