e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Εορτάζοντας την Αγία Βαρβάρα εν Βανάτω / Τιμή μετά θάνατον στον αείμνηστο Δημήτριο Παράσχη

  Πρωί 4ης Δεκεμβρίου 2013 στον ναό της Παναγούλας  
















































Με κατάνυξη, ιεροπρέπεια και μια παγωμένη αλλά ηλιόλουστη μέρα εορτάσθηκε σήμερα στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, δεδομένου ότι εκεί θησαυρίζεται παλαιά Καθέδρα της Αγίας εις ανάμνησιν της διασώσεως της νήσου Ζακύνθου από την πανδημία της Βλογιάς, επί της εποχής της Ενετικής Κυριαρχίας. 

Στο Ιερατικό Συλλείτουργο και την Αρτοκλασία προεξήρχε ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ενώ έλαβαν μέρος ο Πρεσβύτερος Νικόλαος Γουσέτης (Εφημέριος Ι. Ναού Αγ. Γεωργίου Χουρχουλιδίου και Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Κουκουναρίας) και ο νεοχειροτονημένος Διάκονος Παναγιώτης Παράσχης, ο οποίος κατάγεται από την Ενορία μας. Έψαλε κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος η καλλίφωνη Χορωδία του ναού μας, υπό τον Πρωτοψάλτη Δημήτριο Κάνδηλα.

Ομιλώντας ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας προς το εκκλησίασμα, εκθείασε την παρρησία της τιμώμενης Αγίας στην υποστήριξη του πιστεύματός Της και πρότεινε το θάρρος Της έναντι των ανόμων ηγετών της εποχής Της, ως παράδειγμα για κάθε σύγχρονο άνθρωπο έναντι των κάθε είδους ηγεμονίσκων του δικού μας δυσοίωνου καιρού, οι οποίοι εξωθούν τον ευκολόπιστο λαό μας στο μη περαιτέρω της εν Κρίσει κοινωνίας μας

Τιμητική διάκριση μετά θάνατον στον αείμνηστο 
ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΑΡΑΣΧΗ


Στο τέλος του Ιερατικού Συλλείτουργου, ο π. Καποδίστριας έκανε εκτενή αναφορά σ' έναν αγαθό και πιστό συνενορίτη μας. Θυμήθηκε τον αείμνηστο πατέρα του Διακόνου Παναγιώτη, τον Δημήτρη τον Κόκκινο, ο οποίος δαπάνησε πολλά χρόνια από τη ζωή του ως πρωτεργάτης, επίτροπος και νεωκόρος στην ανοικοδόμηση και αρτίωση του ναού της Παναγούλας Μπανάτου, για το 15ετές διάστημα από το 1972 έως περίπου το 1985. Ο αείμνηστος Δημήτρης έφθανε μέχρι την επαιτεία από πόρτα σε πόρτα όλου του νησιού και όχι μόνον των ενοριτών μας, για την επίτευξη του ιερού σκοπού του, ενώ τις περισσότερες ώρες του νυχθημέρου τις περνούσε μέσα στο γιαπί-ναό και στη συνέχεια μεριμνούσε ανύστακτα για την κάθε νεότερη φάση της ανοικοδόμησης, κάθιδρος και αγωνιώντας

Ως εκ τούτων, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου επέδωσε χρυσό στεφάνι - τιμητική διάκριση μετά θάνατον στον μεταστάντα Δημήτριο Παράσχη δια του υιού του Διακόνου Παναγιώτη. 





Με πολλή συγκίνηση όλοι οι παριστάμενοι άκουσαν τα της τιμητικής διάκρισης και συνεχάρησαν εγκαρδιότατα (έως δακρύων μάλιστα ορισμένοι) τον νέο Διάκονο τόσο για τον τίμιο και αλησμόνητο Πατέρα του, όσο και για την είσοδο του ίδιου στον Ιερό Κλήρο!

[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

1 σχόλιο:

Διάκονος Παναγιώτης Παράσχης είπε...

π. Παναγιωτη, σημερα ηταν μια ιδιαιτερη μερα για μενα, που στον Ι.Ν. της Παναγουλας τιμηθηκε απο σας και το χωριο μας η μνημη του πατερα μου για την ολη προσφορα του. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Η λεξη ειναι ανεπαρκης,μα δεν υπαρχει αλλη,για να σας εκφρασω την ευγνωμοσυνη μου.