e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012

Στίχοι προς την Παναγία, γραμμένοι απόψε σ' ένα φυλάκιο

"Λίγο στα γρήγορα, έμπνευση δεν δίνει η σκοπιά. Αλλά, όπως κάθε χρόνο, το οφείλω σ' Εκείνη!", μάς γράφει ο αγαπητός μας Τάσος Ζαρκάδης, φιλόλογος επί πτυχίω, ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του και βρίσκεται ολοένα στη σκοπιά. 
Μόλις τώρα λάβαμε λοιπόν τους σεβαστικούς στίχους του και, ολόφρεσκους, τους δημοσιοποιούμε, ευχόμενοι στον ποιήσαντα καλό υπόλοιπο θητείας και ν' αριστεύει πάντα! 
π. Π.

 Τάσος Ζαρκάδης
Κάλεσμα σ' ένα εικόνισμα 

Στου σκοτεινού φυλακίου το εικόνισμα κοιτώ 
μια παρουσία να νιώσω. 
Μου 'λειψε η μάνα μου εδώ πάνω
 κι εσένα Μάνα έχω απόψε. 

 Μα δεν άντεξες μόνη στη γη μαζί μου 
και πέταξες τη μέρα που κόβετ' ο Αύγουστος 
των σπλάχνων σου το Γιο να βρεις,
 να δεις αν κλείσανε στα χέρια οι πληγές Του. 

Δεν έφτανε η γη να Σε κρατήσει 
στα ουράνια πια μόνο χωράς. 
Και αν απο 'κει ψηλά στα μάτια Σου 
μικρύναμε 'δώ κάτω 
-μη μας ξεχνάς- 
ρίχνε τις νύχτες κάπου-κάπου μια ματιά! 

[Τατόι, 14 Αυγούστου 2012]


[Φωτό: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας. Από τον αποψινό Πανηγυρικό Εσπερινό στην Παναγούλα Μπανάτου]

"Εν τη κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες, Θεοτόκε"

 Φωτοστιγμές του Εσπερινού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου  
  Απόψε, στον πανηγυρίζοντα ναό της Παναγούλας Μπανάτου  


Φωτογραφίες; Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

Στην Καθέδρα Της η Παναγούλα, έτοιμη για το Πανηγύρι!
Ολοκληρώθηκαν σχεδόν οι προετοιμασίες για την Πανήγυρι της Παναγούλας. Ήδη η περίπυστη Εικόνα της Κυράς, εντός της καλλιτεχνημένης Καθέδρας, τέθηκε κάτω απ' τον βελούδινο Ουρανό και κοσμήθηκε με άνθη, ενώ απ' τους πολυελαίους κρέμονται οι καθιερωμένες πιπερίτσες και τα στεφάνια. 

Στις 8 το βραδάκι θα ψαλεί ο κατανυκτικός Εσπερινός της Εορτής της Μεταστάσεως και στο τέλος θα γίνει η λιτάνευση του Σώματος της Παναγίας τρις εντός του ναού και η εναπόθεσή Του στον Επιτάφιο, ενώ θα ψάλλονται τ' αρμόδια Εγκώμια προς την Κεκοιμημένη! Όσοι πιστοί, προσέλθετε!

Σκέψεις προετοιμάζοντας το Πανηγύρι του Μπανάτου 2012

Μικρό σημείωμα του π. Παναγιώτη Καποδίστρια


Το Πανηγύρι της Παναγούλας αποτελεί κεντρικό δρώμενο για τους απανταχού Μπανατιώτες και τους Φίλους μας, ιδιαίτερα μετά το 2006, οπότε τελείται ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου και όχι εκ μεταθέσεως στην πρώτη ή δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Η παλιά αυτή ημερομηνία του Πανηγυριού είχε πλέον εκ των πραγμάτων εκπνεύσει, διότι, κατά τις νεότερες δεκαετίες, οι πλείστοι των κατοίκων του Μπανάτου, αμέσως μετά την εορτή του Δεκαπενταύγουστου, είχαν πλέον επιστρέψει στις έδρες της δουλειάς, των σχολείων κλπ. στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο εξωτερικό. Οπότε είχε καταντήσει να τελείται Πανηγύρι Μπανάτου δίχως τους Μπανατιώτες, εμμένοντας σε μιαν ατελέσφορη πλέον παράδοση. Αξίζει να σημειωθεί ότι περί τα 100 σπίτια κλείνουν μετά το Δεκαπενταύγουστο. Ο καιρός, εξάλλου, του Σεπτεμβρίου ήταν ανασφαλής για λιτανεία, δεδομένου ότι κατά την τετραετία 2002-2005 έβρεχε κατά την ημέρα της Γιορτής...

Το μόνιμο και πολύχρονο αυτό παράπονο των Μπανατιωτών, αλλά και τον περί απειλής βροχής κίνδυνο, ήρθε να θεραπεύσει μια λαϊκή συνέλευση του 2006, η οποία αποφάσισε με την συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων, την τέλεση του Πανηγυριού ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου (οπότε μάλιστα εορτάζει πράγματι ο ναός της Παναγούλας μας την Κοίμηση της Θεοτόκου), με σκοπό την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των "καλοκαιρινών" συντοπιτών μας, αλλά και την αποφυγή της καταστροφής της κοινής προσπάθειας από τις πιθανώς κακές καιρικές συνθήκες

Για 7η συνεχή χρονιά το Πανηγύρι μας τελείται φέτος ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου με την αθρόα συμμετοχή των συντοπιτών μας στην πολυεύθυνη προετοιμασία του! Το πλάτωμα της Παναγούλας κάθε απόγευμα και βράδυ αποτελεί πραγματικά Χαρά του Θεού! Άνθρωποι πάνε κι έρχονται, τα παιδία παίζει, οι προετοιμασίες ενεργοποιούν ανθρώπους που δεν θα περιμέναμε. Όλη αυτή η συμμετοχή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι επιμέρους αυτές γιορτές αποτελούν κεντρικά γεγονότα για τον κάθε τόπο, ευκαιρίες συνεύρεσης ανθρώπων "εκ περάτων", επιβεβαίωσης φιλιών και κάθε είδους σχέσεων, σε καιρούς και τόπους πολύτροπης αφιλίας, αλλεπάλληλων κρίσεων και πολλαπλών προβλημάτων για την κοινοτική επιβίωση.