e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Απονομή Βραβείου "Αληθώς" στον Δημήτρη Κάνδηλα και την Χορωδία "Το όνειρο του παιδιού"

Ως γνωστόν, το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Αληθώς", πολιτισμική έκφραση της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου και μάλιστα της Ενορίας Βανάτου, έχει θεσπίσει την απονομή Βραβείων "Αληθώς" σε πρόσωπα και συλλογικότητες, που διακρίνονται για την ανιδιοτελή προσφορά τους σε διάφορους τομείς της κοινωνίας (Επιστήμες, Γράμματα, Τέχνες, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Λαογραφία και άλλα), σε συνδυασμό με την εξυπηρέτηση και στήριξη των κάθε λογής δράσεων του Βανάτου. Ήδη για το 2023 επιδόθηκαν τέσσερα τέτοια Βραβεία.

Το πρώτο Βραβείο του 2024, αποδόθηκε στον Καλλιτέχνη και Ιεροψάλτη κ. Δημήτρη Κάνδηλα και τη Χορωδία που ίδρυσε και διευθύνει από πολλών ετών, γνωστή ως "Το όνειρο του παιδιού"

Το "Zante Times" για το περί Κύπρου "Αληθώς"


 

Οι "Orthodox Times" για το περί Κύπρου "Αληθώς"


Ρέθυμνο: Επετειακή εκδήλωση Μητροπόλεως και Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

28 Μαρτίου 2024

Εκδήλωση πυρκαγιάς στον Ναό Αγίου Ανδρέου Αδελαΐδος

Μετά βαθυτάτης λύπης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ενημερώνει το πλήρωμά της περί της εκδηλώσεως πυρκαγιάς στον Ιερό Ναό του Ανδρέου Noarlunga, στην Αδελαΐδα, το βράδυ του Σαββάτου, 30 Μαρτίου 2024.

Βαρθολομαίος: Αποτελεί σκάνδαλον ο χωριστός εορτασμός του μοναδικού γεγονότος της μιας Αναστάσεως του Ενός Κυρίου!

Τις εγκάρδιες ευχές του προς όλους τους μη Ορθοδόξους Χριστιανούς που εόρτασαν το Άγιο Πάσχα την Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024, απηύθυνε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη χοροστασία του κατά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον προσφάτως πανηγυρίσαντα Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητας Βλάγκας.

Αγία Μαρία η Αιγυπτία: Η ενσάρκωση της Μετάνοιας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η περίοδος του Τριωδίου και ιδιαίτερα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι για την Αγία μας Εκκλησία η ιερότερη χρονική διάρκεια του ενιαυτού. Είναι το νοητό στάδιο όπου ο κάθε πιστός καλείται να δώσει τον προσωπικό του αγώνα για την ψυχοσωματική του κάθαρση από τους ρίπους της αμαρτίας. Να βιώσει την ορθόδοξη πνευματικότητα, η οποία ταυτίζεται με την ανάκτηση της αυθεντικής του φύσεως, από τη φθορά και την αμαρτία, «εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού» (Εφ. 4,13). Η προπαρασκευή μας για τον εορτασμό του Πάσχα είναι ταυτόσημη με την πνευματική μας προαγωγή και ωρίμανση, ώστε να καταστούμε «σύμμορφοι της εικόνος του Υιού (του Θεού)» (Ρωμ. 8,29). Ολόκληρο το πνευματικό κλίμα, οι ιερές ακολουθίες, τα τιμώμενα πρόσωπα και οι μνήμες γεγονότων είναι ένα συνεχές και κραυγαλέο κάλεσμα να έρθουμε «εις εαυτόν» (Λουκ. 15,17).

Συγκίνησε η εκδήλωση του “Αληθώς”: “ΚΥΠΡΟΣ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ. 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή" [60 photos]

Με την ευκαιρία της επετείου της αρχής του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων κατά των Βρετανών (οργάνωση ΕΟΚΑ – 1η Απριλίου 1955) και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή των Τούρκων και την κατοχή της μισής Μεγαλονήσου (τον Ιούλιο του 1974), το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης Ενορίας Βανάτου “Αληθώς”, οργάνωσε και παρουσίασε μιαν άκρως ενδιαφέρουσα και συγκινητική αφιερωματική εκδήλωση, την Κυριακή Β΄ των Νηστειών, 31 Μαρτίου 2024, το βράδυ, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου.