e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου

Σήμερα, μετά το Προσκύνημα στον Όσιο Ιωσήφ τον Σαμάκο, στο Γαϊτάνι Ζακύνθου, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας (τον οποίον συνοδεύει διαρκώς ο φιλοξενών Μητροπολίτης Ζακύνθου) υποδέχτηκαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας, ο ιδιαίτερος του Γραφείου Πρεσβύτερος Αντώνιος Καλόφωνος, ο Γραμματέας ΙΜΖ και Μητροπολιτικού Συμβουλίου Πέτρος Παράσχης, οι Λογιστές Διονύσιος Πλέσσας και Ανδριανή Καμπιώτη. Εκεί παρευρέθησαν επίσης ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης (Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης), ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης (Ηγουμενεύων της Μονής Σπηλαιωτίσσης Ορθωνιών και υπεύθυνος επί των Αιρέσεων Ι.Μ.Ζ.), ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης (Κατηχητής Ι.Μ.Ζ. και Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ζακύνθου) και άλλοι συνεργάτες της Μητρόπολης.

Κατ' αρχήν ο Σεβ. Ζακύνθου ξενάγησε τον Πατριάρχη στο προσωπικό του Γραφείο, δείχνοντάς του τα έργα ζακυνθινής αγιογραφικής τέχνης, τα οποία φυλάσσονται στην αξιόλογη Πινακοθήκη του Μεγάρου.




Ακολούθησε μικρή δεξίωση στην Αίθουσα του Μητροπολιτικού Θρόνου, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να χαρούν την άνετη και σεμνή παρουσία του προεστώτος του δευτερόθρονου Πατριαρχείου. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα εγκάρδια. Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου αναφέρθηκε στα βασικά ιστορικά ενός εκάστου από τους εικονιζόμενους στα πορτρέτα της σάλας αυτής παλαιούς Μητροπολίτες του νησιού.






Αμέσως μετά βγήκαν οι απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες με τον Μητροπολίτη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο, τους Γραμματείς και τους Λογιστές. Ο Πατριάρχης διαρκώς χαμογελαστός κι ευπροσήγορος!




Τέλος επισκέφτηκε κι ευλόγησε το Γραφείο του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, όπου θαύμασε ιδιαίτερα τις προσωπογραφίες των Πρωτοπαπάδων της Ζακύνθου, που εκτίθενται εκεί. Θύμισε μάλιστα, ότι κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας στην γενέτειρά του Κρήτη, οι υποψήφιοι Κληρικοί της Μεγαλονήσου κατέφευγαν στη Ζάκυνθο για να χειροτονηθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: