e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Έργο του Ρώσου γλύπτη Сергей Сорокин η εν Ζακύνθω προτομή του Θεοδώρου Ουσακώφ

Γράφει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Η προτομή του Αγίου Ναυάρχου Ουσακώφ πρόκειται να αποκαλυφθεί επίσημα αύριο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο προαύλιο του Πολιούχου Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου, στο πλαίσιο του ΧΙΙ Κοινωνικού Φόρουμ "Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά", ως προσφορά μάλιστα στους Ζακυνθινούς εκ μέρους των Ρώσων Φίλων των Επτανήσων. 

Η νεοϊστορηθείσα προτομή έφθασε σήμερα από την Ρωσία στο νησί μας κι έχει τοποθετηθεί κιόλας στην αρμόδια θέση της. Αξίζει, λοιπόν, εδώ να αναφερθεί ότι πρόκειται για έργο ενός έγκριτου Ρώσου καλλιτέχνη και δασκάλου γλυπτικής, του Сергей Сорокин (Sergei Sorokin), ο οποίος ειδικεύεται -κατά τις πληροφορίες που αντλούμε από το διαδίκτυο- στην χριστιανική και δη την ορθόδοξη γλυπτική, επιχειρώντας, με την πολυαπαιτητική και κοπιαστική τέχνη του, να κατορθώσει κάτι όχι και τόσο εύκολο: την τρισδιάστατη εφαρμογή των νόμων της Εικόνας

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Όταν ο Сорокин ιστορεί το γλυπτό της Αγίας Τριάδας (εν είδει τριών Αγγέλων, κατά την ορθόδοξη επιταγή της τέχνης των εικόνων) "στηρίζεται" στην πασίγνωστη Τριάδα - Φιλοξενία του Αβραάμ του μοναδικού και ανεπανάληπτου Αντρέι Ρουμπλιώφ. Συνεπώς, το νεότερο έργο διαθέτει γερή πνευματική καταγωγή, έχει ασφαλή πατρίδα, οπότε εκπέμπεται από αυτό οσμή ευωδίας πνευματικής! Άλλωστε, κατά δήλωσιν του
Сорокин, ο ίδιος ζει και κινείται συνειδητά εντός της ορθόδοξης πνευματικότητας και πραγματικότητας, προερχόμενος μάλιστα από τον αθεϊσμό, τον οποίο πρέσβευε στα νεανικά χρόνια του, δεδομένης και της τότε περιρρέουσας σοβιετικής και κατεστημένης ατμόσφαιρας των σκληρόψυχρων εκείνων καιρών. [Βλ. σχετική συνέντευξή του εδώ].

Περισσότερα έργα του Сергей Сорокин μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε, κάνοντας κλικ ΕΔΩ, εισοδεύοντας έτσι στο δημιουργικό γίγνεσθαι ενός -μακρινού και άγνωστου μέχρι σήμερα σ' εμάς- Καλλιτέχνη! Στον ίδιο ιστότοπο υπάρχουν και φωτογραφίες αυτού του ίδιου!

Νέος Ηγούμενος της Μονής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στη Λαγκάδα Ζακύνθου ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Βόγιας

Γράφει ο π. Παναγιώτης ΚαποδίστριαςΑπό σήμερα, με απόφαση που υπέγραψε απόψε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, νέος Ηγούμενος της περιώνυμης Μονής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην Λαγκάδα Ζακύνθου είναι ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Βόγιας, ο οποίος, από την πρώτη κιόλας ημέρα της εγκαταβιώσεώς του στην Μονή, επέδειξε αφοσίωση τόσο στον τόπο της Μετανοίας του, όσο και την παρακείμενη Ενορία του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Χαρτάτων, όπου ήδη εφημερεύει. 

Ο σημερινός διορισμός του π. Γαβριήλ έρχεται σε συνέχεια της πριν από μερικές ημέρες παραίτησης του γέροντος Ηγουμένου Αρχιμανδρίτου Θεοφίλου Παυλάτου, ο οποίος θεώρησε ότι δεν μπορεί πλέον να αποδώσει, όσο παλαιότερα, καθώς τα πολλαπλά έργα αποκατάστασης των κτιρίων της Μονής χρειάζονται νέο άνθρωπο, ώστε ν' αναλαμβάνει πολλές και αλλεπάλληλες ευθύνες. Ο π. Θεόφιλος, σεβαστός και αγαπητός κατά πάντα, θα παραμείνει στα λειτουργικά και μοναστικά διακονήματά του απερίσπαστος!  

Από την θέση αυτήν ευχόμαστε στον νεοδιορισθέντα Ηγούμενο να έχει ψυχοσωματική υγεία και φωτισμό εξ ουρανού, ώστε να δικαιώσει τις χρηστές ελπίδες των προϊσταμένων του και των Ζακυνθινών, η δε Μονή του Προδρόμου, επί των ημερών του, να δει ένδοξες ημέρες, σε διαρκή και αγαστή συνεργασία και με τα άλλα δύο μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, δηλαδή τον Μεγάλο Οικονόμο Διονύσιο Σκιαδόπουλο (Εφημέριο Κατασταρίου) και τον Μεγάλο Οικονόμο Ελευθέριο Πόθο (Εφημέριο Άνω Γερακαρίου).


[Φωτογραφίες για λογαριασμό του Νυχθημερόν: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Μια εκπομπή για τη Ζάκυνθο και την Ποίηση με τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια και τον Διονύση Φλεμοτόμο (1999)

Αναδημοσίευση από την Ιδιωτική Οδό του Παναγιώτη Ανδριόπουλου


Στην σειρά των εκπομπών μας με τίτλο "Προς Εκκλησιασμόν" τον καιρό της θητείας μας στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Πατρών Λύχνος, προβάλλουμε σήμερα μια εκπομπή για τη Ζάκυνθο και την ποίηση.

Προσκεκλημένοι: ο πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ποιητής και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου και ο ποιητής Διονύσιος Φλεμοτόμος. Η εκπομπή πραγματοποιήθηκε στο στούντιο του Σταθμού το 1999.

Επιμέλεια - παρουσίαση: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος (Διευθυντής προγράμματος του Τηλ. Σταθμού "Λύχνος" την περίοδο 1996-2001).

Στην εκπομπή γίνεται εκτενής αναφορά στη Ζάκυνθο και τη λειτουργική της παράδοση, στο "Ζακύνθου Εορτοδρόμιον" που επιμελήθηκε φιλοπόνως ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, σε ήθη και έθιμα της νήσου,αλλά και στο ποιητικό έργο των δύο προσκεκλημένων.
Τα καλά έργα ως καρποί της πίστεως

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 13ης Οκτωβρίου 2013
(Τιτ. 3, 8 - 15)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης 

Η σύνεση στα λόγια και στις πράξεις, η ευγένεια, αλλά και η αυστηρότητα καμιά φορά, πρέπει να είναι γνωρίσματα κάθε Χριστιανού. Όμως δεν περιορίζεται σε αυτά η Χριστιανική Αρετή. Εκφράζεται και με τα καλά έργα, τα έργα δηλαδή της Αγάπης.
            Ο Παύλος μιλάει τόσο για την συνετή συμπεριφορά, όσο και για την έμπρακτη εφαρμογή της δια των καλών έργων. Εδώ απευθύνεται στον μαθητή του Τίτο, επίσκοπο Κρήτης και γράφει στην επιστολή αυτή για τα καθήκοντα των ηγετών της Εκκλησίας και για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε πείσμονες και εριστικούς ανθρώπους.
            Πολλοί είναι στον κόσμο οι άνθρωποι της διαμάχης και του καβγά. Νομίζουν ότι όλα τα ξέρουν και έχουν γνώμη για όλα. Ανοίγουν μεγάλες και ατελείωτες συζητήσεις για θέματα, τα οποία στην ουσία αγνοούν. Επιμένουν στις λανθασμένες απόψεις τους, χωρίς να σέβονται και να ακούνε την αντίθετη γνώμη. Πολλές φορές βρίζουν και λένε ανοησίες. Δημιουργούν κλίκες, ομάδες και φατρίες διχαστικές και επικίνδυνες για την συνοχή της εκκλησίας. Και τέλος –σαν αποκορύφωμα όλων αυτών– οδηγούνται σε πλάνες, αιρέσεις και σχίσματα.
            Πώς πρέπει ένας πιστός να αντιμετωπίζει όλους αυτούς; Ο Παύλος δίνει την απάντηση: «Απόφευγε -λέει- τις ανόητες συζητήσεις που δεν ωφελούν. Απόφευγε κάθε συζήτηση για μύθους, για προγόνους, για τον ιουδαϊκό νόμο αλλά και για οτιδήποτε άλλο δεν οδηγεί στην σωτηρία. Μην περιφρονήσεις τον αιρετικό και τον φιλόνικο. Άκουσέ τον με προσοχή και υπομονή. Έπειτα δείξε του το σωστό και το αληθινό που είναι η διδασκαλία του Χριστού και συμβούλευσέ τον. Μπορεί να εγκαταλείψει την πλάνη στην οποία βρίσκεται και να σωθεί. Αν όμως είναι ανυποχώρητος και δεν δέχεται με τίποτα τις θείες αλήθειες, μην χάνεις τον καιρό σου. Εγκατάλειψέ τον στην πλάνη του χωρίς να παρασύρεσαι σε φιλονικίες και άσκοπες κουβέντες». Ο Παύλος επίσης μιλά και για τα καλά έργα. Για το καθήκον που έχει κάθε πιστός να ευεργετεί τον συνάνθρωπό του από το υστέρημα του. Δεν αρκεί η θεωρητική πίστη, χρειάζεται και η πρακτική εφαρμογή της, η οποία είναι τα καλά έργα. Όποιος ακούει ευχάριστα τον λόγο του Θεού είναι ακροατής μόνο. Δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να τον εφαρμόζει. «Ουχ οι ακροαταί του νόμου δίκαιοι παρά τω Θεώ, αλλά οι ποιηταί του νόμου δικαιωθήσονται» (Ρωμ. β΄ 13). Και δεν αρκεί ο κάθε πιστός να κάνει αυτός προσωπικά τα καλά έργα, αλλά να προσπαθεί να παρακινήσει και τους άλλους να τα κάνουν, πρωτοστατώντας ο ίδιος.
            Αυτά ας έχουμε, αγαπητοί, υπόψη μας και ας ευεργετούμε με κάθε τρόπο τον συνάνθρωπό μας, διότι τα καλά έργα είναι τελικά καρπός της πίστεως.

Η Ζάκυνθος θα τιμήσει αύριο τον Θεόδωρο Ουσακώφ (+ 2/14.10.1817), στο πλαίσιο του ΧΙΙ Διεθνούς Κοινωνικού Φόρουμ "Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά"

Γράφει ο π. Παναγιώτης ΚαποδίστριαςΌπως έχει ήδη ανακοινωθεί, αύριο Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013, τιμάται στη Ζάκυνθο ο Ρώσος Ναύαρχος Θεόδωρος Ουσακώφ (Фёдор Фёдорович Ушако́в1745-2/14.10.1817), ο οποίος εσχάτως έχει αγιοκαταταγεί από το Πατριαρχείο Μόσχας και πάσης Ρωσίας, δε μνήμη του εορτάζεται την 15η Οκτωβρίου, με το νέο ημερολόγιο.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, ο Ουσακώφ, ως διοικητής Ζακύνθου επί της Ρωσοτουρκικής Κατοχής, συνέβαλε τα μέγιστα στην ελευθέρωση των Ιονίων Νήσων από τους Φράγκους το 1800 κι εν συνεχεία στην δημιουργία της Επτανησιακής Πολιτείας. Ο ιστορικός Ντίνος Κονόμος αναφέρει ότι ο Ουσακώφ, "σε μιαν επίσκεψή του στη Ζάκυνθο, με τη ρωσική ναυαρχίδα Άγιος Παύλος, έλαβε από τους γαλαντόμους προέδρους του Νησιού, μέσα σε πανηγυρικές εκδηλώσεις των ντόπιων, ένα τιμητικό χρυσό σπαθί (31 Ιουλίου 1800)" [Ντίνου Κονόμου, Ζάκυνθος Πεντακόσια Χρόνια (1478-1978), Αθήνα 1983, τ. 3 Πολιτική Ιστορία (τευχ. β΄ 1800-1815), 14].

Η τιμή προς τον Ουσακώφ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΧΙΙ Διεθνούς Κοινωνικού Φόρουμ "Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά". Σύμφωνα με τους Ρώσους διοργανωτές, το φόρουμ αποτελεί μείζονος σημασίας έργο στον τομέα της λαϊκής (μη κυβερνητικής) διπλωματίας, του διαλόγου μεταξύ των λαών και των πολιτισμικών ανταλλαγών

Έτσι, λοιπόν, αύριο το πρωί, με την παρουσία της Ρωσικής Αντιπροσωπείας, θα τελεσθεί στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία θα συλλειτουργήσουν, εκτός του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Μαραθώνος κ. Μελίτων

Αμέσως μετά, στον προαύλιο χώρο της Μονής, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ουσακώφ, η οποία φιλοτεχνήθηκε στη Ρωσία και προσφέρεται από τους Ρώσους Φίλους των Ιονίων Νήσων της Ζακύνθου στον λαό του νησιού μας! Την επίσημη αυτή τελετή θα χαιρετήσει κατάλληλα ο Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος.

Σημειωτέον ότι ειδικά για την εκδήλωση αυτήν, η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου κυκλοφόρησε συλλεκτική κάρτα, η οποία θα προσφερθεί δωρεάν σε όλους, όσοι θα παραβρεθούν. Στην εμπρόσθια πλευρά δεσπόζει η μορφή του Ουσακώφ, ενώ στην οπίσθια ένα Απολυτίκιο του τιμωμένου Αγίου, το οποίο εποίησε αυτές τις ημέρες ο Σεβ. Δωδώνης κ. Χρυσόστομος [βλ. τις ανωτέρω φωτογραφίες].

Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (13/10), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακυνθίων, θα υπάρξει στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο θα κάνει εισήγηση ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: "Ο ρόλος του θρησκευτικού τουρισμού στην ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων. Η περίπτωση της Ελληνορωσικής Φιλίας".

[Τα της περυσινής παρουσίας των Ρώσων στο νησί μας, ξαναδείτε εδώ!]