e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου


Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου τελέστηκε η αρχιερατική Θεία Λειτουργία προς τιμήν του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιερωνύμου του πενταγλώσσου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος προεξήρχε της Θείας Ευχαριστίας, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου και Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου.

Ελβετία: Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι


Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι γράφει στον λογαριασμό του στο instagram:

Συναντήθηκα με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ευχαριστούμε για την ανθρωπιστική υποστήριξη της Ουκρανίας, ειδικά σε θέματα επιστροφής των παιδιών της Ουκρανίας και ανταλλαγής κρατουμένων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την Ουκρανία


Ἡ Πρόεδρος τῆς Ἑλβετικῆς Συνομοσπονδίας Ἐξοχ. κ. Viola Amherd προσεκάλεσεν ἐπισήμως τήν Α. Θ. Παναγιότητα τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαῖον νά συμμετάσχῃ εἰς τήν Διεθνῆ Διάσκεψιν Κορυφῆς διά τήν εἰρήνην εἰς τήν Οὐκρανίαν, ἡ ὁποία θά πραγματοποιηθῇ τό διήμερον 15-16 τ.μ. Ἰουνίου 2024 εἰς Bürgenstock τοῦ Καντονίου Nidwalden καί εἰς τήν ὁποίαν θά συμμετάσχουν περί τά 100 κράτη καί διεθνεῖς ὀργανισμοί δι᾽ ἐκπροσώπων αὐτῶν ἀνωτάτου ἐπιπέδου. Ὁ Παναγιώτατος εἶναι ὁ μόνος θρησκευτικός ἡγέτης ὁ ὁποῖος προσεκλήθη εἰς τήν Διάσκεψιν Κορυφῆς.

Τουρκία: Σημαντική για την διεθνή ισχύ της χώρας η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης


Σημαντική χαρακτήρισε για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι την απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν τις σχετικές δηλώσεις του κ. Τεκίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk. Στη συνέντευξη αυτήν ο Τούρκος υπουργός Παιδείας δήλωσε:

Άγιος Ιερώνυμος: Ο μεγάλος Ορθόδοξος Πατέρας της Δύσης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού 

Ένας από τους μεγαλύτερους αγίους και Πατέρες της Δυτικής Εκκλησίας είναι και ο άγιος Ιερώνυμος. Φυσικά ομιλούμε για την εποχή που η Εκκλησία σε Ανατολή και Δύση ήταν ενωμένη και η δυτική Χριστιανοσύνη ήταν ορθόδοξη. Οι Πατέρες της Δυτικής Εκκλησίας των πρωτοχριστιανικών χρόνων υπήρξαν σε αγιότητα και θεολογική κατάρτιση εφάμιλλοι των Πατέρων της Ανατολής, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας, την διασάφηση των δογμάτων και τον ευαγγελισμό των λαών που βρίσκονταν στην πλάνη και την παχυλή ειδωλολατρία. 

Άγιος Αυγουστίνος, Επίσκοπος Ιππώνος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – καθηγητού

Ένας από τους μεγάλους Πατέρες και διδασκάλους της αρχαίας δυτικής Εκκλησίας υπήρξε και ο άγιος Αυγουστίνος, επίσκοπος Ιππώνος της Βορείου Αφρικής. Πρόκειται για μια μεγάλη προσωπικότητα, η οποία σφράγισε κυριολεκτικά το ανθρώπινο πνεύμα, δημιούργησε θεολογική σκέψη και έδωσε συγκεκριμένη κατεύθυνση στον δυτικό πολιτισμό.