e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Βανάτο Ζακύνθου: Άγγελμα για την εορτή Παναγίας της Βλαχέραινας (1-2.7.2024)

Κατά το διήμερο 1-2 Ιουλίου 2024, εορτάζει και πανηγυρίζει σεμνοπρεπώς το Βανάτο τα σεπτά Καταθέσια της τιμίας Εσθήτος της Θεομήτορος στον εν Κωνσταντινουπόλει Ναό των Βλαχερνών.

Μήλεσι: Αρχιερατικό Συλλείτουργο κατά το Ετήσιο Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Νιγηρίας Αλεξάνδρου

Σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πάντων και των Αγίων 12 Αποστόλων, 30ή Ιουνίου 2024, στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου) στο Μήλεσι Αττικής, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο και τον Θεοφ. Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο, μετά το πέρας του οποίου έλαβε χώραν το Ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Νιγηρίας κυρού Αλεξάνδρου, Ιεράρχου του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Lagos: Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Νικόδημος [photos-video]

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, ανήμερα της μεγάλης εορτής της Συνάξεως των 12 Αποστόλων, 30 Ιουνίου 2024, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στο Λάγκος πραγματοποιήθηκε η Τελετή Ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Νιγηρίας κ. Νικοδήμου.

Φανερωμένη Βανάτου: Συνεορτάσθηκαν οι Άγιοι Πέτρος, Παύλος, 12 Απόστολοι και Πάντες οι Άγιοι

Με αισθήματα κατάνυξης συνεορτάσθηκαν σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πάντων (30ή Ιουνίου 2024), στον Ναό της Φανερωμένης μας, οι Δώδεκα Απόστολοι, μεταξύ των οποίων ιδιαιτέρως οι Πρωτοκορυφαίοι Πέτρος και Παύλος. 

Κωνσταντινούπολη: Πανήγυρις 2024 των Αγίων 12 Αποστόλων Φερίκιοϊ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε, η μνήμη της Σύναξης των Αγίων Δώδεκα ενδόξων και Πανευφήμων Αποστόλων, την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο ιερό ναό της Κοινότητας μας.

Σόφια, 30.6.24: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ενθρόνιση του Πατριάρχου Βουλγαρίας | Ομιλία Βαρθολομαίου [photos]


Ὁμιλία τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατὰ τὴν Ἐνθρόνισιν τοῦ νέου Μητροπολίτου Σόφιας καὶ Πατριάρχου πάσης Βουλγαρίας  κ. Δανιὴλ 
(Σόφια, 30 Ἰουνίου 2024)

* * *

Ηγούμενος Μονής αποχωρεί από την Εκκλησία της Βουλγαρίας μετά την εκλογή Δανιήλ: "Το όνομα του Πατριάρχη μου είναι Βαρθολομαίος!"

"Σύμφωνα με το εγχειρίδιο της KGB. Συγχαρητήρια στον Πατριάρχη Βουλγαρίας Δανιήλ. Το όνομα του Πατριάρχη μου είναι Βαρθολομαίος!" Αυτό γράφτηκε λίγα λεπτά μετά την εκλογή του νέου πατριάρχη Βουλγαρίας, του ηγούμενου της Μονής Γκίγινας, Αρχιμανδρίτη Νικάνορα.

Ὁ ἅγιος Γερβάσιος Πατρῶν κατά τόν ἅγιο Καλλίνικο, Μητροπολίτη Ἐδέσσης


Μητροπολίτου Ναυπάκτου & Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Ἡ πρώτη ἑορτή τοῦ ἁγίου Γερβασίου τῶν Πατρῶν μοῦ ἔφερε ἀναμνήσεις ἀπό τίς διηγήσεις τοῦ Γέροντός μου, ἁγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Ἐδέσσης, Πέλλης καί Ἀλμωπίας περί αὐτοῦ. Μοῦ διηγοῦνταν συχνά γιά τόν βίο καί τήν πολιτεία του. Τόν γνώρισε ὡς Πρωτοσύγκελλο τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν, ὅταν ἦταν φοιτητής, καί στήν συνέχεια ἀπό τήν διακονία του στήν Πάτρα ἀπό δύο πλευρές.

Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς νέο Πατριάρχη Βουλγαρίας: "Σε αγκαλιάζουμε και αναφωνούμε Άξιος!"


«Το πρώτο πρέπει να στολίζεται με τις αρετές της πίστης, γιατί μια δίκαιη ζωή δείχνει την ορθότητα των διδασκαλιών και την αγνότητα των πράξεων, μαρτυρεί τη θεότητα της πίστης», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος Α΄, ανέφερε δημοσιογράφος του BGNES.

ΑΓΙΟΙ ΓΙΝΕΣΘΕ… (Θεολογικό σχόλιο στην Κυριακή των Αγίων Πάντων)

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

          Η τελευταία Κυριακή της ιερής περιόδου του Πεντηκοσταρίου είναι αφιερωμένη στους Αγίους Πάντες. Η Αγία μας Εκκλησία, κλείνοντας την εορτολογική περίοδο των κινητών εορτών του έτους, προβάλλει και τιμά όλους τους αγίους της, γνωστούς και αγνώστους, όλων των εποχών, θέλοντας να μας υπενθυμίσει ότι ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η αγιότητα, διότι θα πρέπει η επίγεια ζωή μας να είναι μια πορεία αγώνα απόταξης του παλαιού ανθρώπου, κάθαρσης από τα πάθη μας και απόκτησης αρετών. 

Βιογραφική αναφορά στη ζωή και το έργο των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού 

1. Πέτρος

       Ο κορυφαίος αυτός Απόστολος του Χριστού ήταν Ιουδαίος και ονομαζόταν Σίμων. Γεννήθηκε στην μικρή και άσημη πόλη τη Βησθαϊδά. Ο Πατέρας του ονομαζόταν Ιωνάς. Έζησε σε αφάνταστη φτώχεια και στερήσεις. Όμως μεγάλωσε σε περιβάλλον ευσέβειας. Οι γονείς του ανήκαν στους λιγοστούς πιστούς ευσεβείς Ιουδαίους της εποχής τους, οι οποίοι περίμεναν εναγώνια τον Μεσσία και την μεσσιανική εποχή κατά την οποία θα τερματίζονταν η κακοδαιμονία της ανθρωπότητας. Αυτή την πίστη και την ευσέβεια μετέδωσαν στα παιδιά τους. Γράμματα έμαθε ελάχιστα, προφανώς γνώριζε μόνο γραφή και ανάγνωση. Αδελφός του υπήρξε ο πρωτόκλητος Ανδρέας.

Σόφια: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρασημοφόρησε τον Μπόικο Μπορίσοφ, πρ. Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ευρισκόμενος σήμερα (30.6.2024) στη Σόφια της Βουλγαρίας, απένειμε στον αρχηγό του κόμματος GERB Μπόικο Μπορίσοφ την ύψιστη τιμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία η Παμμακάριστος», με την οποία ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο βραβεύονται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ανέφερε δημοσιογράφος του BGNES.

Κέρκυρα: Αρχιερατική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγ. Πάντων πόλεως | Χειροτονία Πρεσβυτέρου

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Πάντων παλαιάς πόλεως Κερκύρας τέλεσε την θεία λειτουργία το πρωί της Κυριακής 30 Ιουνίου 2024 ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας ο φιλορώσος Μητροπολίτης Βιδινίου Δανιήλ

Πριν λίγο, νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας εξελέγη, από το εκλεκτορικό σώμα της εν Βουλγαρία Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Βιδινίου κ. Δανιήλ, έργοις και λόγοις ενάντιος του Οικουμενικού Πατριάρχου και φίλα προσκείμενος στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Σημειωτέον ότι στη Σόφια, για την εκλογή και την ενθρόνιση του νέου Πατριάρχου, πλην των πολλών αντιπροσώπων και επισήμων από διάφορες Εκκλησίες, έχει προσκληθεί και βρίσκεται ήδη εκεί ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Κερί Ζακύνθου: Αρχιερατική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίων Αποστόλων


Πρωί Κυριακής των Αγίων Αποστόλων και των Αγίων Πάντων, 30ή Ιουνίου 2024, στον Ναό των Αγίων Αποστόλων και Αντωνίου, του χωριού Κερί της Ζακύνθου. Κτήτωρ του εν λόγω ναού είναι ο Καθηγούμενος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου. 
        Σήμερα τελέσθηκε εκεί Αρχιερατική Λειτουργία, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Παρών ο Κτήτωρ, Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λιβέρης, και ο νέος Εφημέριος π. Διονύσιος Γιατράς.
[Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Γιατράς]

Βουλγαρία: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Σόφια για την εκλογή και ενθρόνιση νέου Πατριάρχου

Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριαρχης Βαρθολομαιος επισκέπτεται από το βράδυ του Σαββάτου, 29 Ιουνίου 2024, τη Σόφια, ύστερα από πρόσκληση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, προκειμένου να παραστεί σήμερα στην Ενθρόνιση του νέου Προκαθημένου της, που θα ακολουθήσει την εκλογή του από το Εκλογικό Συμβούλιο.

Πάντες οι Άγιοι, τα κοσμήματα της Εκκλησίας


Ομιλία στην Κυριακή των Αγίων Πάντων, από τον π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

«Η μνήμη αύτη των Αγίων απάντων, καθάπερ άλλος ουρανός απαστράπτει, ως ήλιον μεν λάμποντα εν μέσω τον Χριστόν, έχων ως σελήνην δε, την αγίαν Παρθένον, και ως άστρα φαίνοντα, κύκλω Πάντας Αγίους. Διό οι εορτάζοντες αυτήν, νουν και καρδίαν, αεί ελλαμπόμεθα».

Με την αρμόζουσα συστολή στρέφουμε τα μάτια της ψυχής και ατενίζουμε το υψηλότατο πνευματικό ανάστημα Όλων των Αγίων, των οποίων μ’ αισθήματα κατάνυξης και πνευματικής ευφροσύνης τελούμε σήμερα τη μνήμη, αντιλαμβανόμενοι την ουράνια δόξα και χάρη, που ήδη εκείνοι απολαμβάνουν.

«Καὶ ὃς οὐ λαμβάνει τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθεῖ ὀπίσω μου, οὐκ ἔστι μου ἄξιος»

«Καὶ ὃς οὐ λαμβάνει τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθεῖ ὀπίσω μου, οὐκ ἔστι μου ἄξιος» (Ματθ. 10, 38)

Καὶ ἐκεῖνος, ποὺ δὲν παίρνει τὸν σταυρό του καὶ δὲν μὲ ἀκολουθεῖ δὲν μοῦ εἶναι ἄξιος». 

Ο βίος των Αγίων υπήρξε μια ευλογημένη ακρότητα

Κυριακή των Αγίων Πάντων (Α΄ Ματθαίου)

30/6/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ: «Τοσούτον έχοντες περικείμενον ημίν νέφος»

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η τελευταία Κυριακή των κινητών εορτών του έτους, είναι αφιερωμένη στους Αγίους Πάντες.  Η αγία μας Εκκλησία αφιέρωσε αυτή την Κυριακή, για να τιμήσει όλους τους αγίους της, φανερούς και αφανείς, αποστόλους, μάρτυρες, πατέρες, ομολογητές, ασκητές, λαϊκούς, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ακόμη και νήπια, οι οποίοι διέπρεψαν στην πίστη και στην αρετή. Όρισε δε η εορτή των Αγίων Πάντων να εορτάζεται την επομένη Κυριακή από της Πεντηκοστής, όχι τυχαία. Η επιδημία του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο και η ίδρυση της Εκκλησίας δημιουργούν αγίους. Μόνο δια του Αγίου Πνεύματος και εν τη Εκκλησία συνίσταται η αγιότητα. Μόνο μέσα στην Εκκλησία μπορεί να γίνει κάποιος άγιος και ποτέ και πουθενά αλλού. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως τους προ Χριστού ενάρετους και πιστούς της Παλαιάς Διαθήκης δεν τους αποκαλεί αγίους, αλλά δικαίους. 

Παντοτινή γιορτή το Πάσχα


Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Μὲ τὴν Κυριακὴ τῶν Ἁγίων Πάντων κλείνει ὁ μεγαλύτερος κύκλος ἑορτῶν τοῦ ἔτους μὲ ἐπίκεντρο τὸ Πάσχα. Οἱ ἑορτὲς αὐτὲς εἶναι κινητές. Ἐκτείνονται σὲ 18 ἑβδομάδες. Δέκα ἑβδομάδες τοῦ κατανυκτικοῦ Τριῳδίου, ἐκ τῶν ὁποίων οἱ τρεῖς πρῶτες εἰσάγουν προπαρασκευαστικὰ στὶς ἑπόμενες ἑπτὰ τῆς νηστείας (ἕξι τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς καὶ μία τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδας) καὶ ὀκτὼ ἑβδομάδες τοῦ Τριῳδίου τῶν ρόδων (Πεντηκοσταρίου). Ὁ ὑπερτετραμηνιαῖος αὐτὸς κύκλος ἐπηρεάζει βαθιὰ τὸ ἐκκλησιαστικὸ λειτουργικὸ γίγνεσθαι, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ χρωματίζει ἔντονα μὲ τὸ σταυροαναστάσιμο ὕφος του τὴ λατρευτικὴ θεοδρομία τοῦ ὅλου ἐνιαυτοῦ.

Η συμβολή των Αγίων Αποστόλων στο έργο της Εκκλησίας

Γράφει ο ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ, Θεολόγος - Καθηγητὴς

Στίς 30 Ἰουνίου ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία ἑορτάζει μὲ ξεχωριστὴ λαμπρότητα τή Σύναξη τῶν Δώδεκα Ἀποστόλων. Βεβαίως ὑπάρχουν καὶ οἱ προσωπικὲς μνῆμες τους σὲ διάφορες ἡμερομηνίες τοῦ ἔτους, ἀλλὰ μὲ αὐτὸν τὸν συλλογικὸ ἐορτασμὸ τιμᾶται σύμπασα ἡ χορεία τῶν μεγάλων αὐτῶν ἀνδρῶν, οἱ ὁποῖοι ὡς συνεχιστὲς τοῦ σωτηριώδους ἔργου τοῦ Κυρίου ἐπὶ τῆς γῆς, ἔστρεψαν τὸν ῥοῦ τῆς ἱστορίας καὶ ἄλλαξαν κυριολεκτικὰ τὴν μορφὴ τοῦ κόσμου! Ἐμεὶς ὡς συνειδητὸ ἐκκλησιαστικὸ σῶμα γνωρίζουμε τὴν ἀνεκτίμητη προσφορὰ τους στήν ἐδραίωση καὶ ἐπέκταση τῆς Ἐκκλησίας στόν κόσμο καὶ γι' αὐτὸ μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς σεπτῆς τους ἑορτῆς τοὺς ἐναποθέτουμε τήν βαθιὰ μας εὐγνωμοσύνῃ καί τίς εὐχαριστίες μας.

Λόγος Αγ. Λουκά του Ιατρού για την Κυριακή των Αγίων Πάντων


Κάθε ημέρα του έτους η Αγία μας Εκκλησία την αφιερώνει στην μνήμη κάποιου Αγίου ή και μερικών αγίων μαζί. Σ’ αυτούς συγκαταλέγονται οι άγιοι που είναι γνωστοί και έκαναν θαύματα όταν ζούσαν ή από τα λείψανα των οποίων γίνονταν θαύματα.

Λόγος στην Κυριακή των Αγίων Πάντων

Του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ

Ἡ σημερινὴ Κυριακὴ εἶναι ἀφιερωμένη στὴν μνήμη καὶ τὴν τιμὴ πάντων τῶν ἁγίων. Ὄχι μόνον ἐκείνων, τῶν ὁποίων τὰ ὀνόματα κατέγραψε ἡ συνείδηση τῆς Ἐκκλησίας μας, ἀλλὰ καὶ ἑνὸς ἀμέτρητου πλήθους ἀνωνύμων ἁγίων, οἱ ὁποῖοι, ἂν καὶ γιὰ διάφορους λόγους, παρέμειναν ἀφανεῖς καὶ ἄγνωστοι, βρίσκονται καταγεγραμμένοι ὡς πολῖτες τῆς Οὐρανίου Βασιλείας. Δὲν μένουν ὅμως μακριά μας. Ἀνώνυμοι καὶ ἐπώνυμοι ἅγιοι, παλαιοὶ καὶ σύγχρονοι, σὰν νέφος, ὅπως ἀναφέρει ὁ Ἀπόστολος Παῦλος (Ἑβρ. 12,1), μᾶς σκεπάζουν διαρκῶς μὲ τὴν Χάρη τους καὶ ἐνισχύουν τὸν καθένα μας στὸν προσωπικό του ἀγῶνα.

Η δωδεκάπυρσος λυχνία των Αποστόλων ["Φωνή Κυρίου", 30.6.2024]