e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Βανάτο Ζακύνθου: Επιτάφιος Θρήνος 2024 στην Παναγούλα και Λιτανεία στην Ενορία


Βράδυ Μεγάλης Παρασκευής, 3ης Μαΐου 2024, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, ο Επιτάφιος Θρήνος εν πληθούση Εκκλησία εντός και εκτός του Ναού, ακολούθως  δε η κατανυκτική λιτάνευση του Επιταφίου ανά την Ενορία. 
        Μεταξύ των εκατοντάδων των πιστών, εκκλησιάστηκε ο εκ Βανάτου ορμώμενος Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Κωνσταντίνος Δημ. Καποδίστριας.

Μεγάλη Εβδομάδα 2024 στην Αλεξάνδρεια

Με θρησκευτική κατάνυξη ετελέσθησαν σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Αλεξανδρείας οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης  Εβδομάδος. Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών, επισκεφθείς τις Ενοριακές Κοινότητες της Μ. Πόλεως.

Μελβούρνη: Μεγαλειώδης λιτάνευση του Επιταφίου 2024 υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

«Η ζωή εν τάφω», «Αι γενεαί πάσαι», «Ω γλυκύ μου Έαρ»… Τα συγκλονιστικά Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου εψάλησαν «εν ενί στόματι και μία καρδία» από χιλιάδες, Έλληνες και όχι μόνο, Ορθοδόξους πιστούς της Μελβούρνης.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ για το Πάσχα 2024

ΘΕΟΔΩΡΟΣ  Β'

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ    
ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ    
ΠΑΝΤΙ  ΤΩ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΑΘ'   ΗΜΑΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ  ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ  ΠΑΡΑ ΤΟΥ  ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ  ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ  ΚΥΡΙΟΥ  ΚΑΙ  ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ  ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου 2024 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε την Μ.Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, προεξάρχοντος της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου,  με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Ικονίου κ. Θεολήπτου, Προύσης κ. Ιωακείμ και Σελευκείας κ. Θεοδώρου.

Μεγάλη Παρασκευή πρωί 2024 στο Bristol της Δυτικής Αγγλίας

 Το πρωΐ της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής, 3.5.2024, στο Bristol της Δυτικής Αγγλίας έλαβαν χώραν τα κάτωθι:

Φαγιάς Ζακύνθου: Ο Επιτάφιος Θρήνος 2024


Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, 3.5.2024, στον μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας Μαρίνης Φαγιά Ζακύνθου εψάλη ο Επιτάφιος Θρήνος και έγινε η Λιτανεία του Επιταφίου. Ιερουργός ο καλός Εφημέριος, Οικονόμος Σταυροφόρος Ιωάννης Ρένεσης.

Δράκα Ζακύνθου: Εσπερινός Αποκαθηλώσεως και Επιτάφιος Θρήνος 2024


Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, 3.5.2024, στη μικρή Ενορία Αγίου Δημητρίου Δράκα Ζακύνθου έλαβαν χώραν οι ιερές Ακολουθίες της Αποκαθηλώσεως και του Επιταφίου θρήνου, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου. Οικονόμου Σταυροφόρου Ιωάννου Ρένεση. Ακολούθησε η Λιτανεία του Επιταφίου.

LIVE: Επιτάφιος Θρήνος 2024 στη Μονή Αγ. Διονυσίου Ζακύνθου


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

LIVE από Φανάρι: Ο Επιτάφιος Θρήνος 2024

Μεγάλη Παρασκευή - Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και Περιφορά του Επιταφίου 
Απευθείας μετάδοση από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Φανάρι Κωνσταντινούπολης 
Holy Friday - Service of Lamentation for the Epitaph & Procession of the Epitaph Direct broadcast from the All-Holy Patriarchal Church of Saint George, Fener, Istanbul

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

"Αι γενεαί πάσαι" ζακύνθιο. ΑΛΗΘΩΣ, 26.4.2024 [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ζάκυνθος: Η λιτανεία του Εσταυρωμένου 2024 και η ευλογία του Σύμπαντος [photos-video]


Ώρα 2 μετά το μεσημέρι τής Μεγάλης Παρασκευής, 2.5.2024, από τον Ναό του Αγίου Νικολάου του Μόλου, η πατροπαράδοτη λιτανεία του Εσταυρωμένου ανά την πόλη της Ζακύνθου και τέλος, στην Πλατεία Σολωμού, η ευλογία του Σύμπαντος από τον προεστώτα Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄.

Βανάτο Ζακύνθου: Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και Εσπερινός Αποκαθηλώσεως 2024


Πρωί Μεγάλης Παρασκευής, 3ης Μαΐου 2024, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, οι Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως. Δέος και κατάνυξη, ενώπιον του Επιταφίου του Κυρίου της Ζωής!

Ζάκυνθος, Μονή Αγ. Διονυσίου: Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και Εσπερινός Αποκαθηλώσεως [video]

Πρωί Μεγάλης Παρασκευής, 3.5.2024, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, στην πόλη της Ζακύνθου, εψάλησαν οι Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Κατά το έθος, το σεπτό Σκήνωμα του Πολιούχου, Αγίου Διονυσίου, είναι όρθιο στην Θύρα της προσκυνήσεώς Του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Φανάρι: Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και Εσπερινός Αποκαθηλώσεως 2024 [4ωρο video]


Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, 3-5-2024, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι εψάλη η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων Ιεραρχών του Θρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

"Ίνα τι εφρύαξαν έθνη" ζακύνθιο. ΑΛΗΘΩΣ, 26.4.2024 [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

"Εσταυρώθης δι' εμέ, ίνα εμοί πηγάσης την άφεσιν". Θεολογικό σχόλιο στη Μεγάλη Παρασκευή

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

«Τη Αγία και Μεγάλη Παρασκευή τα άγια και σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού επιτελούμεν΄ τους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, τας ύβρεις, τους γέλωτας, την πορφυράν χλαίναν, τον κάλαμον, τον σπόγγον, το όξος, τους ήλους, την λόγχην και προ πάντων τον σταυρόν και τον θάνατον, ά δι’ ημάς κατεδέξατο΄ έτι δε και την του ευγνώμονος ληστού, του συσταυρωθέντος αυτώ, σωτήριον εν τω σταυρώ ομολογίαν». Το ιερό συναξάρι της αγίας αυτής ημέρας αναφέρει με λεπτομέρεια τι τιμούμε και προσκυνάμε αυτή την αγία ημέρα.

Οι Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα: Οι ηρωικοί Μάρτυρες του Χριστού

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού  

Οι πρωτοχριστιανικοί διωγμοί είναι η ηρωικότερη ιστορική περίοδος όχι μόνο για την Εκκλησία, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι Χριστιανοί μάρτυρες και ομολογητές υπέδειξαν πρωτοφανές ηρωικό φρόνημα, αψηφώντας τις διώξεις, τις ταλαιπωρίες, τα φρικτά βασανιστήρια και αυτόν τον θάνατο, που τους υπέβαλλε ο πτωτικός κόσμος, στα πρόσωπα των εκπροσώπων της θνήσκουσας ειδωλολατρίας.