e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Προσκύνημα της τιμίας Κάρας του Αγίου Σεραφείμ, Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου (+4.12.1601)


Σήμερα στο ηλεκτρονικό εικονοστάσι του Νυχθημερόν προτείνουμε για προσκύνημα φωτογραφίες της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιερομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, που θησαυρίζεται στη Μονή Κορώνης, έξω από την Καρδίτσα. [Ξαναδείτε την δική μας επίσκεψη στον ευλογημένο αυτόν τόπο μ' ένα κλικ ΕΔΩ.] Παράλληλα δημοσιεύουμε κατωτέρω σύντομο συναξάρι Του, προερχόμενο από το διαδίκτυο.


Ο Άγιος Σεραφείμ γεννήθηκε στην Πεζούλα Καρδίτσας περί τα μέσα του 16ου αιώνα από γονείς ευσεβείς και ενάρετους, τον Σωφρόνιο και τη Μαρία. Από μικρό παιδί διακρινόταν για τον καλό του χαρακτήρα, την αγάπη του προς την Εκκλησία και τις φιλομοναχικές του τάσεις, γι' αυτό και πήγε να μονάσει πολύ νωρίς στην Ιερά Μονή της Κυρίας Θεοτόκου της Κρυεράς Πηγής, της σημερινής Κορώνης.

Εκεί στο μοναστήρι, φάνηκαν οι πολλές του αρετές και νωρίς χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και κατόπιν ανέλαβε και ηγούμενος της μονής. Αργότερα, νέος ακόμη στην ηλικία, έγινε αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου, γεγονός που του έδωσε τη δυνατότητα να προσφέρει πολλές υπηρεσίες στην Εκκλησία και το υπόδουλο γένος και πολύ να στηρίζει με τα κηρύγματα του και τις περιοδείες του στα Άγραφα τους ραγιάδες, που στέναζαν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό. Για τη δράση του λοιπόν τόσο ως ηγούμενος όσο και ως επίσκοπος προκάλεσε εναντίον του το μίσος των αγάδων Τούρκων της περιοχής, οι οποίοι με την ευκαιρία του επαναστατικού κινήματος, που έκανε το 1601 ο Μητροπολίτης Λαρίσης-Τρίκκης Διονύσιος ο Φιλόσοφος (Σκυλόσοφο τον αποκαλούσαν οι Τούρκοι), κατηγορήθηκε και ο άγιος Σεραφείμ ως συνεργός της επανάστασης.

Και επειδή με θάρρος και τόλμη αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει και να προδώσει την πίστη του και τον Χριστό, προκειμένου να απαλλαγεί από την κατηγορία πού τον βάρυνε, καταδικάστηκε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού, αφού προηγουμένως υπέστη φοβερά μαρτύρια και βασανιστήρια, μέχρι που τον έγδαραν ζωντανό στο σημερινό περίβολο του Ιερού Ναού του Αγίου Σεραφείμ στο Φανάρι. Έτσι, στις 4 Δεκεμβρίου 1601, ο Άγιος Σεραφείμ αποκεφαλίστηκε και παρέδωσε την αγία του ψυχή στον Χριστό.

Η Εκκλησία τον κατέταξε στη χορεία των αγίων και η μνήμη του τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ η αγία Κάρα του φυλάσσεται στη μονή Κορώνης ως πολύτιμος θησαυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: