e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Υποδοχή της Τιμίας Χειρός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου από την αγιορείτικη Μονή Ξενοφώντος στη Νέα Ερυθραία

Απόψε, 15η Οκτωβρίου 2014, στον Ιερό Ναό της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας, όπου εφημερεύει ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωστής, ο Ζακύνθιος
67 φωτογραφίες, βίντεο και ρεπορτάζ του Σπύρου Παπαγεωργίου

Με αισθήματα ευφροσύνης και συγκίνησης και με την παρουσία πλήθους πιστών, η πόλη της Νέας Ερυθραίας, υποδέχθηκε την Τίμια χείρα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προερχόμενη από την Ιερά και Σεβασμία Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Το ιερό λείψανο μετέφεραν οι Ιερομόναχοι π. Γρηγόριος και π. Σπυρίδων και το υποδέχθηκε στο Σπίτι του Αθλητισμού, ο Αρχιμ. Αγαθάγγελος Κόκλας, οι Ιερείς της Μητροπόλεως και οι Άρχοντες της πόλης. Με λιτανευτική πομπή, το ιερό λείψανο έφτασε στον Ιερό Ναό Αγίας Ματρώνης της Χιοπολίτιδος, όπου ανέμενε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο οποίος αφού ευλόγησε τους παρευρισκομένους. το εναπέθεσε για προσκύνημα, σε ειδικά ευπρεπισμένο χώρο. Η μεταφορά, πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού και έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εν συνεχεία τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου κ. Κυρίλλου, ενώ οι πιστοί περίμεναν υπομονετικά να προσκυνήσουν το λείψανο του Αγίου Γεωργίου.

Στο θείο κήρυγμα ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, Αρχιμ. Νικάνωρ Καραγιάννης, ανέφερε πως "τα ιερά λείψανα των Αγίων της Εκκλησίας μας δεν είναι μαγικά φυλαχτά αλλά μοιάζουν, κατά τον Άγ. Ιωάννη τον Χρυσόστομο, με ρίζες δέντρων που τα κλαδιά τους ανυψώνονται στους ουρανούς, που οι πιστοί απολαμβάνουν τους καρπούς τους παίρνοντάς τους από τις ρίζες. Κάθε φορά που προσκυνούμε άγια λείψανα δεν γινόμαστε ειδωλολάτρες και νεκρολάτρες όπως μας κατηγορούν οι σκεπτικιστές άνθρωποι του καιρού μας αλλά και Χριστιανοί άλλων Ομολογιών. Κάθε φορά που προσκυνούμε τα ιερά λείψανα διακηρύσσουμε ότι οι Άγιοι υπήρξαν άνθρωποι διαποτισμένοι υπαρξιακά από τη Χάρη του Θεού, που αγίασαν τις ψυχές και τα σώματά τους με την ίδια δύναμη".

Ο π. Νικάνωρ έκλεισε καλώντας "να προσευχόμαστε λέγοντας "Άνοιξον ημίν τους της πίστεως οφθαλμούς" ώστε να μην ακούσουμε εκείνη τη φοβερή φωνή του Θεού που μέσα από την Αποκάλυψη του Ιωάννη μας λέει "οίδα σου τα έργα ότι ούτε ψυχρός ει ούτε ζεστός....μέλλω σε εμέσαι εκ του στόματός μου» (Απ. γ , 15-16). Τότε ίσως μόνο μπορέσουμε να μετανοήσουμε και να αναγεννηθούμε".

Το λείψανο του Αγίου Γεωργίου θα παραμείνει προς προσκύνηση στο Ναό, μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου.

1 σχόλιο:

π.Παναγιώτης Φωτεινόπουλος είπε...

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ ΤΑΠΕΡΑΜΕΝΤΟ , ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΚΤΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΑΠΟ ΖΑΚΥΝΘΙΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ.
ΟΥΡΑΝΙΑ , ΚΑΠΙΤΟΥΛΑ , ΜΕΡΤΙΕΣ , ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΕΛΑΙΟΥΣ .
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ;
Ο ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ , ΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΜΑΝΑ ΖΑΚΥΝΘΟ!!!