e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Προετοιμασία για την δοχή του Αγίου Πνεύματος

Αποψινές φωτογραφίες από τον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου
και μικρό σχόλιο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια ενόψει Πεντηκοστής




Είμαστε πανέτοιμοι, ώστε αύριο να εορτάσουμε τα Γενέθλια της Εκκλησίας, πενήντα ημέρες μετά την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Ανελήφθη Εκείνος στους ουρανούς και ήδη αποστέλλεται το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, για να κατακλύσει με θεία Χάρη τον κόσμο μας.

Η ψυχή του κάθε αυθεντικού Χριστιανού πάλλεται και γρηγορεί και ανυπομονεί να βιώσει λειτουργικά / λατρευτικά αύριο το πρωί, κατά την τέλεση της θείας Λειτουργίας, την ωραία αυτή Επίσκεψη του Αγίου Πνεύματος! Νοιώθουμε ότι όντως Εκείνο "όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας", χειραγωγώντας τα μέλη Της στην ατελεύτητη πραγματικότητα των Εσχάτων, στην γλυκεία εμπειρία του μέλλοντός μας από τώρα, ενώ σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης -εν πολλοίς απάνθρωπης- πραγματικότητας επιχέεται ολοένα παρηγορητικό έλεος και ανακουφιστική αμνηστεία! Τι το καλύτερο θα μπορούσε να βιώσει η ανθρώπινη υπόσταση!!!

Εμείς, εδώ στην ταπεινή Ενορία του Μπανάτου εν Ζακύνθω και μάλιστα στον Ναό της Παναγούλας μας, έτσι ακριβώς αναμένουμε την Εορτή, πασχίζοντας να ευπρεπίσουμε όχι μονάχα τον Ναό μας ως κτίριο, αλλά κυρίως εμάς τους ίδιους ως ναούς του εν ημίν Αγίου Πνεύματος (Α΄ Κορ. 6, 19), ώστε να (υπο)δεχθούμε, όσο το δυνατόν καθαρότεροι -παρά τα έλκη και τις κακώσεις εξαιτίας των λαθών και των παθών-, τον Παράκλητο! 

Λοιπόν,  "τὴν τρισυπόστατον θεότητα προσκυνήσωμεν, Υἱὸν ἐν τῷ Πατρί, σὺν ἁγίῳ Πνεύματι, Πατὴρ γὰρ ἀχρόνως ἐγέννησεν Υἱόν, συναΐδιον καὶ σύνθρονον, καὶ Πνεῦμα ἅγιον ἦν ἐν τῷ Πατρί, σὺν Υἱῷ δοξαζόμενον, μία δύναμις, μία οὐσία, μία θεότης, ἣν προσκυνοῦντες πάντες λέγομεν, Ἅγιος ὁ Θεός, ὁ τὰ πάντα δημιουργήσας δι' Υἱοῦ, συνεργείᾳ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἅγιος ἰσχυρός, δι' οὗ τὸν Πατέρα ἐγνώκαμεν, καὶ τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον ἐπεδήμησεν ἐν κόσμῳ. Ἅγιος ἀθάνατος, τὸ Παράκλητον Πνεῦμα, τὸ ἐκ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, καὶ ἐν Υἱῷ ἀναπαυόμενον, Τριὰς ἁγία, δόξα σοι".

Δεν υπάρχουν σχόλια: