e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Κάιρο: Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιππώνος κ. Στεφάνου [video]


Σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, 3 Μαρτίου 2024, στον περιώνυμο Ναό του Αγίου Νικολάου Χαμζάουι Καΐρου, τελέσθηκε η Χειροτονία σε Επίσκοπο Ιππώνος, του Αρχιμανδρίτου Στεφάνου Σουλιμιώτου, υιού ιερέως από την Τριφυλία, διακονούντος κατά την τελευταία πενταετία στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. 

"Προς Εκκλησιασμόν" με τον συνθέτη Νέστορα Ταίηλορ [video]

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην 74η εκπομπή προσκεκλημένος ο συνθέτης Νέστωρ Ταίηλορ. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου.

Κυριακή Ασώτου 2024 στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος

Στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Ευφημίας, ο οποίος βρίσκεται στη περιοχή της πολύβουης και περίφημης αγοράς της Χαλκηδόνας, χοροστάστησε κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή του Ασώτου, 3 Μαρτίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Νέο Ψυχικό: Κυριακή Ασώτου στον Ναό Αγ. Γεωργίου, μνημονεύοντας τον Νιγηρίας Αλέξανδρο [video]


Σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, 3 Μαρτίου 2024, στον περικαλλή Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Νέου Ψυχικού. Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη και ομίλησε εμπνευσμένα ο Σεβ. Καμερούν κ. Γρηγόριος, στο δε τέλος της θείας Λειτουργίας έγινε Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον αοίδιμο Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλέξανδρο, παρέστη δε και η κατά σάρκα αδελφή του Αλεξάνδρου, ερίτιμη κ. Σοφία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Νέο Ψυχικό: Κυριακή Ασώτου στον Ναό Αγ. Γεωργίου, μνημονεύοντας τον Νιγηρίας Αλέξανδρο [photos]


Σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, 3 Μαρτίου 2024, στον περικαλλή Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Νέου Ψυχικού, ευκαιρίας δοθείσης από την έκδοση του βιβλίου του Πρωτοψάλτη του Ναού, Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, Νιγηρίας Αλεξάνδρου παρακαταθήκες (2024), κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη της ημέρας έλαβαν μέρος όλοι οι συμμέτοχοι της εν λόγω εκδόσεως: Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος  (επιστήθιος φίλος του μακαριστού Αρχιερέως Αλεξάνδρου, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο), ο οικείος Εφημέριος Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Σταθάκης ως εκδότης, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (του οποίου ποιήματα για τον Μεταστάντα ετέθησαν ως επίμετρο στην έκδοση) και στο δεξιό αναλόγιο ήταν ο ίδιος ο υπογράφων το βιβλίο, Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. Έλαβαν μέρος και οι άλλοι καλοσυνάτοι και φιλόξενοι Εφημέριοι του Ναού, οι πατέρες Βαρνάβας, Νικόλαος και Ιωάννης. 
        Ομίλησε εμπνευσμένα ο Σεβ. Καμερούν κ. Γρηγόριος, στο δε τέλος της θείας Λειτουργίας έγινε Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον αοίδιμο Άγγελο της Εκκλησίας της Νιγηρίας, παρέστη δε και η κατά σάρκα αδελφή του Αλεξάνδρου, ερίτιμη κ. Σοφία.
        Μετά το πέρας των λειτουργικών, έγινε αβραμιαία δοχή πάντων και πασών στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενορίας. 

Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως

Με την ευλογία και τη Σεπτή παρουσία της Α.Θ. Παναγιότητος του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικού Πατριαρχου κ.κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024, Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως στον Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομιου.

Στο Φανάρι ο Μητροπολίτης Ηλείας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελλάδος και Αυτοδιοικητικοί της Ηλείας

Συνάντηση με την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχαν το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Εξοχ. κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, οι Εντιμ. Δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, Πύργου κ. Ευστάθιος Καννής, και Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ιωάννης Λέντζας, καθώς και ο Εντιμ. Πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Τσαμίχας, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μαζί με συνεργάτες τους. 

Βαρθολομαίος: “Η ύπαρξις των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών μέσα στην Ελληνική επικράτεια είναι μία ευλογία του Θεού”

Η Α.  Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος δέχθηκε το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, σε ακρόαση, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Νικάνορα, Ηγούμενο της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, με μέλη της Αδελφότητός του και όμιλο προσκυνητών από την Ελασσώνα, καθώς και την Οσιωτ. Μοναχή κ. Αντωνίνη, Ηγουμένη της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, από την περιοχή της Δράμας, πλαισιούμενη από Αδελφές της Μονής.

Φανάρι: Κυριακή Ασώτου με χοροστασία Μητροπολίτου Ηλείας [video-photos]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη σήμερα, Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 (Του Ασώτου), συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου.

Κυριακή του Ασώτου 2024 στην Θεολογική Σχολή Χάλκης

Στο ναΰδριο της Θεολογικής Σχολής Χάλκης τελέστηκε την Κυριακή του Ασώτου, 3 Μαρτίου 2024, ο Αναστάσιμος Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Κυριακή Ασώτου 2024 στην Παναγούλα Βανάτου


Πρωί Κυριακής του Ασώτου, 3 Μαρτίου 2024, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, ιερούργησε ο Οικονόμος Σταυροφόρος Ιωάννης Ρένεσης, απουσιάζοντος του οικείου Εφημερίου εκτός Ζακύνθου. Έψαλαν οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης και Σπυρίδων Δρογγίτης, πατέρας και γιος.

Μητροπολίτης Σουηδίας: «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη»

Τρεις τραγικές φιγούρες μας προσφέρει η παραβολή του Ασώτου και μια νέα Ιθάκη.

Το θάρρος του Ασώτου--Γέροντα τι σημαίνει για τον χριστιανό σωτηρία;

Σωτηρία είναι ο σκοπός του χριστιανού, να κερδίσει την Βασιλεία των ουρανών. Είναι η γεύση του παραδείσου. Η αιώνια επικοινωνία με τον Θεό.

Από την απόγνωση στην επίγνωση


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο συγκινητικός λόγος περί του άσωτου γιου (Λουκ 15, 11-32), που χαρακτηρίζει την δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, λόγος περιεκτικότατος σε θεολογικά μηνύματα ζωής, βρίσκει ακριβές αντίκρισμα στην προσωπική του καθενός μας περίπτωση. 

Μήπως είναι ψέμα ότι βιώνουμε κάθε στιγμή την στυφή γεύση της αποστασίας ή την πικρότατη θλίψη της ασωτίας μας; Μήπως, ολοένα, μακραίνοντας από την Χάρη και την Χαρά που μάς δώρισε ο Δημιουργός, δεν ασφυκτιούμε σε κάθε λογής άγχη, ακαταστασίες, παντοειδείς στερήσεις, περιπλανήσεις και παραπλανήσεις;

Άγιος Ιωακείμ (Παπουλάκης) ο Ιθακήσιος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας αναδείχτηκαν σπουδαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, οι οποίες βοήθησαν το υπόδουλο Γένος μας να κρατήσει την πίστη του στον αληθινό Τριαδικό Θεό και την εθνική του ταυτότητα. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος Ιωακείμ ο Ιθακήσιος, ο αποκαλούμενος Παπουλάκης. 

Του ασώτου υιού, ή, καλύτερα, του σπλαχνικού πατέρα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή του Ασώτου, 3/3/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ο ιερός συγγραφέας μάς φέρνει σε επαφή σήμερα με ένα από τα σπουδαιότερα και ωραιότερα χωρία της Καινής Διαθήκης. Η παραβολή του Κυρίου, που σήμερα παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Λουκάς, χαρακτηρίζεται από τους ερευνητές ως ο μαργαρίτης των παραβολών. Στην παράδοση της Εκκλησίας μας η παραβολή αυτή φέρει την ονομασία, του ασώτου υιού, ή, καλύτερα, του σπλαχνικού πατέρα.

Ο π. Alexander Schmemann για την Κυριακή του Ασώτου: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ


Την τρίτη Κυριακή της προετοιμασίας μας για τη Μεγάλη Σαρακοστή διαβάζουμε την παραβολή του Ασώτου Υιού (Λουκ. 15, 11-32). Η παραβολή τούτη μαζί με τους ύμνους της ημέρας αυτής μας παρουσιάζουν τη μετάνοια σαν επιστροφή του ανθρώπου από την εξορία. Ο άσωτος γιος, λέει το Ευαγγέλιο, πήγε σε μια μακρινή χώρα και κει σπατάλησε ότι είχε και δεν είχε. Μια μακρινή χώρα! Είναι ο μοναδικός ορισμός της ανθρώπινης κατάστασης που θα πρέπει να αποδεχτούμε και να τον οικειοποιηθούμε καθώς αρχίζουμε την προσέγγιση μας στο Θεό. Ένας άνθρωπος που ποτέ δεν είχε αυτή την εμπειρία, έστω και για λίγο, που ποτέ δεν αισθάνθηκε ότι είναι εξόριστος από το Θεό και από την αληθινή ζωή, αυτός ποτέ δε θα καταλάβει τι ακριβώς είναι ο Χριστιανισμός. Και αυτός που νιώθει «σαν στο σπίτι του» σ’ αυτόν τον κόσμο και στη ζωή του κόσμου τούτου, που έμεινε άτρωτος από τη νοσταλγία για μια άλλη πραγματικότητα, αυτός δε θα καταλάβει τι είναι μετάνοια.

Το πρώτο βερνίκι

Του π. Δημητρίου Μπόκου

Ὁ ἄσωτος υἱὸς σκόρπισε στὴν ἀσωτία ὅλη τὴν περιουσία ποὺ κληρονόμησε ἀπὸ τὸν πατέρα του. Ἀφοῦ ἔφτασε στὸ ἔσχατο σημεῖο ἐξαθλίωσης, συνῆλθε. Συναισθάνθηκε τὸ κατάντημά του καὶ ἀποφάσισε νὰ ἐπιστρέψει στὸν πατέρα του καὶ νὰ ὁμολογήσει μπροστά του: Πατέρα μου, «ἥμαρτον εἰς τὸν οὐρανὸν καὶ ἐνώπιόν σου». Δὲν εἶμαι πιὰ ἄξιος νὰ λέγομαι γιός σου. Σὲ ντρόπιασα. Κάνε με ἁπλὸ ὑπηρέτη σου (Κυριακὴ ΙΖ΄ Λουκᾶ).

Σύδνεϋ: Απονομή πτυχίων στους αποφοίτους της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, στο Σύδνεϋ, η τελετή απονομής των πτυχίων των νέων αποφοίτων σπουδαστών της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου. Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, ο οποίος προέστη της Δοξολογίας που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ακολούθως, στον ίδιο χώρο, απένειμε τα πτυχία στους σπουδαστές οι οποίοι περάτωσαν επιτυχώς τη φοίτησή τους στη Σχολή.

«Οὐδεὶς ἐδίδου αὐτῷ»


«Ἐπεθύμει γεμίσαι τὴν κοιλίαν αὐτοῦ ἀπὸ τῶν κερατίων ὧν ἤσθιον οἱ χοῖροι, καὶ οὐδεὶς ἐδίδου αὐτῷ» (Λουκ. 15, 16)

«Ἔφτασε στὸ σημεῖο νὰ θέλει νὰ χορτάσει μὲ τὰ ξυλοκέρατα ποὺ ἔτρωγαν οἱ χοῖροι, ἀλλὰ κανένας δὲν τοῦ ἔδινε».  

Τα φιλάνθρωπα σπλάχνα

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 – ΙΖ΄ ΛΟΥΚΑ, ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ

«Νεκρός ήν και ανέζησε…»

Μαργαρίτης μεταξύ των παραβολών, χαρακτηρίζεται πολύ εύστοχα η παραβολή του ασώτου υιού. Σ’ αυτήν ακριβώς την περίοδο η Εκκλησία θέλει να προτρέψει τους πιστούς της σε μετάνοια, ενόψει της Μεγάλης Τεσσαρακοστής αλλά και της Μεγάλης Εβδομάδας και του σταυροαναστάσιμου οδοιπορικού που ξεδιπλώνει μπροστά τους. Η συγκεκριμένη παραβολή πολύ σωστά ονομάζεται και του φιλεύσπλαχνου πατέρα, γιατί ακριβώς αναδεικνύει μέσα από το περιεχόμενό της τα φιλάνθρωπα σπλάχνα του Θεού, στα οποία μπορεί ν’ αναπαυθεί ο άνθρωπος, όσο κι αν έχει ξεπέσει, όσο χαμηλά κι αν έχει βρεθεί. Η στάση του νεότερου υιού αλλά κυρίως του Πατέρα, θα είναι στο επίκεντρο της προσέγγισής μας.

«Ως ο άσωτος υιός ήλθον καγώ οικτίρμων». Θεολογικό σχόλιο στην Κυριακή του Ασώτου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Οι άγιοι Πατέρες όρισαν τη δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου να είναι αφιερωμένη στην καταπληκτική και διδακτική παραβολή του ασώτου υιού (Λουκ. 15,13-32). Σκοπός τους ήταν να τονισθεί στους πιστούς η απύθμενη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο και το πλούσιο έλεος της συγχώρεσης, που δίνει στους μετανοούντες ανθρώπους. Να διδάξει, σε όσους είναι απελπισμένοι, ότι ο Θεός παραμένει με ανοιχτές αγκάλες να δεχτεί τον κάθε μετανοημένο αμαρτωλό, όσο αμαρτωλός και αν είναι.  

Κυριακή του Ασώτου

Ο πατέρας της σημερινής παραβολής, έχει την τόλμη, να φαίνεται πατέρας εγκαταλελειμμένος και αποτυχημένος, αφού το παιδί του έφυγε μακριά και κατασπαταλά τα δώρα του. Δέχεται με υπομονή το κόστος της διακινδύνευσης της ελευθερίας. Δεν αναλώνεται σε λόγια, παρακάλια και συμβουλές χωρίς νόημα. Αφήνει το παιδί του ελεύθερο, γνωρίζοντας ότι η ανθρώπινη ύπαρξη καταξιώνεται μόνο μέσα στην ελευθερία. Ασκείται στην υπομονή και την αγάπη. Είναι πάντα εκεί και περιμένει.

(π. Αλέξανδρος και Αγγελική Καριώτογλου: Του Λόγου το αληθές, εκδ. Γρηγόρη, σ. 209)

Λόγος στην Κυριακή του Ασώτου


Του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

Οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας μας, ἀλλὰ καὶ οἱ ἅγιοι Γέροντες, παλαιοὶ καὶ σύγχρονοι, συμφωνοῦν ἀπολύτως πὼς ἡ σημερινὴ παραβολὴ περιέχει συγκεντρωμένο ὁλόκληρο τὸν θησαυρὸ τοῦ Εὐαγγελίου. Διότι, ἀγαπητοί μου, τί ἄλλο εἶναι τὸ Εὐαγγέλιο ἀπὸ μία πρόσκληση γιὰ μετάνοια καὶ μία διαβεβαίωση γιὰ τὴν ἀπέραντη ἀγάπη τοῦ Θεοῦ πρὸς τὸν κάθε ἄνθρωπο;

Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς: Ομιλία στην Κυριακή του Ασώτου

Ιδού ευαγγέλιο που αφορά στο νού και το σώμα του καθενός μας. Είναι το ευαγγέλιο της ευσπλαχνίας. Είναι η θαυμαστή παραβολή του Σωτήρος, στην οποία απεικονίζεται ολόκληρη η ζωή μας. Η δική μου, η δική σου, του καθενός ανθρωπίνου όντος επάνω στην γη. Όλους τους αφορά το σημερινό άγιο Ευαγγέλιο. Όλους. 

Επιστροφή στον πατέρα ["Φωνή Κυρίου", 3.3.2024]