e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Ενθρονίσθηκε ο Μητροπολίτης Ντένβερ Κωνσταντίνος

 Κοριτσάκια του Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Ντένβερ ραίνουν με ροδοπέταλλα τον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο, κι εκείνος επίσης ανταποδίδει. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

ΝΤΕΝΒΕΡ.  Ενθρονίσθηκε στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Ντένβερ ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Κωνσταντίνος (Μώραλης) ο από Σασίμων, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ως Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος του επέδωσε και την ποιμαντορική ράβδο, γνωστή ως πατερίτσα. Εκπρόσωπος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είχε οριστεί ο Μητροπολίτης Νύσσης Γρηγόριος, της εν Αμερική Ορθόδοξης Καρπαθορωσικής Ορθόδοξης Επισκοπής.

Από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ, ο οποίος ήταν Τοποτηρητής της Μητρόπολης Ντένβερ από την παραίτηση του Μητροπολίτη Ησαΐα και εντεύθεν και ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Απόστολος. Επίσης, παρευρέθηκαν ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας, Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου, ο οποίος ανέγνωσε και το αγγελτήριο γράμμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την εκλογή του Μητροπολίτη Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Ντένβερ, ο Επίσκοπος Διοκλείας Νεκτάριος, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Επίσκοπος Θωμάς από την Αντιοχειανή Αρχιεπισκοπή Αμερικής και ο Επίσκοπος Ανδρέας της Ρουμανικής Ορθόδοξης Επισκοπής Αμερικής. Ακόμη, παρέστησαν ο Καρδινάλιος Τζέιμς Φράνσις Στάφορντ, ο Επίτιμος Αρχιεπίσκοπος του Ντένβερ, ο Επίσκοπος Πίτερ Ήτον, Επίσκοπος της Επισκοπικής Εκκλησίας της Νοτιοανατολικής Φλόριδας, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ντένβερ π. Ηλίας Χριστόπουλος, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κότρος, η οικογένεια του νέου Μητροπολίτη και πλειάδα κληρικών και λαϊκών από πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος επιδίδει την ποιμαντορική ράβδο στον ενθρονισθέντα Μητροπολίτη Ντένβερ Κωνσταντίνο.  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος εξελέγη στη Μητρόπολη Ντένβερ στις 17 Μαΐου 2024, από τη Σύνοδο του Φαναρίου, κατόπιν προτάξεώς του στο τριπρόσωπο που κατάρτισε η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σε διαδοχή του Μητροπολίτη Ησαΐα, ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε, έχοντας υπηρετήσει τη Μητρόπολη από το 2002.

Στην ενθρόνιση συμμετείχαν εκατοντάδες πιστών οι οποίοι ευχήθηκαν στον νέο Μητροπολίτη με την ιαχή «Αξιος».

Στην προσφώνησή του προς τον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ανάμεσα στα άλλα, είπε και τα εξής: «Ηγείσαι της μεγαλύτερης Μητρόπολης γεωγραφικά σε έκταση, η οποία είναι η μικρότερη πληθυσμιακά αναφορικά με τον αριθμό των πιστών. Είναι μια πρόκληση. Ωστόσο, γνωρίζω ότι είσαι ικανότατος και θα την αντιμετωπίσεις με αποτελεσματικότητα. Βρίσκεσαι στην υπηρεσία της Μητρόπολης εδώ από τον Οκτώβριο του 2022. Χάρη στα φυσικά σου χαρίσματα όσο και την εμπειρία σου ως Επίσκοπος θα είσαι στο σωστό δρόμο ως ποιμενάρχης του ποιμνίου σου. Και να θυμάστε ότι ο ποιμενάρχης βρίσκεται στο πίσω μέρος του κοπαδιού, για να καθοδηγεί όλο το ποίμνιό του μέχρι να είναι σώο και ασφαλές. Μην τους εγκαταλείψεις. Να παραμείνεις μαζί τους. Στις νίκες και στις ήττες τους. Στις χαρές και στις λύπες τους. Να είσαι ο ποιμένας τους και να τους καθοδηγείς σωστά στους απόκρημνους δρόμους, επειδή η αλήθεια είναι πάντα πιο δύσκολη από το ψέμα, η συμπόνια πιο επίπονη από την παραίτηση και η αγάπη πιο απαιτητική από το μίσος».

Ο Μητροπολίτης Ντένβερ Κωνσταντίνος επί του αρχιερατικού Θρόνου εκφωνεί τον ενθρονιστήριο λόγο του. Διακρίνονται ένθεν και ένθεν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο αντιπρόσωπος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Νύσσης Γρηγόριος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Σε άλλο σημείο, ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε πως «αυτή είναι η διακονία ενός αληθινού ποιμένα, ενός ποιμένα που είναι πρόθυμος να θυσιάσει ακόμη και τη ζωή του για το ποίμνιό του. Θα έχεις πάντα την αδιάκοπη στήριξή μας και την αγάπη μας, μαζί με την υποστήριξη όλων των αδελφών σας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο».

Στον ενθρονιστήριο λόγο, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος, απευθυνθείς στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, είπε: «Σας ευχαριστώ Σεβασμιότατε από τα βάθη της καρδιάς μου για τα ενθαρρυντικά σας λόγια, καθώς και για την επιμονή, την αγάπη και τη φροντίδα σας για μένα. Εκ μέρους μου, αλλά και ολόκληρης της Ιεράς Μητρόπολης Ντένβερ, θα σας μνημονεύσουμε στις προσευχές μας καθώς εορτάζετε σήμερα πέντε χρόνια από την ενθρόνισή σας ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Αξιος! Είθε ο Κύριός μας να σας καθοδηγεί σε ό,τι κι αν κάνετε».

Σε άλλο σημείο, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος υπογράμμισε πως «η Μητρόπολή μας του Ντένβερ έχει ένα θαυμάσιο μέλλον. Εχουμε ενορίες σε μερικές απομακρυσμένες περιοχές, συνωδά με ενορίες σε μεγάλες πόλεις οι οποίες ευδοκιμούν. Είμαι περήφανος να σας πω με πεποίθηση, πως οι εκκλησίες μας αναπτύσσονται. Κοινότητες οι οποίες σε πόλεις αποδεκατίστηκαν ότι άλλαξε η οικονομία, είναι τώρα σε ανοδική πορεία. Οι άνθρωποι βρίσκουν την Πίστη ή επιστρέφουν πίσω σ’ αυτό που γνώριζαν. Κάθε κοινότητα έχει δείξει τη φανέρωση του Κυρίου μας κομίζοντας τους πιστούς μας πλησιέστερα στον Χριστό. Οι νέοι έρχονται στην εκκλησία, αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους και φέρνουν μαζί τους την οικογένεια και τους φίλους τους. Ανθρωποι οι οποίοι είχαν φύγει από την εκκλησία για διαφόρους λόγους, επιστρέφουν κι είναι οι ιερείς μας οι οποίοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία και την προσωπική επαφή επικοινωνώντας με τους ανθρώπους».

Μέρος του εκκλησιάσματος στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Ντένβερ κατά την τελετή της ενθρόνισης της Μητροπολίτη Κωνσταντίνου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, είπε: «Αγαπητοί μου ευσεβείς Χριστιανοί της Μητρόπολης Ντένβερ, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο μέρα σαν και τη σημερινή για να ευχαριστήσουμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ησαΐα για την τριακονταετή και πλέον ποιμαντορία του».

Επισημαίνεται ότι λίγες μέρες πριν την ενθρόνιση απεβίωσε ο αδελφός του Μητροπολίτη Κωνσταντίνου, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε πως «θα ταξιδέψουμε  στο Μόμπιλ για την Εξόδιο Ακολουθία του αδελφού μας, κι είμαι βέβαιος πως προσπάθησε να κρατηθεί στη ζωή όσο πιο πολύ μπορούσε για να μπορέσει να είναι εδώ σήμερα. Έχουμε την σύζυγό του, τα παιδιά και τα εγγόνια του στις προσευχές μας».

Μετά το πέρας της ενθρόνισης ακολούθησε γεύμα στην κοινοτική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού.

Αναμνηστική φωτογραφία από την ενθρόνιση με Ορθόδοξους και Ρωμαιοκαθολικούς Ιεράρχες.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

 

Ο Μητροπολίτης Ντένβερ Κωνσταντίνος επί του αρχιερατικού Θρόνου του Καθεδρικού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ντένβερ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

 

Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ, Τοποτηρητής της Μητρόπολης Ντένβερ, παραδίνει την Μητρόπολη στον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS
πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: