e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Το Πρόσφορο, κάτι σαν μήτρα του Άρτου της ΖωήςΤο Πρόσφορο ή, αλλιώτικα, Λειτουργιά, αποτελεί καίριο σημείο και στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ της λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας μας, διατρέχοντας διαιώνια την Ιερά μας Παράδοση.

Από το κέντρο αυτού του ειδικού ψωμιού -το οποίο ζυμώνουν (ή πρέπει να ζυμώνουν) με ιδιαίτερη προετοιμασία και ψυχική συστολή οι ενορίτες- προέρχεται ο Άρτος της Ζωής, ο Οποίος, μετά τη μεταβολή, καθίσταται τόπος και τρόπος θαυμαστής-θαυματουργικής εγκοσμίωσης του Ίδιου του Θεού μας, εδώ και τώρα, σήμερα και κάθε μέρα.


ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

3 φλυτζάνια τσαγιού σκληρό αλεύρι
2 φλυτζάνια τσαγιού μαλακό αλεύρι
2 φλυτζάνια τσαγιού νερό χλιαρό
1 κουτάλι του γλυκού αλάτι
Ελάχιστη μαγιά νωπή, όση ένα αμύγδαλο
[Είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί αλεύρι για όλες τις χρήσεις].

Βέβαια, προαπαιτούνται καθαρά σκεύη και η ειδική σφραγίδα, η οποία φαίνεται και στη δημοσιευόμενη εδώ φωτογραφία.
Κάτι επιπλέον που πρέπει να προσεχθεί είναι, ότι το Πρόσφορο ζυμώνεται δυο τουλάχιστον μέρες πριν χρησιμοποιηθεί, ώστε να χαράσσεται ευκολότερα από τον ιερέα κατά την ώρα της Προσκομιδής.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
κατά την ώρα της προετοιμασίας του ζυμώματος Προσφόρου

*"Εις το Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν".
* Το τρισάγιο: "
Άγιος ο Θεός... Παναγία Τριάς... Πάτερ ημών...".
* Στη συνέχεια, μπορεί να ειπωθεί μια προσευχή, σαν την παρακάτω:
"Κύριε Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτή την ιερότατη στιγμή, κατά την οποία, με τα χέρια μου τα χωματένια, αξιώνομαι να ζυμώνω τα Δώρα της Αγάπης και της Ανοχής Σου.
Σε παρακαλώ, στείλε το Πνεύμα Σου το Άγιο, να ευλογήσει αυτά εδώ τα δώρα, ώστε να γίνουν ευπρόσδεκτα στην Αγία Τράπεζα, καθιστάμενο το ψωμί αυτό Άρτος Ζωής και Σώμα Σου πανάχραντο. Δέξου τα, λοιπόν, όπως δέχθηκες στ' αρχαία χρόνια τη θυσία του Άβελ, τα δώρα των Μάγων, τα δάκρυα του Πέτρου και τη μετάνοια του Ληστή, εμέ δε αξίωνέ με να Σού τα προσφέρω, παραβλέποντας -ως ελεήμονας που είσαι- τον χαμερπή εαυτό μου, τώρα και πάντα. Γένοιτο!"
*Καταλήγουμε με το "Δι΄ ευχών των αγίων πατέρων ημών...".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να σας πώ τη δική μου συνταγή του Πρόσφορου? Κατ αρχήν χρησιμοποιώ το προζύμι που πιάνω την ημέρα του Σταυρού με το βασιλικό. Ξέρετε. Αν και φέτος δεν κατάφερα να πιάσω και μου έδωσε μιά φίλη απο το δικό της. Βάζω ενάμισυ φλυτζάνι νερό μόλις χλιαρό και 4και μισό αλεύρι που είναι καλύτερο το κίτρινο που είναι πολύ λεπτό. Ελάχιστο αλάτι. Κρατάω προζύμι για την επόμενη φορά. Του βάζω τη σφραγίδα και τρυπάω πολύ συμμετρικά σε πολλά σημεία. Ωσπου να φουσκώσει το έχω σε προθερμασμένο φούρνο στους 35-40 βαθμούς. Όταν φουσκώσει το ψήνω στους 160 βαθμούς στον αέρα για περίπου μιά ώρα. Όταν ψηθεί το βάζω ανάποδα σε πετσέτα για να μή κάνει υγρασία απο κάτω. Ευχαριστώ για την προσευχή που μας δώσατε. Εγώ έλεγα όλη την ώρα Υπεραγία Θεοτόκε κλπ.

P. Kapodistrias είπε...

@ Τατιάνα Κ., ευχαριστούμε πάρα πολύ για την καλοσύνη να καταγράψεις την δική σου συνταγή!