e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Φανερωμένη Βανάτου: Τα 12 Ευαγγέλια και η λιτή του Εσταυρωμένου


Απόψε, βράδυ Μεγάλης Πέμπτης, 2ας Μαΐου 2024, έλαβε χώραν στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, η Ακολουθία των Αγίων Παθών, ήτοι ο Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, με τα 12 Ευαγγέλια, στο τέλος της οποίας (μετά το 11ο Ευαγγέλιο, κατά την τυπική διάταξη της ζακυνθινής τελετουργίας) έγινε η έξοδος του Εσταυρωμένου στο εκκλησίασμα και η τρισσή λιτάνευσή Του εντός του Ναού. Όλα ήταν εξόχως κατανυκτικά και προ-αναστάσιμα!

Μεγάλη Πέμπτη 2024 στο Bristol της Αγγλίας

 Αγία και Μεγάλη Πέμπτη 2024. Στην ελληνορθόδοξη εκκλησία στο Bristol τελέσθηκαν οι καθιερωμένες Ιερές Ακολουθίες με πιστότητα στο Τυπικό της Αγίας Εκκλησίας μας και βαθιά κατάνυξη.

Μονή Αγ. Διονυσίου, Ζάκυνθος: Η Ακολουθία των Αγίων Παθών [video]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

LIVE: Φανάρι, Μ. Πέμπτη εσπέρας, η Ακολουθία των Αγίων Παθών (12 Ευαγγέλια)

Φανάρι - Πατριαρχικός Ναός Αγ. Γεωργίου, εσπέρας Μεγάλης Πέμπτης, 2ας Μαΐου 2024, η Ακολουθία των Αγίων Παθών, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο ιδρώτας της προσευχής και της δικαιοσύνης

«Και από εκείνη τη νύχτα που ίδρωσε, ο Κύριος άλλαξε τον ιδρώτα που βγάζει αγκάθια και τριβόλια και τον έκανε ιδρώτα της προσευχής και συνάμα της καλλιέργειας της δικαιοσύνης» (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Φαγιά Ζακύνθου: Μεγάλη Πέμπτη πρωί 2024 στην Αγία Μαρίνα


Πρωί Μεγάλης Πέμπτης, 5.2.2024, στον Ναό της Αγίας Μαρίνας Φαγιά Ζακύνθου, κατά τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ιερούργησε ο οικείος Εφημέριος, Οικονόμος Σταυροφόρος Ιωάννης Ρένεσης.

Φανερωμένη Βανάτου: Μεγάλη Πέμπτη 2024, Μυστικού Δείπνου Κοινωνοί

Πρωί Μεγάλης Πέμπτης, 2 Μαΐου 2024, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, με αισθήματα βαθείας κατανύξεως έναντι του Παραδιδόμενου Μυστηρίου, εν πληθούση εκκλησία, αναβοώντας: “Του δείπνου σου του μυστικού, σήμερον Υιέ Θεού, κοινωνόν με παράλαβε. ου μη γαρ τοις εχθροίς σου το μυστήριον είπω, ου φίλημα σοι δώσω, καθάπερ ο Ιούδας. αλλ’ ως ο ληστής ομολογώ σοι. μνήσθητί μου, Κύριε, εν τη βασιλεία σου.”

Ζάκυνθος, Μ. Πέμπτη πρωί: Αρχιερατικά Εσπέρια και Θ. Λειτουργία Μ. Βασιλείου στη Μονή Αγ. Διονυσίου [video]


Ζάκυνθος, πρωί Μεγάλης Πέμπτης, 2ας Μαΐου 2024: Αρχιερατικά Εσπέρια και Θ. Λειτουργία Μ. Βασιλείου στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου πόλεως, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ για τον π. Κωνσταντίνο Ν. Καλλιανό

Γράφει η Δρ ΑΝΘΟΥΛΑ ΔΑΝΙΗΛ

Η Σκόπελος πενθεί τον πνευματικό της ποιμένα∙ τον  π. Κωνσταντίνο Καλλιανό. Έφυγε στα 75 του χρόνια, το μεσημέρι της Δευτέρας, 29 Απριλίου 2024, προχωρώντας στον δρόμο και νομίζοντας πως πήγαινε για το σπίτι, ενώ ήδη είχε πάρει τον δρόμο του ουρανού, χωρίς να το έχει αντιληφθεί. Ήταν αόρατος ο ισχυρός φίλος, ο αρχάγγελος με τη ρομφαία που πετούσε κοντά του και περίμενε υπομονετικά την ώρα που θα τον σήκωνε με τα φτερά του. 

"Σήμερον κρεμάται επί ξύλου" ζακύνθιο. ΑΛΗΘΩΣ, 26.4.2024 [video]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Προ-αναστάσιμες ευχές 2024 Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου

Την Μ. Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, το απόγευμα, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τέλεση του Μυστηρίου του Ευχελαίου, προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Γρηγορίου. Το πρωί της ίδιας ημέρας, χοροστάτησε κατά την τελευταία Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σημαντικός Σιίτης θρησκευτικός ηγέτης από το Ιράκ

To Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε την 1 Μαΐου 2024, ο Ayetullah Seyyid Cevad Şehristani, Σιίτης θρησκευτικός ηγέτης, ο οποίος εδρεύει στο Ιράκ, συνοδευόμενος από πολυπληθή όμιλο συνεργατών του. 

"Τη μυστική εν φόβω τραπέζη προσεγγίσαντες πάντες". Θεολογικό σχόλιο στη Μεγάλη Πέμπτη

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

«Τη Αγία και Μεγάλη Πέμπτη οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι θείοι Πατέρες, αλληλοδιαδόχως εκ τε των θείων Αποστόλων και των ιερών Ευαγγελίων παραδεδώκασιν ημίν τέσσερά τινα εορτάζειν΄ τον ιερόν Νιπτήρα, τον Μυστικόν Δείπνον (δηλαδή την παράδοσιν των καθ’ ημάς  φρικτών Μυστηρίων), την υπερφυά Προσευχήν και την Προδοσίαν αυτήν».  

      Αυτό είναι το συναξάρι της Μεγάλης Πέμπτης. Η αγία μας Εκκλησία τιμά την  γία αυτή ημέρα όσα έλαβαν χώρα στο υπερώο της Ιερουσαλήμ και όσα ακολούθησαν μετά το Μυστικό Δείπνο.