e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συγχαίρει τον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Βουλγαρίας

Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Ἀφρικῆς κ.κ.Θεοδωρος Β’, εξ αφορμής της εκλογής του Μακαριωτάτου κ. Δανιήλ από Μητροπολίτου Βιδινίου εις Μητροπολίτην Σόφιας και Πατριάρχη πάσης Βουλγαρίας, απέστειλε προς Αυτόν το ακόλουθο συγχαρητήριον Πατριαρχικό Γράμμα:

Στον Οικουμενικό Πατριάρχη Ρουμάνοι νέοι από την Παιδόπολη της νήσου Πρώτης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2024, σε ακρόαση, όμιλο Ρουμάνων ορθοδόξων νέων, οι οποίοι φιλοξενούνται αυτήν την περίοδο στην Πατριαρχική Κατασκήνωση της Παιδόπολης στη νήσο Πρώτη.

Καταστάρι Ζακύνθου: Ιερατικό Συλλείτουργο τιμώντας τον Άγιο Προκόπιο


Πρωί Δευτέρας, 8ης Ιουλίου 2024, στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Προκοπίου του Μεγαλομάρτυρος, Μετόχιο της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, στην κωμόπολη του Κατασταρίου Ζακύνθου. 

ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΩι 2024. Ποιητικόν κανίσκιον π. Παν. Καποδίστρια

Bάθρο ταπείνωσης ἡ δύναμή Σου

διάσειστο πάντως, θεμελιωμένο σέ μνήματα προγονικά

Ροές Ἱστορίας οἱ στίχοι τοῦ μανδύα Σου

Θαμπωμένο βλέπεις τό τζάμι πρός τόν Κεράτιο

λονυχτίς ὡστόσο τά ὀστᾶ τῶν προπατόρων ἁρμολογιοῦνται

Λογίζονται ὁλοζώντανοι καί Σέ στηρίζουν

λόρθοι καί παμφώτεινοι καί ἀποφασισμένοι

Μάϊος θά ‘ ναι πάλι

«νάστα» θά πεῖς κι ὅλα θά διαλυθοῦν τά πένθη μας

δού, λοιπόν, πῶς νοσταλγοῦνται τά Ἔσχατα

νειρα καί χρυσόνειρα σαρκώνονται ἀπ’ τό μέλλον

Σίγα καί ἀφουγκράσου τήν αὐγή, καθώς νικᾶ τή νύχτα!

[Βανάτο Ζακύνθου, Ιούνιος 2024}


Ζάμπια: Ετήσιο Μνημόσυνο Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλεξάνδρου

Την Κυριακή, 7 Ιουλίου 2024, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη, μετά το τέλος της οποίας έλαβε χώρα το Ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Νιγηρίας κυρού Αλεξάνδρου, Ιεράρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Ίμβρος: Νέα πνοή δίνει η επαναλειτουργία των σχολείων – Νέα ζευγάρια επιστρέφουν στο νησί

Σχεδόν πεντέμισι χιλιάδες Ρωμιούς κατοίκους είχε η Ίμβρος στα μέσα της δεκαετίας του 1960, δηλαδή πριν 60 χρόνια, όταν και η τουρκική κυβέρνηση εφήρμοσε μια σειρά μέτρων σε βάρος της προστατευόμενης από τη Συνθήκη της Λοζάννης μειονότητας. Με την απόφαση 35/27.3.1964 του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας της Τουρκίας ξεκίνησαν μαζικές απαλλοτριώσεις καλλιεργήσιμης γης, ιδρύθηκαν ανοικτές αγροτικές φυλακές για βαρυποινίτες, ενώ με ειδική νομοθετική ρύθμιση απαγορεύτηκε η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Τα επτά μειονοτικά σχολεία με τους σχεδόν 700 μαθητές και τους 30 δασκάλους, έκλεισαν. Πολύ σύντομα το νησί άδειασε από τους νέους που έφυγαν, οι λιγότεροι με κατεύθυνση της Κωνσταντινούπολη και οι περισσότεροι για την Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και την Αυστραλία.

Ομιλία Μητροπολίτου Σουηδίας στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής - Metropolitan Cleopas' Speech at the Clergy-Laity Congress of the Holy Archdiocese of America


Ομιλία Μητροπολίτου Σουηδίας Κλεόπα

στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής

 

Speech by His Eminence Metropolitan Cleopas of Sweden and All Scandinavia

at the Grand Banquet of the 47th Biennial Clergy-Laity Congress

of the Holy Archdiocese of America

San Diego, 4th of July, 2024

Άγιος Προκόπιος, ο Μεγαλομάρτυς Αθλητής του Χριστού

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

      Η εποχή των διωγμών των πρωτοχριστιανικών χρόνων είναι η πλέον ηρωική περίοδος της Εκκλησία μας, η οποία ανέδειξε μέγα νέφος καλλίνικων Μαρτύρων. Απέρριψαν την ειδωλολατρία, όρθωσαν το ανάστημά τους στους ισχυρούς διώκτες τους και ομολόγησαν την πίστη τους στο Χριστό, χύνοντας το άγιο αίμα τους και δίνοντας τη ζωή τους για Εκείνον. Ένας από αυτούς υπήρξε ο μεγαλομάρτυς Προκόπιος.