e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Βανάτο: Γ΄ Νυμφίος 2024, με το Δοξαστικό της Κασσιανής [photos-video]


Δειλινό Μεγάλης Τρίτης, 30ής Απριλίου 2024, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, εψάλη η ιερά Ακολουθία του Γ΄ Νυμφίου (Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης). Ιερουργός ήταν ο Οικονόμος Σταυροφόρος Ιωάννης Ρένεσης. Εφημέριος Φαγιά και Δράκα, ενώ ο οικείος Εφημέριος ήταν συμπροσευχόμενος. Έψαλαν οι ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Δρογγίτης, οι οποίοι μάλιστα απέδωσαν ευκατάνυκτα το γνωστό σε όλους Δοξαστικό της Κασσιανής.
        Ο Εφημέριος, π. Παναγιώτης Καποδίστριας, νωρίτερα, εξήγησε τα ιστορικά περί της βυζαντικής ποιήτριας Κασσιανής της Μοναχής και απήγγειλε το Δοξαστικό της, σε ποιητική μεταγραφή του Κωστή Παλαμά.  

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στη Μητρόπολη Σουηδίας | Priest’s Ordination at the Holy Metropolis of Sweden

Την Κυριακή των Βαΐων, 28η Απριλίου 2024, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, συμπαραστατούμενος από τους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες κ.κ. Σωσίπατρο Στεφανούδη και Βαρθολομαίο Ιατρίδη, κατά την διάρκεια της οποίας ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου κ. Γεωργίου Αρβανιτίδη.

Φανάρι: Όρθρος Μ. Τετάρτης 2024, με Πατριαρχική Χοροστασία [video]


Εσπέρας Μεγάλης Τρίτης, 30ής Απριλίου 2024, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι, εψάλη η ιερά Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης, χοροστατούντος από του Παραθρονίου -ως είθισται- του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Ζάκυνθος: Γ΄ Νυμφίος 2024, με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου, στη Μονή Αγ. Διονυσίου [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Σκόπελος: Αποχαιρετισμός στον π. Κωνσταντίνο Καλλιανό (1950-29.4.2024) [video]


Σκόπελος σήμερα το μεσημέρι, Μεγάλη Τρίτη, 30ή Απριλίου 2024. Η τοπική κοινωνία αποχαιρέτησε τον γλυκύτατο Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Ν. Καλλιανό, ευκατάνυκτο λόγιο και τίμιο άνθρωπο του Θεού, πιστό θεράποντα των ιερών Μυστηρίων Του. Στο βίντεο που ακολουθεί, περιλαμβάνεται η συγκινητικότατη ομιλία του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου. Περιλαμβάνεται η ομιλία της κ. Ηρούς Μελαχροινάκη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο Μόσχας Κύριλλος υπέρμαχος (δήθεν) των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Η Ρωσική Εκκλησία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «εξαιτίας των νέων κραυγαλέων περιστατικών πιέσεως που ασκείται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, την ιεραρχία της, τον ευαγή κλήρο, τις κοινότητες και ιερές μονές, ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος απέστειλε στις 27 Απριλίου 2024 επιστολές στους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, σε ομάδα θρησκευτικών προσωπικοτήτων και απευθύνθηκε επίσης στους εκπροσώπους διεθνών οργανισμών».

Προηγιασμένη Λειτουργία Μ. Τρίτης 2024 από τον Μητροπολίτη Βεροίας στον Κοπανό

Την Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Κοπανού.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: 

Φανάρι: Προηγιασμένη Λειτουργία Μ. Τρίτης 2024 [video]


Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό, τελέσθηκε η Προηγιασμένη θεία Λειτουργία, χοροστατούντος -από του παραθρονίου- του Σεβ. Μητροπολίτου Σελευκείας κ. Θεοδώρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

"Τον ληστήν αυθημερόν" ζακύνθιο. ΑΛΗΘΩΣ, 26.4.2024 [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ (Μια πασχαλινή ιστορία)


Του π. Δημητρίου Μπόκου

“Οὐκέτι ὑμᾶς λέγω δούλους, …ὑμᾶς δὲ εἴρηκα φίλους…” (Ἰω. 15, 15)

Βάδιζε μοναχικὸς καὶ κουρασμένος στὴν ἄκρη τοῦ δρόμου ἀνα­σηκώνοντας τὴν ἄκρη τοῦ ράσου του γιὰ νὰ τὸ προφυλάξει ἀπ’ τὰ λασπόνερα. Τυλιγμένο σὲ πορφυρὸ ὕφασμα ἔσφιγγε μὲ τὸ δεξί του χέρι πάνω στὸ στῆθος τὸ κουτάκι μὲ τὰ Ἅγια, καθὼς ἐπέστρεφε ἀπ’ τὸ σπίτι κάποιου ἀρρώστου. Τὰ πόδια του γίνονταν ὅλο καὶ περισσό­τερο μολύβι, τὰ μάτια του βάραιναν νυσταγμένα. Μεγάλη Πέμπτη σή­μερα κι ἀπ’ τὸ πρωὶ δὲν εἶχε πάρει ἀνάσα ὁ παπα-Χρῆστος.

"Μη μείνωμεν έξω του νυμφώνος Χριστού". Θεολογικό σχόλιο στη Μεγάλη Τρίτη

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

«Τη αγία και μεγάλη Τρίτη της των δέκα παρθένων παραβολής, της εκ του ιερού Ευαγγελίου, μνείαν ποιούμεθα». Αυτό είναι το συναξάρι της δεύτερης ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδος. Ο Νυμφίος της Εκκλησίας και της ψυχής μας, «ο ωραίος κάλλει παρά πάντας βροτούς», οδεύει προς το εκούσιο Πάθος Του, καλώντας κοντά Του όλους εμάς τους πιστούς Του, για να μας κάνει κοινωνούς των σωτηριωδών παθημάτων Του και του θριάμβου της Αναστάσεώς Του.

Αγία Αργυρή: Η ένδοξη νεομάρτυς του Χριστού

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ,  Θεολόγου – Καθηγητή 

Στην ένδοξη χορεία των Νεομαρτύρων ξεχωριστή θέση κατέχουν οι γυναίκες Νεομάρτυρες, οι οποίες συναγωνίστηκαν επάξια τους άνδρες σε πίστη ηρωισμό και παρρησία. Μια από τις ηρωικότερες Νεομάρτυρες είναι και η αγία Νεομάρτυς Αργυρή. 

Άγιος Απόστολος Ιάκωβος Ζεβεδαίου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Στον κύκλο των δώδεκα μαθητών του Χριστού υπήρχε και ένας στενότερος κύκλος τριών μαθητών, του Πέτρου, του Ιακώβου και του Ιωάννου. Αυτοί οι τρείς βρισκόταν πιο κοντά στον Κύριο και απολάμβαναν περισσότερο της εμπιστοσύνης Του. Ένας λοιπόν από αυτούς ήταν ο απόστολος Ιάκωβος.

Άγιος Ιγνάτιος (Μπριαντσιανίνωφ), Επίσκοπος Σταυρουπόλεως

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Η ρωσική Ορθοδοξία εμπλούτισε το αγιολόγιο της Εκκλησίας μας με μυριάδες αγίους. Την πρωτοπορία έχουν οι άγιοι Επίσκοποι, οι οποίοι αναδείχτηκαν, σε αγιότητα και εκκλησιαστικό φρόνημα, εφάμιλλοι των αγίων Πατέρων της αρχαίας Εκκλησίας. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ, Επίσκοπος Σταυρουπόλεως, ένας ακούραστος και ζηλωτής ποιμένας.