e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Δράκα Ζακύνθου: Εσπερινή Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων


Εσπερινή Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων τελέσθηκε απόψε, 27 Μαρτίου 2024, στον Ναό του Αγίου Δημητρίου, στη μικρή -αλλά φιλοπρόοδη και φιλήσυχη- Ενορία Δράκα Ζακύνθου. 

Παρίσι: Βραδινή Αρχιερατική Προηγιασμένη Λειτουργία στον Καθεδρικό Αγ. Στεφάνου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Δημήτριος, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων, τέλεσε την βραδινή θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων της Τετάρτης της Β΄ Εβδομάδος των Νηστειών, 27η Μαρτίου 2024.
Φωτο: Radu Cuceu

Δράμα: Βιβλιοπαρουσίαση - εκδήλωση τιμής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Στιγμές πνευματικής ευωχίας και ιεράς συγκινήσεως επλήρωσαν τις καρδιές όσων είχαν την αγαθή τύχη και την ευλογημένη ευκαιρία να παρευρεθούν στην επίσημη βιβλιοπαρουσίαση του νέου πνευματικού εργοχείρου του κληρικού της κατά Δράμαν Εκκλησίας, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Γερασίμου Βλατίτση, την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

«Επετειακός Τόμος εκατονταετηρίδος της Ι. Μ. Πριγκηποννήσων» (1924-2024)


Του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου

Ἐξεδόθη ἀπό τήν Ἀποστολική Διακονία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἕνας καλαίσθητος τόμος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων μέ τίτλο «Ἐπετειακός Τόμος Ἑκατονταετηρίδος 1924-2024.

Η Αυστραλία αναγεννάται εκκλησιαστικώς διά της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου | Australia is reborn ecclesiastically through the Holy Eparchial Synod

«Διά τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου  Αὐστραλία ἀναγεννᾶται ἐκκλησιαστικῶς εἰς ὠφέλειαν τῶν πιστῶν της καί πνευματικήν οἰκοδόμησί τους», σημειώνει ο Θεοφ. Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαΐδος, σε άρθρο του σχετικώς με τις πρόσφατες αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου ορίζεται ότι εφεξής η Ορθόδοξη εν Αυστραλία Εκκλησία θα διοικείται από Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο.

 

«Ἡ Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή Αὐστραλίας ἐξοπλίζεται καλύτερα γιά νά διακηρύττη πάση παρρησίᾳ τήν ὀρθή διδασκαλία πού εἶναι ριζωμένη στή συνείδησι τῆς Ἐκκλησίας καί γιά νά διατηρήσῃ ζωντανή “τήν τοῦ ἀγαθοῦ κοινωνίαν” στούς πιστούς», επισημαίνει ο Θεοφ. κ. Σιλουανός.

 

Επισυνάπτεται ολόκληρο το άρθρο του Επισκόπου Σινώπης στα ελληνικά και αγγλικά:

Φανάρι, 27.3.2024: Προηγιασμένη θεία Λειτουργία, χοροστατούντος Βαρθολομαίου [video]


Φανάρι, σήμερα το πρωί, 27η Μαρτίου 2024. Στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, τελέσθηκε η Προηγιασμένη θεία Λειτουργία της Τετάρτης, χοροστατούντος -από του παραθρονίου- του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Η διψυχία

«Με γενναιότητα ξεκίνα κάθε ενάρετο έργο και μην προχωρήσεις σε αυτά με διψυχία» (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος).

Η ασκητική παράδοση της Εκκλησίας μας μάς υπενθυμίζει με τον όρο «διψυχία» μία κατάσταση που συχνά οι άνθρωποι νιώθουμε, όταν είμαστε μπροστά σε μία πρόκληση της ζωής, ανεξαρτήτως αν αυτή είναι ευχάριστη ή δυσάρεστη. Είμαστε δίψυχοι, όταν έχουμε δισταγμό, άγχος, φόβο, αναβλητικότητα, παλιμβουλία. Όταν δηλαδή σκεπτόμαστε υπερβολικά μπροστά στο έργο, το οποίο έχουμε να κάνουμε, το αίτημα που θέλουμε να θέσουμε, την απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε. Έτσι, κάνουμε ένα βήμα μπρος, δυο βήματα πίσω, όπως λέει ο λαός μας, ενώ η ανησυχία για την έκβαση της προσπάθειάς μας συχνά μας παραλύει.

Αγία Μάρτυς Ματρώνα της Θεσσαλονίκης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Οι γυναίκες Μάρτυρες της αρχαίας Εκκλησίας, υπήρξαν το ίδιο ηρωικές με τους άνδρες. Επέδειξαν στους άδικους διώκτες τους ένα άλλο ήθος, πρωτόγνωρο για τον αρχαίο προχριστιανικό κόσμο, τον ηρωισμό, την ομολογία της πίστης στο Χριστό και την ανεξικακία προς τους τυράννους τους. Μία από αυτές τις γενναίες Μάρτυρες υπήρξε και η αγία Ματρώνα της Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί το καύχημα της συμπρωτεύουσας.