e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Άγγελμα θείας Λειτουργίας για τον νέο Όσιο Ευμένιο Σαριδάκη (Βανάτο, 22.5.24, 18:45)


Στις 23 Μαΐου 2024, τιμάται -για δεύτερη φορά φέτος μετά την αγιοκατάταξή του- η μνήμη του Οσίου Ευμενίου του Σαριδάκη, προστάτη και διακονητή των λεπρών, αλλά και κάθε άλλης ψυχής θλιβομένης και καταπονουμένης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων [χρονικό - photos]

Με την ευκαιρία της μνήμης των Αγίων ενδόξων, μεγάλων, θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, στη Θεία Λειτουργία στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα περικαλλή Ι. Ναό των Υψωμαθείων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε εκδήλωση για τον Καζαντζάκη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο ΚΠόλεως


Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη το απόγευμα της Τρίτης, 21 Μαΐου 2024, στην πολιτιστική εκδήλωση με θέμα “Ο παγκόσμιος Καζαντζάκης και η απήχησή του στην Τουρκία”, που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Πόλη, με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Ζάκυνθος: Η 160ή επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα (1864) [photos-video]

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων τελέστηκε επίσημη δοξολογία για τα 160 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις χοροστάτησε ο οικείςο Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιος, ενώ παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε η κ. Φιλιππίτσα Μάργαρη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλόλογων.

Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Παρουσία πολλών προσκυνητών από την Ελλάδα και την Ουκρανία τελέστηκε στο ναΰδριο της Σχολής σήμερα, Τρίτη 21 Μαΐου 2024, επί τη εορτή των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. 

Αθήνα: Συλλείτουργο Λαοδικείας και Ντένβερ στο Ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Σήμερα, Τρίτη 21 Μαΐου 2024, στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, επί τη μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, τελέστηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου  Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, Διευθυντού του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και συλλειτουργούντος του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτου  Ντένβερ κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος εόρτασε τα ονομαστήριά του.

Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης με την συνοδεία των 90 και πλέον προσκυνητών σήμερα το πρωί, 21.5.2024, συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία επί τη εορτή των θεοστέπτων μεγάλων Βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Άγιο Κωνσταντίνο Υψωμαθείων [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Τρίτη 21 Μαΐου 2024, κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Κοινότητος Υψωμαθείων. 
         Τον Πατριάρχη προσφώνησε καταλλήλως ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Περιφερείας Υψωμαθείων, Βλάγκας και Κοντοσκαλίου. Ακολούθησε η ομιλία του Πατριάρχου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Μέγας Κωνσταντίνος: Ο Μεγάλος της Εκκλησίας και της Ιστορίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

         Στις 21 Μαΐου η Εκκλησία μας εορτάζει και πανηγυρίζει λαμπρά τη μνήμη των αγίων ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τόσο ο Μέγας Κων/νος, όσο και η αγία μητέρα του Ελένη ανήκουν στις μεγάλες προσωπικότητες της Εκκλησίας μας, διότι η συμβολή τους για την κατάπαυση των τριακοσίων χρόνων διωγμών κατά των Χριστιανών και την εδραίωση της Εκκλησίας υπήρξε καθοριστική. Επίσης ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν είναι μεγάλος μόνο για την Εκκλησία μας, αλλά και για την παγκόσμια ιστορία, διότι ανήκει στους μεγάλους ηγέτες όλων των εποχών, έχοντας βάλει την δική του σφραγίδα στη ροή των ιστορικών πραγμάτων, και για τούτο δίκαια του απονεμήθηκε ο τίτλος του Μεγάλου.