e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Η εορτή του Αγίου Λουκά στην Κουκουναρία

Ο μικρός συνοικισμός της Κουκουναρίας ανήκει διοικητικά στο Μπανάτο. Όμως αποτελεί ξεχωριστή και αυτόνομη Ενορία. Εννοείται, ότι οι κάτοικοι της δικής μας Ενορίας, του κεντρικού Μπανάτου δηλαδή, με τους Κουκουναριώτες δεν έχουμε διαφορές, αλλά συνεργαζόμαστε κατά πάντα ως καλοί συγχωριανοί.

Εφημέριος της δεύτερης αυτής Ενορίας του χωριού μας είναι ο επίσης συγχωριανός μας π. Ιωάννης Ζαρκάδης, καλός λευίτης και υπερπολύτεκνος. Επειδή όμως αυτές τις μέρες ασθένησε ο παπα-Γιάννης, εκλήθη ο δικός μας Εφημέριος, να τελέσει τα λειτουργικά της εορτής του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή ΛΟΥΚΑ, μια κι εδώ υπάρχει ένας όμορφος ναΐσκος, επ' ονόματι του Αγίου.
Ο ναός αυτός είναι οικογενειακός των Κουρτεσαίων, δηλαδή των απογόνων Κληρονόμων σήμερα των μακαριστών Λουκά και Σπύρου Κουρτέση. Πριν από τους Σεισμούς του 1953 ήταν περικαλλής, με τέμπλο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Αμέσως μετά τους Σεισμούς, ο Λουκάς Κουρτέσης μερίμνησε, ώστε ν' αποκατασταθεί ο ναός, όσο γινόταν. Ξαναχτίστηκε κοντύτερος και χαμηλότερος, ενώ ξαναστήθηκε το μπαρόκ τεχνοτροπίας τέμπλο, δίχως το Δωδεκάορτό του.
Σήμερα το πρωί τελέσθηκε, λοιπόν, από τον π. Παναγιώτη η επίσημη Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία, στην οποία εκκλησιάστηκαν οι περίοικοι. Οι στιγμές ήταν συγκινητικές κι ευφρόσυνες. Αυτό ακριβώς τόνισε μεταξύ άλλων και ο π. Παναγιώτης στο Κήρυγμά του:

"Η τέλεση της Θείας Ευχαριστίας αποτελεί την κατεξοχήν Χαρά της Εκκλησίας μας, διότι πρόκειται για το κορυφαίο Γεγονός της στεγνής και στυγνής καθημερινότητάς μας. Ο ίδιος ο Θεός κατέρχεται από ύψος της μεγαλοσύνης Του, προσφέροντας το Σώμα και το Αίμα Του δωρεάν προς τους ανθρώπους, ούτως ώστε εμείς να λάβουμε εμπειρία των άκτιστων Ενεργειών Εκείνου.

Κάτι ανάλογο έπραξε και ο Ευαγγελιστής Λουκάς: Μετέφερε δια του Ευαγγελίου του στην ανθρωπότητα κάθε εποχής, την εμπειρία των Αποστόλων και πρώτων χριστιανικών χρόνων περί του Ιησού, ως Μεσσία και Λυτρωτή και Ελπίδας μας"!

Μετά τη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο των Κτητόρων, η Κυρία Αικατερίνη χήρα Λουκά Κουρτέση (συνταξιούχος Δασκάλα και μέλος της ΧΕΝ Ζακύνθου) προσέφερε καφέ στο ολάνθιστο σπίτι της.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

π'' Παναγιωτη μας ελειψες
σε ασπαζομαι

Φαίδρα Φις είπε...

Πατέρα Παναγιώτη με άγγιξε βαθιά το κείμενο στα εισαγωγικά.
Είναι συγκινητικές και οι φωτογραφίες από το μικρό εκκλησάκι
και όλη η ατμόσφαιρα αποπνέει μια κατάνυξη γαλήνια.

σας φιλώ

Porfyrogennitos είπε...

Και του χρόνου!

panagiotisandriopoulos είπε...

Το μεγαλείο του ταπεινού!!!