e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Νέος Μητροπολίτης Ζακύνθου εξελέγη ο από Φωτικής Διονύσιος Δ΄ ο Σιφναίος


Χαράς ευαγγέλια για την Μητρόπολη Ζακύνθου και ολόκληρη την Εκκλησία της Ελλάδος! Πριν λίγα μόλις λεπτά η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με 53 ψήφους κανονικές, εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Ζακύνθου τον μέχρι τώρα Επίσκοπο Φωτικής κ. Διονύσιο, ιδιαίτατα αγαπητό Ιεράρχη τόσο στους πολυαπαιτητικούς Ζακυνθινούς, όσο και την απανταχού Ορθοδοξία!

Η ευχάριστη είδηση έφθασε ήδη στο νησί των Αγίων και των Ποιητών και ολοένα τα Καμπαναρία (με προεξάρχον αυτό του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου) αναμεταδίδουν την χαρμόσυνη είδηση από άκρη σε άκρη, ενώ οι Ζακυνθινοί -όπως πληροφορούμαστε- βγαίνουν στους δρόμους περιχαρείς για την καλή εξέλιξη!

Όλοι ευχόμαστε ο Διονύσιος ο Δ΄ (διαδεχόμενος τρεις σπουδαίους Ιεράρχες Διονυσίους, τον Α΄ Δελάζαρη, τον Β΄ Λάτα και τον Γ΄ Πλαίσα) να συνεχίσει και να επαυξήσει το έργο του προκατόχου του Μητροπολίτου Χρυσοστόμου του Συνετού, δικαιώνοντας την αγάπη και τον σεβασμό, που τού έχει μέχρι σήμερα επιφυλάξει ο λαός της Ζακύνθου

Βιογραφικό του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄

Ο νέος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ (κατά κόσμον Δημήτριος Σιφναίος) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954, γιος του Γεωργίου, καταγομένου από την Πάρο και της Ιωάννας, θυγατέρας του αειμνήστου Ζακυνθινού ιερέα Διονυσίου Καμβάση. Σημειωτέον ότι η γιαγιά του, Πρεσβυτέρα Αγγελική, ήταν ανιψιά του μακαριστού Μητροπολίτη Ζακύνθου Διονυσίου Γ΄ του Πλαίσα.

Ο κ. Διονύσιος, μετά τα εγκύκλια γράμματα, φοίτησε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή (απόφοιτος 1976), στην Πατμιάδα Σχολή, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1983.

Μοναχός εκάρη στις 14 Αυγούστου 1977, στην Μονή Πεντέλης, από τον τότε Ηγούμενό της Επίσκοπο Δωδώνης κ. Χρυσόστομο Συνετό, από τον οποίο χειροτονήθηκε αφ’ ενός μεν Διάκονος την επομένη (Δεκαπενταύγουστο 1977), αφ’ ετέρου δε Πρεσβύτερος στις 17 Δεκεμβρίου 1983, λαμβάνοντας συνάμα το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Ως Διάκονος υπηρέτησε στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και αργότερα ως Ιεροκήρυκας, κατ’ αρχήν στην Μητρόπολη Λαγκαδά (1.5.1983-30.7.1984) και ακολούθως στην Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού, όπου, παράλληλα με τα ιεροκηρυκτικά καθήκοντά του, επιδόθηκε με υποδειγματική προσήλωση στους ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς της Εξομολόγησης, της Νεότητας, της αντιμετώπισης των Αιρέσεων και όπου τον έταξαν οι κατά καιρούς προϊστάμενοί του.

Με πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου εξελέγη βοηθός Επίσκοπος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Φωτικής, στις 10 Μαΐου 2010 και χειροτονήθηκε -εντολή Αρχιεπισκόπου- από τον Γέροντά του Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο Β΄ στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Καισαριανής, στις 13 Μαΐου 2010.

Μητροπολίτης Ζακύνθου εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Ελλάδος στις 7 Οκτωβρίου 2011, σε διαδοχή του παραιτηθέντος Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου Β΄.

4 σχόλια:

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

Πάτερ, τὴν εὐχή.

Εὐχόμαστε ἀπὸ καρδιᾶς στὸν νέο μας Ἐπίσκοπο νὰ ἔχῃ τὴν ἀνδρεία τοῦ προκατόχου του Χρυσοστόμου καὶ τὴν καὶ ὅλες τὶς ἀρετὲς τοῦ Ἁγίου μας.

Περιμένουμε πολλὰ ἀπὸ αὐτὸν καὶ ἐλπίζουμε κι ἐκειὸς νὰ περιμένῃ ἀπὸ 'μᾶς ἀκόμη περισσότερα.

Καλὸ Παράδεισο τοῦ εὐχόμαστε.
Εἰς πολλὰ ἔτη, Πανιερώτατε!

Σπυρίδων Βελιώτης είπε...

ΑΞΙΟΣ ο νέος μητροπολίτης Ζακύνθου!

Ο Θεός να του δίνει υγεία και φώτιση!

Μακάρι να αναδειχθεί στο ύψος της αρχιεροσύνης του Χρυσοστόμου Συνετού, και να περιβάλλει με την πρέπουσα αγάπη τον προκάτοχό του!

Ανώνυμος είπε...

AXIOS KAI PANAXIOS O SEVASMIOTATOS NEOEKLEGIS MHTROPOLITIS MAS K.K.DIONYSIOS. EFCHOMAI EK VATHOUS KARDIAS KAT'AMFO ADIAPTOTON YGIA KAI ETH POLLA GIA NA DIAKONISH AGLAOKARPOS TON AMBELONA TOU KYRIOU MAS KAI OS MHTROPOLITHS,OPOS TO EPRAXE MEXRI TORA SAN DIAKONOS, IEREUS KAI VOÏTHOS EPISKOPOS. H CHARIS TOU AGIOU MAS KAI OI PROSEFCHES OLON MAS THA TON STIRIZOUN, KAI H SYMBOULES KAI H PIRA TOU GERONDA TOU SEVASTOU POHN MITROPOLITOU MAS KK XRYSOSTOMOU THA TON ANAPTERONOUN. FILONDAS THN SEPTHN DEXIA TOU META POLHS EN XRISTO AGAPHS DIATELO. PROT/ROS P. NIKOLAOS WENOS APO PARISSI GALLIAS

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ
ΗΜΩΝ ΔΕ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΟΥ
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ