e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Υπαίθρια Παράκληση 2024 στον ευκτήριο οίκο της Παλαιάς Βλαχέραινας Βανάτου

Δειλινό Δευτέραςς, 2ας Ιουλίου 2024, με βαρύ θερμό καιρό και ψιχάλες, εψάλη -όπως κάθε χρόνο- υπαίθριος Παρακλητικός Κανόνας προς την Παναγία, με Αρτοκλασία, στον τόπο της παλαιάς Βλαχέραινας, στο κέντρο του Βανάτου εν Ζακύνθω, ευκαιρίας δοθείσης από τη σημερινή εόρτια ανάμνηση της Καταθέσεως της τιμίας Εσθήτος Της στον κωνσταντινουπολίτικο Ναό των Βλαχερνών.

Αργάσι Ζακύνθου: Αρχιερατική Λειτουργία 2024 στην Παναγία τη Βλαχέραινα


Πρωί Τρίτης, 2.7.2024, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Βλαχέραινας Αργασίου Ζακύνθου, τελέστηκε Αρχιερατική Λειτουργία, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Ακολούθησε η καθιερωμένη μικρή λιτάνευση στους γύρω χώρους.

Κωνσταντινούπολη: Η πανήγυρις της Καταθέσεως της θεομητορικής Εσθήτος στις Βλαχέρνες

Η εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου εορτάστηκε πανηγυρικά την Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024, στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη.

Βανάτο Ζακύνθου: Πανηγυρική Λειτουργία 2024 στη Βλαχέραινα. Ανάρπαστος ο "Κουμπόστος"


Πρωί Δευτέρας, 2 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε εόρτια Ευχαριστιακή Σύναξη στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγίας της Βλαχέραινας (της οικογενείας των μακαριστών Τιμοθέου και Νίκης Παράσχη), εδώ στο Βανάτο, ενθυμούμενοι λειτουργικά το ιστορικό γεγονός της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Θεομήτορος στον εν τη Κωνσταντινουπόλει ξακουστό Ναό των Βλαχερνών.

Ο όρκος στη μάνα και η παλιά γειτονιά

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Κάποια χρόνια πίσω.

Μαθαίνοντας ότι πέθανε «ο σινιόρος», Ιταλός γείτονας, θεώρησα σωστό, να χτυπήσω για πρώτη φορά, την πόρτα της σινιόρα Μαρίας για να συλλυπηθώ και όχι να της μιλήσω από τον κοινό φράχτη που μας ένωνε/χώριζε και που συνήθως, όταν βλεπόμαστε ή ακουγόμαστε από τον πίσω κήπο του σπιτιού της που κατέληγε στον πλαϊνό τοίχο του σπιτιού μου, πιάναμε την κουβέντα.

Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, ο ελεήμων και ομολογητής Επίσκοπος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η ρωσική Ορθοδοξία έχει να παρουσιάσει ένα μεγάλο νέφος αγίων, το οποίο κοσμεί το αγιολογικό στερέωμα της Εκκλησίας μας. Ιδιαίτερα ανάδειξη αγίων έχουμε στα νεότερα χρόνια, όταν η Ρωσική Εκκλησία είχε εισέλθει στις γνωστές ιστορικές της περιπέτειες. Ένας από τους σύγχρονους επιφανείς Ρώσους αγίους είναι και ο άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, Επίσκοπος Σανγκάης και Σαν Φρανσίσκο, της ορθοδόξου ρωσικής διασποράς. 

Γράμμα Επιφανίου Κιέβου προς τον νέο Πατριάρχη Βουλγαρίας

Με ένα ευγενικό και αδελφικό γράμμα, εκχύλισμα της αγαπώσης καρδίας του, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ απέστειλε τα συγχαρητήριά του στο νέο Πατριάρχη Βουλγαρίας Δανιήλ, καλώντας τον ταυτόχρονα να τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά της ρωσικής εγκληματικότητας, όπως το είχε πράξει ο προκάτοχός του, μακαριστός Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος.

Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Καταδίκη σχολιάστριας για κατ᾽ εξακολούθησιν συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση

Καταδίκη της Βασιλικής Μώραλη για κατ᾽ εξακολούθησιν συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ανακοινώνει την, από 18ης Ιουνίου 2024, απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας, σύμφωνα με την οποία η κ. Βασιλική Μώραλη καταδικάστηκε σε έντεκα (11) μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή, εξ αιτίας της αξιόποινης δραστηριότητάς της, που αφορούσε σε κατ’ εξακολούθησιν συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση δια του Διαδικτύου.