e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα 2012 τού Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. ΔιονυσίουΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄  
ΘΕΙῼ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Προς τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες
και τον ευλαβή Λαό τής Θεοφυλάκτου Μητροπόλεώς μας


«Χριστός γεννάται την πριν πεσούσαν αναστήσων εικόνα»
[Από την Υμνολογία της Εορτής] 
Η Γέννηση, η κάθε γέννηση, αποτελεί το ιερότερο και συγκλονιστικότερο γεγονός τής ζωής. Διότι η ζωή τού ανθρώπου, ενώ κινείται ανάμεσα σε άπειρες κατασκευές, κινείται σε σπάνιες, πολύ σπάνιες, γεννήσεις και αναγεννήσεις. Κατασκευή είναι το κάθε άψυχο και ανεύθυνο έργο μας. Γέννηση είναι η μεταμόρφωση τού εαυτού μας σε μια νέα και υψηλή δημιουργία.
Η γέννηση προϋποθέτει βεβαίως την ολόψυχη αυτοπροσφορά μας, την μεταβολή τού φθαρτού εαυτού μας, την μεταμόρφωσή του σε μια νέα ύπαρξη.
Αφανής, αλλά γνήσιος και ουσιαστικός δημιουργός τής ζωής είναι η Μητέρα. Έγκυρος και υπεύθυνος δημιουργός τής ζωής είναι επίσης ο Πνευματικός Άνθρωπος. Υψηλός δημιουργός γίνεται ο καθένας μας, όταν παραβλέπει το προσωπικό συμφέρον του και αφιερώνεται στην οποιαδήποτε θεία και αγία αποστολή.
Δεν είναι, άραγε, η γέννηση ένας θάνατος; Δεν είναι η γέννηση ένας βαθύς πόνος; Δεν είναι μια προσφορά;
Οπου υπάρχει πόνος, εκεί εκκολάπτεται το φαινόμενο της ζωής. Αναφέραμε τις λέξεις πόνος, θάνατος, προσφορά. Νομίζουμε πως έτσι αγγίζουμε απαλά το βαθύτερο και ακριβές νόημα τής υπέροχης εορτής των Χριστουγέννων, της γεννήσεως, της αναγεννήσεως της ζωής, της μεγάλης, της μοναδικής, της αγίας ζωής!
Ο Χριστός «εκένωσεν εαυτόν» με τη Γέννησή Του, με σκοπό να πλημμυρίσει με Χάρη και Έλεος την ανθρωπότητα. Επτώχευσε Εκείνος, για να πλουτίσει όλους εμάς, τους κάθε λογής αναξιοπαθούντες τής σύγχρονης καθημερινότητας. Γεννήθηκε γυμνός, για να ντύσει με αρετή την πάσα γυμνότητά μας. Επόνεσε, για να χαρίσει την Χαρά σε κάθε λυπημένο. Και παραδόθηκε στον θάνατο, για να προσφέρει στην ανθρωπότητα την αθανασία. Είναι, άραγε, δυνατόν να ξαναγεννηθούμε σήμερα και εμείς, σε έναν άλλο, νεότερο τρόπο ζωής; Δυνάμεθα να αναγεννηθούμε; Βιολογικώς, όχι... Πνευματικώς, όμως, ναι!!! Πώς; Μόνον εάν ακολουθήσουμε τα ίχνη τού Ενανθρωπήσαντος Υιού και Λόγου τού Θεού!!!
Αγαπητοί Συνεορταστές,
η Εκκλησία καλεί τον καθένα από εμάς, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σε μια τέτοια πνευματική γέννηση. Δηλαδή, σε μιαν ανα-γέννηση, ούτως ώστε να καλλιεργηθεί, να εξωτερικευθεί και να ανδρωθεί «ο κρυπτός τής καρδίας άνθρωπος» [Α΄ Πετρ. 3,4]. 
Αυτή την σώζουσα αναγέννηση, εύχομαι από βάθους αγαλλομένης καρδίας να κατορθώσουμε όλοι μας, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πολύτιμα Δώρα τής Θείας Γέννας!!!

Με θερμότατες πατρικές ευχές
Ο Μητροπολίτης
ο Ζακύνθου Διονύσιος


Οπτικοακουστικό υλικό: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

Δεν υπάρχουν σχόλια: