e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Αντίδωρο αγάπης από τη Ζάκυνθο στο Μητροπολίτη

Εφημερίδα ΗΜΕΡΑ ΤΣΗ ΖΑΚΥΘΟΣ σήμερα

Τιμή στα 70 χρόνια από την γέννησή του (1939), στα 50 (1959), από την εγκαταβίωσή του στο όρος Σινά, στα 33 (1976) από την χειροτονία του σε Επίσκοπο και στα 15 (1994) από την ενθρόνισή του στη Ζάκυνθο, απέδωσε στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας έκδοσης τιμητικού τόμου, που αναφέρεται στον ίδιο.
Σε μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αρκαδίων στο Σαρακινάδο, παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρου, των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιεωρονύμου, εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, καθώς και πλήθους Ιεραρχών και Αρχιερέων, παραδόθηκε στο Δεσπότη του νησιού ο τιμητικός τόμος «Φιόρα τιμής για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Β΄ – Συνετό».
Το «παρών» στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου, έδωσαν και οι αρχές του τόπου, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής, ο Νομάρχης, οι Δήμαρχοι, η πρόεδρος του ΕΘΠΖ, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των παραγωγικών φορέων και αρκετοί Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Επίσης, στη Ζάκυνθο γι’ αυτό το σκοπό, βρέθηκε η πρώην Νομάρχης, Κατερίνα Κουταλά (εκτελούσε χρέη Νομάρχη Ζακύνθου, το έτος ενθρόνισης του Μητροπολίτη), ο πρώην Βουλευτής, Διονύσης Γκούσκος κ.α.
Στην ίδια εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε και η τιμητική ανακήρυξη του Σεβασμιοτάτου ως Επίτιμου Καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, από τον πρόεδρό του Ιδρύματος, Γιώργο Καλκάνη και τον τοπικό προϊστάμενο, Αριστοτέλη Μαρτίνη.
Στις σύντομες ομιλίες στους οι παρευρισκόμενοι προκαθήμενοι των εκκλησιών, εξήραν το έργο του Μητροπολίτη μας, ενώ θυμήθηκαν σημαντικές στιγμές από την μακρά φιλία τους. Σημαντική και η επιστολή που διάβασε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Οι στιγμές ήταν εξόχως συγκινητικές.
Ακολούθησε μια εξαιρετική ομιλία του Μητροπολίτη με θέμα «Θεολογική Οικολογία».
Στο τέλος της εκδήλωσης ακούστηκαν ψαλμοί και άσματα από τις Ζακυνθινές χορωδίες «Αγίου Διονυσίου», «Φανερωμένης» ενώ οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος απέδωσαν τρία χαρακτηριστικά τραγούδια από την πλούσια μουσική παράδοση του τόπου μας. Η εκδήλωση έκλεισε με τα ευχαριστήρια από τον Δεσπότη και τον πολυχρονισμό του από τους Τραγουδιστάδες.
Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Α’ Πανελληνίου Συνεδρίου με θέμα «Προσκυνηματικές περιηγήσεις-Τα Επτάνησα ως Πανορθόδοξοι Προσκυνηματικοί Προορισμοί», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν χθες.

Πολύτιμο συγγραφικό έργο
Αναφερόμενος στη σύνταξη του τόμου ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Πρωτοπρεσβύτερος, Παναγιώτης Καποδίστριας, στάθηκε στους τοπικούς συντελεστές, όπου εκτός του ιδίου, ήταν οι Αρχιμανδρίτες Διονύσιος Λυκογιάννης και Δανιήλ Μπιάζης και οι συγγραφείς – ποιητές Διονύσης Σέρρας και Διονύσης Φλεμοτόμος. Χαρακτήρισε το βιβλίο των 1.036 σελίδων «τόμο ποιότητας και ουσίας», που περιέχει θέματα τοπικά και πάσης φύσεως, διαφόρων επιστημών.
Στην παρουσίαση προχώρησε ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Γόνης, που συμμετείχε και στη σύνταξη του βιβλίου. Όπως είπε, στον τόμο περιέχονται 67 εργασίες από 71 άτομα, μία εκ των οποίων του Πρωτοπρεσβύτερου, Παναγιώτη Καποδίστρια, που αναφέρεται στη ζωή του Μητροπολίτη.
Με κείμενά τους συμμετέχουν επίσης, 6 Μητροπολίτες εκ των οποίων 4 της Εκκλησίας της Ελλάδος, και 2 από άλλα Πατριαρχεία. Στον τόμο εμπεριέχονται εργασίες από τα Πανεπιστήμια Αθηνών (16), Θεσσαλονίκης (5), Θράκης (3), Ιονίου (2), του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Ακαδημίας Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (από 1). Επιπλέον, εμπεριέχεται εργασία καθηγητή του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.
Το περιεχόμενό του, σύμφωνα με τον κ. Γόνη, χωρίζεται σε δύο μέρη, το ένα με τους προλογισμούς των ιερέων και το άλλο με άρθρα και μελετήματα. Επίσης, υπάρχουν εργασίες για την εκκλησιαστική ιστορία τόσο του νησιού, όσο και της υπόλοιπης χώρας, για την Παλαιά και την Κενή Διαθήκη, καθώς και για σύγχρονα προβλήματα της Εκκλησίας.
Πρόκειται για «τόμο αντικείμενο μελέτης και ευρύτερων χρήσεων για τους μελετητές του μέλλοντος», δήλωσε ο κ. Γόνης, ενώ η παράδοσή του βιβλίου στον Μητροπολίτη, πραγματοποιήθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας, κ.κ. Θεόδωρο, μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα.

Οι χαιρετισμοί
Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε τον τόμο “αντίδωρο αγάπης”, ενώ “γύρισε” 25 χρόνια πίσω, στην ενθρόνισή του στην Οδησσό και ευχαρίστησε τον Δεσπότη για τη βοήθειά του στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην Αλεξάνδρεια.
Ανάλογα ήταν τα λόγια και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, που απευθυνόμενος προς τον Σεβασμιότατο, τόνισε πως δεν γεννήθηκε για τα χαμηλά. “Η Ιθάκη σας βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το ανέφικτο, αλλά πολύ πιο ψηλά από το εφικτό”, σημείωσε και θυμήθηκε τα χρόνια της Χούντας, όταν και οι δύο φοιτούσαν στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πως με τη συμβολή τους σταμάτησαν οι ανακρίσεις πριν καν ξεκινήσουν.
Τη χαρά της Εκκλησίας της Ελλάδος, στους σταθμούς της ζωής του Μητροπολίτη, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, λέγοντας πως ό,τι κάνει ο κ.κ. Χρυσόστομος, δεν το κάνει περιμένοντας ανταμοιβή, αλλά από αγάπη.
Για γιορτή που αφορά όλο το ποίμνιο της Ζακύνθου έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και για τέλειο Ιεράρχη, μίλησε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Μητροπολίτης Καπητωλιάδος Ησύχιος. Ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ.κ. Δαμιανός, όπως και οι υπόλοιποι Αρχιερείς, κάλεσε το Μητροπολίτη να παραμείνει στη θέση του.
Με την ανακήρυξή του ως Επίτιμου Καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας, στον Μητροπολίτη χαρίστηκε από τον κ. Καλκάνη ένα αντίγραφο ποντιακού δισκοπότηρου και διαβάστηκε η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΑΤΕΙ.

Προετοίμασε την αποχώρησή του
Φανερά συγκινημένος στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Σεβασμιότατος είπε ότι θα ήθελε να γιορτάζει τα 35 έτη της παρουσίας του στο νησί και ζήτησε από τον Θεό να συγχωρέσει όλους όσους τον δυσκόλεψαν να συμβεί αυτό τότε.
Ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στην τελετή, λέγοντας ότι ήταν ιδέα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει τη συγκεκριμένη μέρα ποτέ. Δεν παρέλειψε μια μικρή και συγκινητική αναφορά στην εκκλησιαστική του ζωή από μωρό ως και τις μέρες μας.
Τέλος, άφησε την πόρτα της αποχώρησής του “ανοιχτή” σημειώνοντας: “Νομίζω ότι και αν ακόμα οι σωματικές μου δυνάμεις μου επιτρέπουν να συνεχίσω την πορεία, πρέπει να φύγω, γιατί κινδυνεύω ανά πάσα στιγμή.
Μπορεί να συμβεί στη ζωή του ανθρώπου, να απογοητεύσω. Είναι η καλύτερη ώρα. Δεν το λέω απόψε, είμαι έτοιμος όμως από καιρό. Σας ευχαριστώ, ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα”.

Δάκρυσε ο Χρυσόστομος
Οι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος» συνοδευόμενοι από ορχήστρα απέδωσαν τρία χαρακτηριστικά μουσικά κομμάτια, στενά συνδεδεμένα με την Ζακυνθινή και γενικότερα Επτανησιακή παράδοση. Ήταν μια σπάνια μελοποίηση της “Ξανθούλας” του Διονυσίου Σολωμού, από τον Νικόλαο Μάτζαρο, ο “Φιλόπατρις” του Ανδρέα Κάλβου, μελοποιημένος από τον Δημήτρη Λάγιο και τέλος ένα ξεχωριστό μουσικό κομμάτι σε στίχους αγνώστου, που γράφτηκαν το 1884 για την εορτή του μητροπολίτη την παραμονή των Φώτων (Λεξικό Λεωνίδα Ζώη Β τόμος) και μελοποίηση – ειδικά για την προχθεσινή βραδιά και ως ιδιαίτερη τιμή στο Μητροπολίτη μας – από τον Ζακυνθινό συνθέτη και μαέστρο, Παναγιώτη Μαρίνο. Κατά τη διάρκεια της μουσικής εισαγωγής σε γιγαντοοθόνη προβάλλονταν εικόνες από την πορεία της ζωής του Μητροπολίτη μας. Η στιγμή ήταν άκρως συγκινητική για όλους και οδήγησε σε υψηλή συναισθηματική φόρτιση τον τιμώμενο.
Τα δάκρυα δεν μπορούσαν να κρυφτούν, ενώ την στιγμή της αποφώνησης ο Μητροπολίτης μετέδωσε την φόρτισή του σε όλους τους παρευρισκομένους, γεμίζοντάς τους ανθρώπινη συγκίνηση. Οι στιγμές εκείνες χαράχτηκαν στην ιστορία του τόπου.Δεν υπάρχουν σχόλια: