e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Ας παίρνουμε κουράγιο από την θυσία του Χριστού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Α΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ) 
9ης Μαρτίου 2014 
(Εβρ. ιβ΄ 1-10)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Πολλοί άνθρωποι στην διάρκεια των αιώνων δέχτηκαν εξευτελισμούς και μαρτύρια -ακόμη και θάνατο- για την πίστη τους. Αρκεί  να θυμηθούμε τους Δίκαιους και τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά και τους Αγίους και Mάρτυρες έως και σήμερα, για να παραδειγματισθούμε για την δική μας ένθεη πορεία πάνω στην γη. 

Κορωνίδα όλων αυτών ο Κύριός μας, ο οποίος δεν επαναπαύτηκε στην θεότητά του, αλλά έγινε άνθρωπος «μορφήν δούλου λαβών» και δέχθηκε θάνατο ατιμωτικό, για να ξεπλύνει με το τίμιο αίμα του την αμαρτία του κόσμου και όχι  μονάχα αυτό, αλλά, γενόμενος ο ίδιος ύψιστο πρότυπο Αγάπης, Ταπεινοφροσύνης και Καλοσύνης, συγχώρεσε τους σταυρωτές και ασεβείς βασανιστές του, λέγοντας το περίφημο «συγχώρεσέ τους, Κύριε, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν». 

Καμιά θυσία δική μας, λοιπόν, που κάναμε και που θα κάνουμε, δεν πρόκειται να φθάσει ούτε στο ελάχιστο την μέγιστη θυσία του Κυρίου μας. Γι’ αυτό δεν πρέπει να δυσανασχετούμε για τις γήινες και καθημερινές δοκιμασίες, μεγάλες και μικρές, που δεχόμαστε, διότι αυτές έχουν σκοπό την διαπαιδαγώγηση και ενδυνάμωσή μας, ώστε να γίνουμε άξιοι της ουράνιας βασιλείας. Όπως δεχόμαστε από τον φυσικό μας πατέρα μια τιμωρία, για να γίνουμε καλύτεροι στην επίγεια ζωή μας, πόσο μάλλον θα πρέπει να δεχόμαστε την δοκιμασία, όταν προέρχεται από τον Θεό Πατέρα μας. 

Ας έχουμε λοιπόν μπροστά στα μάτια μας την τέλεια θυσία του Κυρίου Ιησού Χριστού και ας πάρουμε κουράγιο και δύναμη, γνωρίζοντας ότι ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ, αλλά θα είναι οδηγός και συνοδοιπόρος μας στον δρόμο της σωτηρίας και της αρετής. 

Όλα τα προηγούμενα είχαν οπωσδήποτε κατά νου όσοι αγλάϊσαν με την αφοσίωση και συχνά το ίδιο τους το αίμα την Ορθόδοξη Πίστη μας, της οποίας τον θρίαμβο εορτάζουμε σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας. Μπορεί τα ονόματά τους να μην διασώθηκαν όλων από την Ιστορία, η Ορθόδοξη όμως Εκκλησία τούς τιμά σήμερα εξαιρέτως και πανηγυρικώς, διατηρώντας την πεποίθηση ότι εσαεί περικοσμούν τον Θρόνο της Θείας Μεγαλειότητας και οι ίδιοι προγεύονται της Βασιλείας των Ουρανών, προς την οποία όλοι μας αποβλέπουμε! Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: