e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Παναγούλα Βανάτου: Η Κυριακή του Τυφλού 2024


Πρωί Κυριακής του Τυφλού, 9ης Ιουνίου 2024 (τελευταία Κυριακή του εφετινού "Χριστός Ανέστη"), στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, έλαβε χώραν η Ευχαριστιακή Σύναξη της ημέρας, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτου Καποδίστρια (ο οποίος ομίλησε κατάλληλα προς το εκκλησίασμα), ενώ έψαλαν οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Σπυρίδων Δρογγίτης. 

Νέα Υόρκη: Κυριακή του Τυφλού 2024 στον Ναό του Αγ. Νικολάου - Σημείο Μηδέν [video]


Νέα Υόρκη: Κυριακή του Τυφλού, 9η Ιουνίου 2024 στον ελληνορθόδοξο Εθνικό Ναό του Αγ. Νικολάου - Σημείο Μηδέν. Προΐσταται ο Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Βυθούλκας, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Όσλο: Ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτη Σουηδίας

Το πρωΐ του Σαββάτου, 1η Ιουνίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας μετέβη στο Όσλο, όπου αρχικώς συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Σχολείου (Τ.Ε.Γ.) Όσλο.

Κέρκυρα: Κυριακή Τυφλού 2024 στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως [video]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ίμβρος: Τα ονομαστήρια του Ποιμενάρχου της νήσου κ. Κυρίλλου

Στις 9 Ιουνίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας, άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο οποίος, λειτούργησε, τιμώντας τον Άγιό του, στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ίμβρο, την Κυριακή του Τυφλού (9.6.2024). Αφ' εσπέρας, Σάββατο 8 Ιουνίου τρ. έ., χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του αναστασίμου Εσπερινού στο Σχοινούδι.

[Φωτογραφίες: Εύη Πετρέλλη]

Παρακαλώ, θεωρήστε όλες τις συμπτώσεις ως συμπτώσεις | Всі співпадіння просимо вважати співпадіннями


Ο εν Αμερική και Καναδά Μητροπολίτης της OCA (ήτοι των ρωσοφώνων) Τύχων, μαζί με συνεργάτες του, επισκέφτηκε σήμερα το Φανάρι, εκκλησιάστηκε στον πατριαρχικό Ναό και είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. 

Ο Σύνδεσμος Μουσικοφίλων Πέραν για τον Μεγάλο Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Τσέτση

 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΩΝ  ΠΕΡΑΝ 

ΨΗΦΙΣΜΑ 

Ἅμα τῷ ἀκούσματι τοῦ θλιβεροῦ ἀγγέλματος τῆς εἰς Κύριον ἐκδημίας τοῦ πολιοῦ, μουσικοτραφοῦς, μακαριστοῦ π. Γεωργίου Τσέτση, Μεγάλου Πρωτοπρεσβυτέρου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Ἐπιτίμου Προέδρου τοῦ καθ΄ ἡμᾶς Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, τὸ Διοικητικὸν Συμβούλιον αὐτοῦ συνῆλθεν καὶ ἀπεφάσισεν ὁμοφώνως ὅπως:

Η Κυριακή του Τυφλού 2024 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [χρονικό - φωτογραφίες]

Την Κυριακή του Τυφλού, 9 Ιουνίου 2024, κατόπιν αδείας και προτροπής της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Μετά την Απόλυση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το Οφφίκιο του Άρχοντος Ευταξία της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον καταγόμενο εκ της Πόλεως και της Προποντίδος Εντιμολ. κ. Συμεών Διαμαντίδη, Επιχειρηματία, Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, από τη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. 

Venezia: Κυριακή Τυφλού 2024 στον Καθεδρικό Αγ. Γεωργίου των Ελλήνων [video]


🇬🇷
Κυριακή ΣΤ’ μετά το Πάσχα. Του τυφλού. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιταλίας κ. Πολυκάρπου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας. Χριστός Ανέστη!

Χονγκ Κονγκ: Κυριακή Τυφλού 2024, στον Καθεδρικό του Αγίου Λουκά [video]


Πρωί Κυριακής του Τυφλού, 9 Ιουνίου 2024, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Λουκά Χονγκ Κονγκ, λειτουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ κ. Νεκταρίου, ο οποίος -εν τη απολύσει- ομίλησε εμπνευσμένα προς το εκκλησίασμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Φανάρι: Κυριακή Τυφλού 2024, με χοροστασία Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σήμερα, Κυριακή του Τυφλού (9-6-2024), παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιεράρχες του Θρόνου – μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που συνεδριάζει από σήμερα στο Φανάρι. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Πατριάρχης χειροθέτησε νέο Άρχοντα της Μητρός Εκκλησίας. 
Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

"Σιλωάμ, ὃ ἑρμηνεύεται ἀπεσταλμένος"


«Ταῦτα εἰπὼν ἔπτυσε χαμαὶ καὶ ἐποίησε πηλὸν ἐκ τοῦ πτύσματος, καὶ ἐπέχρισε τὸν πηλὸν ἐπὶ τοὺς ὀφθαλμοὺς τοῦ τυφλοῦ καὶ εἶπεν αὐτῷ· ῞Υπαγε νίψαι εἰς τὴν κολυμβήθραν τοῦ Σιλωάμ, ὃ ἑρμηνεύεται ἀπεσταλμένος. ᾿Απῆλθεν οὖν καὶ ἐνίψατο, καὶ ἦλθε βλέπων» (Ιωάν. 9, 6-7)

Θάρρος και ανταμοιβή

Κυριακή του Τυφλού

9/6/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ένα ακόμη από τα θαύματα που επιτέλεσε ο Ιησούς κάνει γνωστό σήμερα ο ιερός συγγραφέας. Ο λόγος για την θεραπεία τού εκ γενετής τυφλού.  

Λόγος στην Κυριακή του Τυφλού

Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

Σήμερα εἶναι ἡ Κυριακή του Τυφλοῦ. Ἐγὼ ὅμως θὰ σᾶς πρότεινα νὰ τὴν χαρακτηρίζαμε ὡς Κυριακὴ τῶν τυφλῶν. Καὶ αὐτὸ διότι, ἂν καὶ βασικὸς πρωταγωνιστής τῆς σημερινῆς περικοπής  παρουσιάζεται ἕνας τυφλὸς ἐκ  γενετῆς, οἱ τυφλοὶ ποὺ ἐμφανίζονται εἶναι περισσότεροι ἀπὸ ἕναν. Καὶ μάλιστα, ἔχουμε κάθε λόγο νὰ πιστεύουμε πὼς ἡ πρόθεση τοῦ Εὐαγγελιστοῦ Ἰωάννου εἶναι ἀκριβῶς νὰ στρέψει τὴν προσοχή μας πρὸς αὐτοὺς καὶ νὰ μᾶς προβληματίσει μὲ τὴν συμπεριφορά τους. Ἀλήθεια, ὅμως, ποιοὶ εἶναι αὐτοί;

Τυφλοί και σοφοί

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Ο Χριστός θεραπεύει κάποιον εκ γενετής τυφλό. Οι Φαρισαίοι όμως εγείρουν θέμα: Η θεραπεία έχει γίνει ημέρα Σάββατο, πράγμα κατ’ αυτούς ανεπίτρεπτο, λόγω της ισχύουσας αργίας του Σαββάτου. Ως εντριβείς γνώστες του μωσαϊκού νόμου, θεωρούν ότι ο Χριστός είναι παραβάτης του νόμου, άνθρωπος αμαρτωλός και, συνεπώς, αποκλείεται να είναι απεσταλμένος του Θεού. Ο πρώην τυφλός όμως παρακάμπτει τα λογικοφανή τους επιχειρήματα. Αντιπαραθέτει μόνο την αναντίρρητη εμπειρία του, παραπέμποντάς τους στο αυτονόητο: Ο άνθρωπος αυτός μου άνοιξε τα μάτια. Αν δεν ήταν «εκ Θεού, ουκ ηδύνατο ποιείν ουδέν». Δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε από αυτά. Ο Θεός ακούει αυτόν που είναι «θεοσεβής και το θέλημα αυτού ποιεί» (Κυριακή του Τυφλού).

Η απάντηση της ταπείνωσης ["Φωνή Κυρίου" Κυριακής Τυφλού, 9.6.24]

«Μη και ημείς τυφλοί έσμεν;» - Θεολογικά σχόλια στην Κυριακή του Τυφλού


Του Λάμπρου Κ. Σκόντζου, Θεολόγου – Καθηγητού

Η έκτη Κυριακή από του Πάσχα είναι αφιερωμένη σε ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα του Κυρίου μας, στη θεραπεία του εκ γενετής τυφλού, το οποίο διασώζει ο ευαγγελιστής Ιωάννης στο Ευαγγέλιό του, με κάθε λεπτομέρεια και το οποίο ενέχει μεγάλες αλήθειες.

Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας: ο μεγάλος δογματικός θεολόγος της Εκκλησίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ,  Θεολόγου - Καθηγητού

Οι αλεξανδρινοί Πατέρες έβαλαν και εκείνοι τη δική τους σφραγίδα στην ανάπτυξη της Θεολογίας της Εκκλησίας μας. Με κέντρο ανάπτυξης των θεολογικών σπουδών την περίφημη Κατηχητική Σχολή, η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας ανέδειξε μεγάλες μορφές. Μια από αυτές είναι και ο άγιος Κύριλλος αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας, ο κορυφαίος δογματικός θεολόγος και υπερασπιστής της Ορθοδοξίας. Αλλά και ένας από τους πλέον συκοφαντημένους Πατέρες και αγίους της Εκκλησίας μας.