e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Απεβίωσε ο αγαπημένος και πολυσέβαστος Φιλόλογος Μαρίνος Αβούρης

Έγινε γνωστό πριν λίγο ότι απεβίωσε σήμερα, σε πολύ βαθιά γεράματα 97 ετών, ο αγαπημένος Φιλόλογος πλήθους Ζακυνθινών ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΒΟΥΡΗΣ. Ο εκλιπών ήταν περιφανής γόνος τού Μπανάτου, τόπο που υπεραγαπούσε και πάντα επέστρεφε σε αυτόν για αναψυχή. Τα τελευταία χρόνια (μάλιστα δε μετά τον θάνατο τής συζύγου του Αναστασίας Νέγκα - θεολόγου) διέμενε μόνιμα στο σπίτι του των Αθηνών,  ενώ κάποια από τα τελευταία καλοκαίρια ερχόταν με τα παιδιά του στην πατρογονική εστία του, στα Μαριναίικα Μπανάτου. 

Η κηδεία του θα τελεσθεί στον ναό τής Παναγούλας Μπανάτου,  αύριο (14/11), στις 3 μετά το μεσημέρι, η δε ταφή του θα γίνει στον Οικογενειακό Τάφο των Αβουραίων στο Κοιμητήριο τής Ενορίας μας.

Για την ζωή και την αγάπη, την οποία εισέπραττε από τους πάμπολλες εκατοντάδες μαθητών του, αξίζει ν' αναγνώσετε μιαν αναφορά στην φωτεινή φυσιογνωμία του, την οποία έγραψε (στις 2 Φεβρουαρίου 2009) η συνεργάτιδά μας διηγηματογράφος Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά, για λογαριασμό τού πολυπεριοδικού μας. Κάντε κλικ εδώ.

Εκ μέρους τού ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ, εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά του Νικόλαο Αβούρη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών και Διονυσία Αβούρη, Καθηγήτρια Γραφιστικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

*          *          *

Φωτο-αναμνήσεις τού 1968 και τής εκδρομής τού 1970 
από το Γυμνάσιο τής Ζακύνθου

Ο Διευθυντής τού Σχολείου είναι πάντα ο Μαρίνος Αβούρης. Ο ιερωμένος που εικονίζεται είναι ο μετέπειτα Μητροπολίτης Ζακύνθου (και σήμερα Δωδώνης) Χρυσόστομος Συνετός, τότε Ηγούμενος τού Σιναϊτικού Μετοχίου εν Ζακύνθω.

Τις αναμνηστικές αυτές στιγμές μάς απέστειλε απόψε από το αρχείο του ο Μαρίνος Καποδίστριας, εις μνήμην τού Δασκάλου!...









5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με θλίψη περισσή διάβασα γα τον αγαπημένο καθηγητή!!!Τον Μεγάλο Δάσκαλο Μαρίνο Αβούρη!!!!
Καθηγητής και Μέντορας μου στα άγουρα χρόνια!
Ας είναι καλοτάξιδος!
Θα ζει στη μνήμη όλων μας!
Τέτοιοι Άνθρωποι Δεν πεθαίνουν! Απλά μετακομίζουν στην γειτονιά των Αγγέλων! Εκεί μαζί με την αγαπημένη του Αναστασία!
Αιωνία σου η μνήμη αγαπημένε Καθηγητή!!!δ.μ.τ.

Μαρία Σ είπε...

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Αιωνία του η Μνήμη.
Ευτύχισα να τον έχω Γυμνασιάρχη στις 3 τελευταίες τάξεις, ως μαθήτρια του πρακτικού που τότε λειτουργούσε μόνο στο Γυμνάσιο Αρρένων.
Όταν πλησίαζε να κτυπήσει το κουδούνι,υπήρχε μια κινητικότητα στην τάξη και τότε ο κύριος Αβούρης έβγαζε τα γυαλιά του και μας έλεγε:
Άνθρωπε ,άνθρωπε βιάζεσαι να τελειώσεις το μαθημά σου,να τελειώσεις την τάξη,να τελειώσεις το γυμνάσιο,το πανεπιστήμιο,τη δουλειά σου και δεν ξέρεις ότι είναι σαν να βιάζεσαινα συναντήσεις τον θάνατο.
Αλλά που καταλαβαίναμε εμείς τότε!

Μαρίνος Κ. είπε...

Πραγματικά ήταν ένας εξαίρετος Ανθρωπος,Καθηγητής και Γυμνασιάρχης.Και εγώ στο πρακτικό με την Μαρία, ζήσαμε το μεγαλείο του.Αιωνία του η μνήμη. Στέλνω ορισμένες φωτογραφίες του 1968 από το Γυμνάσιο και από την εκδρομή μας το 1970. αν μπορούν να μπούν.

π. Νικόλαος Μποζίκης / Σίδνεϊ Αυστραλίας είπε...

Σεβαστέ π. Παναγιώτη,

Σας ασπάζομαι.

Μόλις διάβασα στο Νυχθημερόν για το θάνατο του πολυσέβαστου Καθηγητού μας, Αείμνηστου Μαρίνου Αβούρη. Αναπολώ το ήπιον του χαρακτήρος του και και την σοβαρότητα με την οποία μας εδίδασκε τα δύσκολα εκείνα χρόνια της δεκαετίας του 50, μαζί με την Αείμνηστη κ. Νέγκα.

Είθε ο Άγιος Θεός να αναπαύει και τους δύο τους εν Χώρα Δικαίων.

Αιωνία τους η Μνήμη

Αν καί δεν γωρίζω την οικογένειά και τους οικείους του, διαβιβάστε τα είλικρινή και θερμά μου συλυπητήρια.

Με πολλή αγάπη π. Νικὀλαος

Ανώνυμος είπε...

Έφυγε ο υποδειγματικός εκπαιδευτικός, ο πράος Άνθρωπος ο εξαίρετος επιστήμονας! Ανεπανάληπτος.!Αιωνία Του η μνήμη.Πηγαίνει να συναντήση την αείμνηστη Θεολόγο μας Αναστασία. Ας είναι αιωνία η μνήμη και των δύο.