e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Η Επιστολή Παραίτησης του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου Β΄

  α π ο κ λ ε ι σ τ ι κ ό 

Ρεπορτάζ: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Με μια χειρόγραφη, πυκνή και μονοσέλιδη, επιστολή του ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος Β΄ έθεσε χθες οικειοθελώς και "σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος" (σύμφωνα με τον στίχο του Κ. Π. Καβάφη) τούς τίτλους του τέλους στην 17χρονη αρχιερατεία του στη γενέτειρά του. Πιστός στις από ετών εξαγγελίες του, απευθύνεται, με ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου 2011, προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια του Προέδρου Της Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 


Το Νυχθημερόν έχει την εξαιρετική τιμή να πρωτοδημοσιεύει σήμερα την ιστορική, τόσο για την Ζάκυνθο, όσο και για την εν γένει σύγχρονη Εκκλησία της Ελλάδας, Επιστολή Χρυσοστόμου Β΄:  

"Μακαριώτατε,

Δια της παρούσης προάγομαι να γνωρίσω προς Υμάς την απόφασίν μου, όπως παραιτηθώ του Μητροπολιτικού Θρόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.

Είναι ήδη γνωστόν ότι συνεπληρώθησαν πεντήκοντα έτη Ιερωσύνης, εκ των οποίων τα τριάκοντα και πέντε Αρχιερεύς. Πλέον τούτων ειργάσθην εισέτι δέκα έτη, εκ των οποίων τα τέσσαρα ως ευταξίας (κλητήρας) της Ι. Μ. Ζακύνθου και δύο ως δόκιμος της Ιεράς Μονής του Σινά, ένθα έλαβον τους δύο βαθμούς της Ιερωσύνης.

Ήδη άγω το εβδομηκοστόν τρίτον έτος της ηλικίας μου με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την εμφάνισιν διαφόρων δοκιμασιών της υγείας μου.

Η Μητροπολιτική διακονία μου εις την ιδιαιτέραν μου πατρίδα την Ζάκυνθον, η οποία έχει ηυξημένας τελετουργικάς απαιτήσεις, με κατεπόνησε σωματικώς, μη δυναμένου να συνεχίσω, εν πλήρει δυνάμει, ως επιβάλλεται κυρίως εν χαλεποίς καιροίς.

Οίκοθεν νοείται, ότι δεν παραιτούμαι της Αρχιερωσύνης και παραμένω εις την διάθεσιν της Εκκλησίας ημών με όσας δυνάμεις παραμένουν εν τη ασθενεί σαρκί μου.

Επί δε τούτοις ευχαριστών δια την αποδοχήν ταύτης διατελώ,

Μετά βαθυτάτου σεβασμού
αδελφός εν Κυρίω ελάχιστος
+ο Ζακύνθου Χρυσόστομος
όλως πρόθυμος"

Το τίμιο Χέρι του Αγίου Διονυσίου στο Μπανάτο


Ιδιαίτερη αίσθηση και βαθειά συγκίνηση προκάλεσε μεταξύ των ενοριτών μας (κάτι που συζητείται ακόμη και ακόμη μ' ευχαρίστηση και νοσταλγία), η έκθεση σε προσκύνηση τής τιμίας Χειρός του Προστάτη και Πολιούχου μας Αγίου Διονυσίου, του θαυματουργού, κατά τα Εγκαίνια του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», το εσπέρας της περασμένης Τετάρτης, 31ης Αυγούστου!


Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι πολλοί από εκείνους, που δεν παρευρέθηκαν στην εν λόγω σημαντική -κατά κοινή ομολογία- εκδήλωσή μας, για διάφορο ο καθένας λόγο, εκφράζουν τώρα τη μεγάλη τους λύπη και τη στενοχώρια τους για το ότι «ήρθε στην πόρτα μας, στο ίδιο μας το σπίτι το Άγιο Κορμάκι» και δεν κατόρθωσαν να παρασταθούν.


Αναθυμούμαστε εδώ με συγκίνηση ότι ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, αναφερόμενος στην αγιαστική χάρη των ιερών Λειψάνων, γράφει χαρακτηριστικά ότι ακόμη και ο αέρας, που αγγίζει τα λείψανα είναι αγιασμένος, οπότε ήταν απολύτως δικαιολογημένη η διάχυτη μεγάλη συγκίνηση κι έκδηλη χαρά όλων μας γι’ αυτή την έκτακτη παρουσία! Το Λείψανο του Αγίου Διονυσίου λοιπόν αγίασε το φυσικό περιβάλλον και τις ψυχές των Μπανατιωτών και των φίλων μας, που παρευρέθηκαν εκείνο το βράδυ στον ευφρόσυνο και κατάφυτο προαύλιο χώρο της παλαιάς Βλαχέραινας της Ενορίας μας!


Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας μας εκφράζεται και από αυτή τη θέση θερμότατη ευχαριστία τόσο στον Καθηγούμενο όσο και στα μέλη τού περί αυτόν Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Αυτοκρατορικής και Κοινοβιακής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου για την έγκριση της υψηλής αυτής Επίσκεψης, αλλά και στον αγαπητό μας Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Μπιάζη (αδελφό της Μονής και νέο ιεροκήρυκα της Μητροπόλεώς μας), ο οποίος ολοπρόθυμα την υλοποίησε!


Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας