e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Το Άγιο Πνεύμα διαπνέει και κατευθύνει διηνεκώς την Εκκλησία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 8ης Ιουνίου 2014
ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ
(Πρξ. β΄ 1 - 11)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Όλες οι υποσχέσεις, τις οποίες ο Κύριος Ιησούς έδωσε στους Μαθητές Του, επαληθεύτηκαν μία προς μία. Η μέγιστη υπόσχεση και το επιστέγασμα όλων είναι η αποστολή προς Αυτούς του Αγίου Πνεύματος και ο φωτισμός και η προετοιμασία τους για το μέγιστο έργο του ευαγγελισμού της οικουμένης.

Πενήντα μέρες πέρασαν από την κοσμοσωτήρια Ανάσταση του Χριστού. Οι Μαθητές, φοβισμένοι και θορυβημένοι από τις ύβρεις και τη μανία του ασεβούς όχλου, μαζεύτηκαν αδελφωμένοι και ενωμένοι για να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους. Τότε, ισχυρά βοή άκουσαν, όχι μόνον οι Μαθητές, αλλά και τα άλλα πλήθη τα ευρισκόμενα στην πόλη: Πύρινες γλώσσες κατέβηκαν πάνω στα κεφάλια των Μαθητών. Και ως εκ θαύματος, οι αγράμματοι και απλοϊκοί εκείνοι χωρικοί και ψαράδες της Γαλιλαίας έλαβαν Πνεύμα Άγιο και άρχισαν να μιλούν όλες τις γλώσσες της οικουμένης, αποκτώντας κάθε σοφία, εγκόσμια και υπερκόσμια.

Τότε, όλα τα συγκεντρωμένα πλήθη άκουσαν τον θείο Λόγο στην γλώσσα τους και ένιωσαν απορία και δέος. Πολλοί πίστεψαν στον αληθινό Θεό και βαπτίστηκαν. Έτσι, οι αγράμματοι Μαθητές έγιναν φωτιστές της οικουμένης, οι ανίσχυροι έγιναν ισχυροί κατεδαφιστές των ειδώλων και των ασεβών εξουσιών, οι άσημοι έγιναν ένδοξοι παγκοσμίως, οι αμαθείς έγιναν πάνσοφοι!

Και όλα αυτά προήλθαν από τον αγιοπνευματικό φωτισμό, γιατί: «Το Άγιο Πνεύμα εστί φως, ζωή και ζώσα πηγή νοερά, πνεύμα συνέσεως, πνεύμα σοφίας». Αυτό διαπνέει και κατευθύνει έκτοτε την Εκκλησία και κάθε πιστό που μετέχει σ’ αυτήν και στα ιερά Μυστήριά της, ουσιαστικά και ειλικρινά.

Από αυτό, λοιπόν, το Πνεύμα, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, όλοι ας φωτιστούμε και ας μην διώχνουμε με τις πράξεις μας μακριά την θεία Χάρη, η οποία είναι παρούσα στη ζωή της Εκκλησίας, παρέχοντας ανά πάσα στιγμή ευκαιρίες σωτηρίας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: