e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Βανάτο Ζακύνθου: Β΄ Χαιρετισμοί 2024 στον Ναό της Παναγούλας


Βράδυ Παρασκευής, 29ης Μαρτίου 2024, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, εψάλησαν οι Β΄ Χαιρετισμοί προς την Θεομήτορα, από τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια και τους ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτριο Κάνδηλα, Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη και Σπυρίδωνα Δρογγίτη. Ο Εφημέριος ομίλησε προς τους πιστούς κατάλληλα.

Φανάρι: Τα λειτουργικά της Παρασκευής, 29.3.2024


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος, την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, κατά την Ακολουθία της Β’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στην οποία χοροστάτησε, από το Παραθρόνιο, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Β΄ Χαιρετισμοί 2024 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο ναΰδριο της Σχολής τελέστηκε απόψε, Παρασκευή Β΄ των Νηστειών, 29 Μαρτίου 2024, η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μετά Β΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. Εκκλησιάστηκαν πιστοί από τα Πριγκηπόννησα.

Β΄ Χαιρετισμοί 2024 στο Φανάρι [video]

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος χοροστάτησε σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, από του παραθρονίου, κατά την Ακολουθία της Β’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

«Ὄρθρος φαεινός, χαῖρε, ἡ μόνη τόν ἥλιον φέρουσα Χριστόν»


«Ὄρθρος φαεινός, χαῖρε, ἡ μόνη τόν ἥλιον φέρουσα Χριστόν, φωτός κατοικητήριον. Χαῖρε, τό  σκότος λύσασα καί τούς ζοφώδεις δαίμονας ὁλοτελῶς ἐκμειώσασα» (Γ΄ Ὠδή τοῦ Κανόνος τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου)

«Χαῖρε, σύ, ἡ φωτεινή αὐγή, ἡ ὁποία βαστάζεις εἰς τάς ἀγκάλας σου τόν ἥλιον (τῆς Δικαιοσύνης) Χριστόν καί εἶσαι ἡ κατοικία τοῦ φωτός (τοῦ Χριστοῦ). Χαῖρε, σύ, πού ἐξηφάνισες τό σκότος (τῆς πλάνης καί τῆς ἁμαρτίας) καί ἐξεμηδένισες τούς σκοτεινοτάτους δαίμονας» (μετάφραση Ἀρχιμ. Ἐπιφανίου Θεοδωρόπουλου)

Ζάκυνθος: Β΄ Χαιρετισμοί 2024 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων


Προς την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα, περίπυστη Εικόνα, θησαυριζόμενη στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων, εψάλησαν απόψε, 29 Μαρτίου 2024, οι Β΄ Χαιρετισμοί, από τον οικείο Εφημέριο, Οικονόμο Σταυροφόρο Διονύσιο Τσουκαλά. 
[Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Γιατράς]

Κέρκυρα: Β΄ Χαιρετισμοί 2024 στον Ναό Αγίου Ελευθερίου πόλεως [video]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Λευκωσία: Β΄ Χαιρετισμοί 2024 στον Καθεδρικό του Αποστόλου Βαρνάβα [video]


Εσπέρας Παρασκευής, 29ης Μαρτίου 2024, στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας, εψάλησαν οι Β΄ Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο, από τον εφημέριο, Πρωτοπρεσβύτερο Κυπριανό Κουντούρη, Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Η Μεγάλη Παρασκευή στην Φιλλανδική Ενορία Στοκχόλμης

Την μεσημβρία της Παρασκευής, 29 Μαρτίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον Εφημέριο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Ιατρίδη, προέστη της ακολουθίας της Αποκαθηλώσεως και του Επιταφίου στην Φιλλανδική Ενορία Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης, η οποία ακολουθεί το τυπικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φιλλανδίας, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Διαδικτυακή διάλεξη Μητροπολίτου Καμερούν: «Η ιεραποστολή ως λειτουργία μετά τη λειτουργία» [video]

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου η τέταρτη διαδικτυακή εκδήλωση του κύκλου «Η λειτουργία μετά τη λειτουργία» που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας και το Βικαριάτο των γαλλόφωνων ενοριών (Vicariat Sainte Marie de Paris et Saint Alexis d'Ugine, Οικουμενικό Πατριαρχείο) σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Επρόκειτο για την ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγορίου (Στεργίου) με θέμα «Η ιεραποστολή ως λειτουργία μετά τη λειτουργία». Τη συζήτηση συντόνισε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σέργιος Sollogoub, κληρικός του Βικαριάτου και υπεύθυνος για την κατήχηση ενηλίκων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση – «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία, στο Αυστραλιανό Κοινοβούλιο

«Είμαι Αυστραλός με ελληνική καρδιά», διεμήνυσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, κατά τον χαιρετισμό τον οποίο απηύθυνε σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία, η οποία φιλοξενήθηκε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας, στην Καμπέρα, την Τετάρτη, 27 Μαρτίου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την Επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και την εκατονταετηρίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδος – Αυστραλίας, με Συμπροέδρους την Υπουργό Εσωτερικών της χώρας, κ. Clare O’Neil, και τον Ομοσπονδιακό Βουλευτή, κ. James Stevens, και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φίλων της Ελλάδος, με Πρόεδρο τον Ομοσπονδιακό Βουλευτή κ. Ευστάθιο (Στηβ) Γεωργανά και Αντιπρόεδρο τη Γερουσιαστή Hollie Hughes.

Ακόμη και η σιωπή της Παναγίας, απάντηση είναι

Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Είναι κοινή παραδοχή στην διαχρονική ζωή της Εκκλησίας μας ότι η «Θεοτόκος και μητέρα του φωτός» αποτελεί το πιο αγαπημένο πρόσωπο μετά τον Χριστό! Και τούτο, διότι υπήρξε και δεν παύει να είναι «μητέρα του φωτός». Εάν δεν υπήρχε Εκείνη, η σωτηρία του ανθρώπινου γένους από τη σκιά του θανάτου και το κράτος του σκότους μακριά από τη φωτοφόρο παρουσία του Θεού, δεν θα συνέβαινε, όπως την γνωρίσαμε και την βιώνουμε. 

Φανάρι, 29.3.24: Προηγιασμένη θεία Λειτουργία, με Πατριαρχική Χοροστασία


Σήμερα, 29 Μαρτίου 2024, Παρασκευή της Β΄ εβδομάδας των Νηστειών, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία των Προηγισαμένων Δώρων, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, στην οποία χοροστάτησε, από του Παραθρονίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Τρίκαλα: Μουσικολογική ημερίδα αφιερωμένη στα 50 χρόνια Αρχιερωσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη

Μουσικολογική ημερίδα με τίτλο «ΩΔΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΣ», αφιερωμένη στα 50 χρόνια Αρχιερωσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, διοργανώνει το Σωματείο Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα, το Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024, στις 11:00 π.μ.

Ομιλητές της ημερίδας είναι οι:

Ο άγιος Μάρκος Αρεθουσίων και οι συν αυτώ

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Μια από τις ηρωικότερες χρονικές περιόδους της Εκκλησίας μας είναι η, σύντομη ευτυχώς, βασιλεία του Ιουλιανού του Παραβάτη (361-363), κατά την οποία αναδείχτηκαν πλήθος ομολογητών και μαρτύρων. Η απέλπιδα προσπάθεια του ανεδαφικού νεαρού, άπειρου και θρησκομανή αυτοκράτορα να νεκραναστήσει την θνήσκουσα αρχαία ειδωλολατρική εθνική θρησκεία, τον οδήγησε σε πράξεις ανείπωτης θηριωδίας κατά των Χριστιανών. Χιλιάδες Χριστιανοί μάρτυρες έχυσαν το αίμα τους και έδωσαν τη ζωή τους τη φοβερή εκείνη περίοδο.