e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Το Κέντρο Λόγου "Αληθώς" τιμά την διηγηματογράφο Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Μπανάτου ΑΛΗΘΩΣ τιμά μια εξέχουσα γόνο της Ενορίας μας, την ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ-ΤΣΟΥΚΑΛΑ, έγκριτη διηγηματογράφο και τακτική συνεργάτρια του ηλεκτρονικού περιοδικού Νυχθημερόν.

Η τιμώμενη βρέθηκε από πολύ νωρίς μετανάστρια στην Αυστραλία, όπου μόνιμα ζει και διαπρέπει. Μες από το πεζογραφικό κυρίως έργο της διασώζονται οι καημοί της ξεριζωμένης από τη μητροπολιτική Ελλάδα Ρωμιοσύνης, της μεταφυτευμένης βίαια σε ξένη γη.

Η τιμητική εκδήλωση θα γίνει στο τέλος της Ευχαριστιακής Σύναξης της ερχόμενης Κυριακής, 28 Ιουλίου 2013, στον ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, στην οποία -σημειωτέον- θα προστή ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Σύντομη αναφορά στο έργο και την προσφορά της κ. Διονυσίας Μούσουρα-Τσουκαλά θα κάνει ο Εφημέριος και υπεύθυνος του ΑΛΗΘΩΣ π. Παναγιώτης Καποδίστριας, στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης θα επιδώσει το τιμητικό δίπλωμα και το σχετικό αναμνηστικό, η δε τιμώμενη στο τέλος θα απαντήσει κατάλληλα.

Για να γνωρίσουμε καλύτερα την Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά

Είναι γόνος της συνοικίας Κουκουναρία του Μπανάτου, κόρη των μακαριστών συντοπιτών μας ιερέως Σπυρίδωνος Μούσουρα (του λογίου και μουσικολογιωτάτου) και της πρεσβυτέρας Χρυσής. Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1940, όπου ολοκλήρωσε και την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της. Στην Αυστραλία μετανάστευσε το 1967 με τον σύζυγο και τα παιδιά τους. Εκεί δίδαξε την ελληνική γλώσσα στα απογευματινά και σαββατιανά παροικιακά σχολεία, ενώ σπούδασε Διερμηνεία και Μετάφραση στο Πανεπιστήμιο RΜΙΤ της Μελβούρνης.

Έργα της πεζά και έμμετρα -δημοσιευμένα σε εφημερίδες της Ζακύνθου και σε λογοτεχνικά περιοδικά της Αυστραλίας- έχουν διακριθεί αρκετές φορές σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το 1996 συμμετείχε με την ποιητική συλλογή "Σκυφτές Ανεμώνες", στο βιβλίο Τετραλογία, των εκδόσεων Ναυτίλος.

Αυτοτελώς έχουν εκδοθεί οι διηγηματικές συλλογές της: Ο Κραταιός Νόστος [2000, εκδόσεις του Πανεπιστημίου RMIT, Melbourne, (Ελληνικό Τμήμα)], Εκ Φιόρε και εξ Αντιπόδων [2005, εκδόσεις Τσώνη], Του Φιόρου και του Μισεμού [2013, εκδόσεις Περίπλους]. Το 2007 (εκδόσεις Τσώνη) κυκλοφόρησε η δίγλωσση ποιητική συλλογή της: Εν τη πόλει της Μελβούρνης και με Αγγλικό τίτλο: Words and Memories in Melbourne

Στο e-περιοδικό Νυχθημερόν έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα 74 πρωτότυπα κείμενά της, μια επιλογή των οποίων πρόκειται να κυκλοφορηθεί σε έντυπη μορφή προσεχώς, στη Μελβούρνη. Όλα τα εν λόγω κείμενα είναι δημοσιευμένα στη στήλη "Αναμνήσεις και νοσταλγίες της Διονυσίας" και μπορείτε να τα ξαναδιαβάσετε μ' ένα κλικ εδώ

Μπορείτε, εξάλλου, να δείτε και να ακούσετε την ίδια να διαβάζει ένα διήγημά της, στο βίντεο που ακολουθεί, από το κανάλι μας στο YouTube, το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε παλαιότερα για λογαριασμό του πολυπεριοδικού μας και στο πλαίσιο του Οπτικοακουστικό Αρχείο Ζακυνθίων Λογοτεχνών που ιδρύσαμε: