e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Η μεγαλειώδης χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του "Αληθώς" στον κατάμεστο ναό της Παναγούλας

Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος ΚαποδίστριαςΤο Κέντρο Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», για μια ακόμη φορά άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους πολυπληθείς Ζακυνθινούς, οι οποίοι προσήλθαν το βράδυ της Κυριακής, 15ης Δεκεμβρίου 2013 και γέμισαν ασφυκτικά τον πάμφωτο και περικαλλή ναό της Παναγούλας, για την 5η εκδήλωση του γ΄ κύκλου των συνάξεών του. Μεταξύ των φίλων του «Αληθώς» της εν λόγω βραδιάς ήταν οι Σεβ. Αρχιερείς Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, εκ μέρους των Αρχών ο Δημοτικός Σύμβουλος Διονύσιος Παν. Στραβοπόδης και ο Πρόεδρος Μπανάτου Χαράλαμπος Δημ. Κοντονής, πολλοί λογοτέχνες, μουσικοί, επιστήμονες, εκπρόσωποι πνευματικών ιδρυμάτων και συλλόγων. 

Αυτή τη φορά η εκδήλωση αφορούσε στα Χριστούγεννα και -ως συνήθως- είχε δύο μέρη:

α) Διάλεξη της Κατερίνας Δεμέτη, γνωστής Αρχαιολόγου, συγγραφέως, τεχνοκριτικού και Διευθύντριας του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, η οποία, χρησιμοποιώντας ενδεικτικές διαφάνειες, παρουσίασε το θέμα: «Τα Χριστούγεννα στη Ζακυνθινή Τέχνη». Καταχειροκροτήθηκε δεόντως, καθώς όλοι θαύμασαν με πόση αμεσότητα και επιστημοσύνη μεταχειρίστηκε τα θαυμαστά όντως δεδομένα Τέχνης του νησιού, όσον αφορά στη Θεία Γέννα.

β) Συναυλία του Μουσικού Τμήματος του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Γαϊτανίου. Την διεύθυνση της Χορωδίας των Παιδιών είχε η δασκάλα τους Ντένια Πέττα. Πλην των χριστουγεννιάτικων ασμάτων από τις παιδικές φωνές, κλασικές και αγαπημένες μελωδίες της γιορτής απέδωσαν οι Μουσικοί: Νικόλαος Ιατράς στο πιάνο, Vaghinak Galoyan στο τσέλο και Θοδωρής Λειβαδάς στην κιθάρα.

Στο πλαίσιο της βραδιάς ο υπεύθυνος του «Αληθώς», Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, πρωτοπαρουσίασε μια ψηφιακή έκδοση του Κέντρου: ένα cd, στο οποίο έχουν αποτυπωθεί σε αρχείο ήχου όλες οι ομιλίες του α΄ κύκλου της «ΛΟΓΟθήκης  / αληθώς». Θυμίζουμε ότι το «Αληθώς», παράλληλα με τις μηνιαίες συνάξεις του, έχει από έτους δημιουργήσει μια δεκαπενθήμερη διαδικτυακή εκπομπή / σειρά  βίντεο, υπό τον τίτλο «ΛΟΓΟθήκη / αληθώς», στην οποία ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ παρουσιάζει διάφορα θέματα επικαιρότητας. Κατά το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν 14 ομιλίες: Περί Ρατσισμού και Ξενοφοβίας, Πλούτου και Κρίσης, Συγχωρητικότητας, Χαράς και Χάριτος των Χριστουγέννων, Χρόνου, Παιδείας, Οικογένειας, Τριωδίου, υπέρβασης της Ασωτίας, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Χαρμολύπης, Μεταβολής του Νοός, Θανάτου του θανάτου και, τέλος, περί των πρώτων Χριστιανών Απολογητών. Όλες αυτές οι ομιλίες συγκεντρώθηκαν σε ένα cd ήχου, διάρκειας 80 λεπτών, με την ευγενική χορηγία του Πολυκαταστήματος Καπαρέλη, προς τους υπεύθυνους του οποίου εκφράζονται θερμότατες ευχαριστίες για τη συνεργασία! Τα 10.000 αντίτυπα του δίσκου ακτίνας, θα διανεμηθούν δωρεάν προς τους ενδιαφερόμενους μέσω των Εφημερίων της Ζακύνθου. Η πρώτη διανομή προς όλους τους παριστάμενους έγινε στο τέλος της βραδιάς!

Πριν την αναχώρηση όλων από τον ναό το λόγο πήρε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τόσο τους συντελεστές του «Αληθώς», όσο και όσους προσέρχονται ενθουσιαστικά στις δράσεις του, ευχήθηκε για το επικείμενο τριήμερο του Προστάτη Αγίου Διονυσίου και για τις ερχόμενες εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου!

Στην ενορία μας σήμερα ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης / Τιμητική αναφορά στον Nelson MandelaΣήμερα, κατά την κυριακάτικη Ευχαριστιακή Σύναξη, ευλογηθήκαμε ως Ενορία -στον ναό της Φανερωμένης Μπανάτου- από την τιμητική παρουσία του θεοφ. Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, του αγαπητού συμπολίτη μας. 

Ο Επίσκοπος προέστη της Θείας Λειτουργίας και, κατά την διάρκεια του Κοινωνικού, ομίλησε απλά και από καρδιάς στο εκκλησίασμα για την αναγκαιότητα εξεύρεσης κατάλληλου καταλύματος για τον Σαρκούμενο Θεό, έστω κι αν αυτό το κατάλυμα -η ψυχή μας εν προκειμένω- είναι, σε τελική ανάλυση, πραγματικός στάβλος, με ό,τι η λέξη υπονοεί. 


Με την ευκαιρία μάλιστα της σημερινής ταφής του εμβληματικού ηγέτη της Νοτίου Αφρικής Nelson Mandela, ανέφερε ότι είχε την τιμή να τον γνωρίσει εκ του σύνεγγυς κατά την διακονία του στην χώρα εκείνη του νότου, τον είχε μάλιστα καταπλήξει η υψιπετής φυσιογνωμία του, η φωτεινή και ιλαρή προσωπικότητά του και η συγχωρητικότητα που τον περικοσμούσε για χάρη της Ενότητας του πολυδιχασμένου και πολυταλαίπωρου λαού του.


Ακολούθησε κέρασμα στο παλαιό πρεσβυτερείο / πατρικό σπίτι του Εφημερίου, δίπλα στον ναό της Φανερωμένης, κατά την διάρκεια του οποίου δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής γόνιμων σκέψεων επί διαφόρων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος!