e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Ανάγκη αγάπης και ενότητας μεταξύ των μελών της Εκκλησίας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 3ης Αυγούστου 2014
(Α’ Κορινθ. α’, 10-17)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Ένα συνηθισμένο αλλά και θλιβερό γεγονός μεταξύ των ανθρώπων όλων των εποχών είναι η διάσταση των απόψεων και οι εξ αυτού διαμάχες.
            Ξεκινώντας κανείς από τον πρώτο πυρήνα της κοινωνίας, την οικογένεια, της οποίας τα μέλη πολλές φορές φιλονικούν και διαπληκτίζονται για ασήμαντες αφορμές, το φαινόμενο αυτό επεκτείνεται σε όλες τις ανθρώπινες καταστάσεις και σχέσεις. Πολλές φορές βέβαια το υλικό συμφέρον αναγκάζει τους ανθρώπους να συνεργάζονται, να συνάπτουν εταιρίες, επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς. Όμως και αυτές οι σχέσεις κάποτε, δυστυχώς, διαλύονται, λόγω του εγωισμού και της απληστίας των μελών που τις απαρτίζουν. Τουλάχιστον οι άνθρωποι αυτοί βασίζουν την ενότητά τους στην φιλοχρηματία και στο υλικό συμφέρον τους και δεν έχουν γευτεί τους γλυκούς καρπούς της χριστιανικής Πίστης και της Αγάπης. Δυστυχώς όμως την διάσταση αυτή την παρατηρούμε  και μέσα στο σώμα της Εκκλησίας.
            Οι κοινότητες των πρώτων Χριστιανών των Αποστολικών Χρόνων αποτέλεσαν μια θλιβερή απόδειξη αυτού του γεγονότος. Πολλοί Κορίνθιοι Χριστιανοί, επισκεπτόμενοι τον Παύλο στην Έφεσο όπου δίδασκε, τον πληροφόρησαν για τα θλιβερά γεγονότα, για τους διαπληκτισμούς, τις έριδες και τις ματαιολογίες που συνέβαιναν στην εκεί Εκκλησία.
Αντίπαλες φατρίες πολεμούσαν η μια την άλλη για την κυριαρχία, διεκδικώντας η κάθε μια για τον εαυτό της την αυθεντικότητα του χριστιανικού μηνύματος. Αυτό λύπησε αφάνταστα τον ιερό Παύλο, ο οποίος τονίζει την οικουμενικότητα της αληθινής πίστης του Χριστού, που πρέπει να βασίζεται στην Αγάπη και στην Ενότητα. Κανείς δεν πρέπει να δημιουργεί κόμματα και φατρίες, γιατί κανείς –ούτε ο Παύλος– δεν σταυρώθηκε και δεν εξαγόρασε με το τίμιο αίμα του τις αμαρτίες των ανθρώπων. Αυτό το έκανε μόνον ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού και Σωτήρας του κόσμου.
Είναι φοβερό και λυπηρό το ευαγγέλιο της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της αγάπης να γίνεται εργαλείο φιλοδοξιών και ανθρώπινης αλαζονείας στα χέρια ορισμένων αναξίων –κατ΄ όνομα– Χριστιανών. Όπου υπάρχει διαίρεση, εκεί υπάρχει διάλυση και αναρχία. Υπάρχει αλληλοεξουδετέρωση, βλάβη, σκανδαλισμός και κατά συνέπειαν απώλεια της σωτηρίας. Υπάρχουν, κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, «πόλεμος, πείνα, απαγωγές, λεηλασία». Αυτά οφείλομε όλοι να αποφύγουμε.
Αγαπητοί, να έχουμε πάντα αγάπη και ενότητα, ώστε να γίνουμε άξια μέλη της Εκκλησίας του Χριστού! Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: